Τ. Κασαπίδης: "Ανοίγουμε πανιά"

Η Φ.τΠ. συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας, «Ναϊάς», Τάσο Κασαπίδη, σχετικά με την αναγκαιότητας ανάπτυξης του ναυταθλητισμού στην περιοχή και για τις δραστηριότητες του νέου ομίλου.

Ποια η αναγκαιότητα ίδρυσης του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας

Τ.Κ.: «Η ιδέα να ιδρυθεί ένας Ναυτικός Όμιλος στη Νάουσα δεν είναι καινούρια και δεν είναι δική μας. Η Νάουσα είναι ένα χωριό μέσα στη θάλασσα. Οι άνθρωποι της ζουν με αυτή, την αγαπούν, την ταξιδεύουν, την ψαρεύουν. Θα έλεγα μάλιστα ότι αργήσαμε χαρακτηριστικά. Θαυμάζαμε και ζηλεύαμε τον ΝΟΠ, τον «Ωλίαρο», τώρα, την κολύμβηση του ΑΟΠ. Νομίζω πως ήταν καθαρά θέμα διαθεσιμότητας ανθρώπων που θα αποφάσιζαν να ασχοληθούν.

Με ρωτάτε γιατί ένας ακόμη ναυτικός όμιλος και είναι μια ερώτηση που την απαντήσαμε πολλές φορές αυτούς του λίγους μήνες της ύπαρξης μας, πρώτα στον εαυτό μας. Η απάντηση είναι προφανής. Είμαστε μια ναυτική χώρα και τα παιδιά μας δεν ξέρουν κολύμπι. Είμαστε μια νησιωτική χώρα και δεν ξέρουμε να ταξιδεύουμε τις θάλασσες μας. Είμαστε ένα νησί και θα έπρεπε να είναι γεμάτο ναυτικούς συλλόγους. Και κάτι σημαντικό στη Νάουσα. Παρότι ο «Νηρέας» προσπαθεί συνεχώς. Λείπουν οι αθλητικοί χώροι, οι αθλητικές υποδομές. Αποφασίσαμε να προσφέρουμε μια διαφορετική διέξοδο».

Δραστηριότητες

Με ποιες δραστηριότητες θα ασχοληθείτε τώρα και στο μέλλον;

Τ.Κ. «Στις συζητήσεις μας, και στον «Ναϊάς» συζητάμε πολύ, αποφασίσαμε να μην ιδρύσουμε ένα καθαρά αθλητικό όμιλο, αλλά ένα όμιλο που θα ασχολείται με κάθε τι που σχετίζεται με τη θάλασσα. Θαλάσσια και παράκτια σπορ, ανάδειξη της ναυτικής μας παράδοσης και των ανθρώπων της θάλασσας, της κουλτούρας της θάλασσας, την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Από την πρώτη στιγμή ήρθαμε σε επαφή με τους άλλους συλλόγους, ΝΟΠ, ΑΟΠ και τον αδερφό «Νηρέα». Δηλώσαμε τον σεβασμό και την εκτίμησή μας και ζητήσαμε βοήθεια και συνεργασία. Δεν την αρνήθηκε κανείς. Η κοινότητα και ο δήμος ενημερώθηκαν από την αρχή και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας βοηθούν και μας  συμπαρίστανται.

Τύχη αγαθή στάθηκαν για εμάς δυο πράγματα. Πρώτα η ύπαρξη του Πάρκου στον Αϊ Γιάννη τον Δέτη. Καταστατικός στόχος του Πάρκου ήταν εξαρχής η δημιουργία ή η φιλοξενία ναυταθλητισμού και η βοήθεια που μας προσέφερε ήταν μεγάλη. Χρειάστηκε αρκετές φορές να εξηγήσουμε τις σχέσεις μας με το Πάρκο, οι άνθρωποι λησμονούν πως ο Αϊ Γιάννης έχει την τύχη να αποτελεί δημοτική περιουσία τεράστιας αξίας, πολύ μεγαλύτερης από τα πρόσωπα και τα συμφέροντα του καθενός. Δεύτερον τα «Καπετανέικα», μια γιορτή της ναυτοσύνης στον κόλπο της Νάουσας που θύμισε σε πολλούς ποιοι είμαστε, από που ξεκινήσαμε και που πάμε. Η ιδρυτική συνέλευση του Ναϊάς έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου ημέρα λήξης της γιορτής».

Τα οικονομικά - οι δραστηριότητες

Πώς εξασφαλίζετε τα απαιτούμενα οικονομικά για τη λειτουργία του ομίλου και ποιες οι δραστηριότητές σας.

Τ.Κ.: «Ιδρυτικά μέλη του Ομίλου υπέγραψαν 62 άτομα και σήμερα καμαρώνουμε για τα 116 ταμιακώς εντάξει μέλη μας.

Δύσκολο κομμάτι η δημιουργία εγκαταστάσεων για την ιστιοπλοΐα και την κολύμβηση, η απόκτηση σκαφών, οι προπονητές, το κόστος. Το Πάρκο και ο δήμος μας παραχώρησαν χρήση χώρου για την ιστιοπλοΐα. Αγοράσαμε τέσσερα σκάφη optimist με τις συνδρομές των μελών. Άλλα δύο αναμένονται από χορηγίες και στη διάθεση του Ομίλου θα υπάρχουν και σκάφη laser. Σκάφος ασφαλείας αποκτήσαμε με τη χορηγία του κ. Γεωργάτου. Προπονητές συμφωνήσαμε με την κ. Πολυξένη Σαρρή και τον κ. Μάρκελλο Βλασσόπουλο. Στις 14 Απριλίου ορίσαμε την έναρξη των μαθημάτων.

Στην κολύμβηση μπορούμε να ανακοινώσουμε την έναρξη μαθημάτων από τον Ιούνιο σε συνεργασία με τον ΑΟΠ και ίσως του ΝΟΠ.

Οι χορηγίες και οι συνδρομές είναι οι πηγές των εσόδων μας. Επειδή δεν είμαστε μόνο αθλητικός Όμιλος φροντίζουμε να υποστηρίζουμε τους σκοπούς που ορίζει το  καταστατικό μας.

- Οργανώσαμε ένα πανηγυράκι του Αγ. Νικολάου στο λιμανάκι του χωριού.

- Στήσαμε με μεγάλη επιτυχία ένα εργαστήριο Καράβας όλο τον μήνα Φεβρουάριο.

- Συντονίσαμε και βοηθήσαμε στον καθαρισμό του μικρού λιμανιού σε συνεργασία με τον δήμο.

- Οργανώσαμε ένα εικαστικό εργαστήριο για μικρά παιδιά, με θέμα φτιάχνοντας …καραβάκια, χάρτινα, ξύλινα, ζωγραφιστά, στις 31/3 και 1/4.

- Συμμετείχαμε στην ημερίδα για την καταστροφή των ξύλινων καϊκιών.

- Ξεκινήσαμε μια καταγραφή και των ανθρώπων της θάλασσας».

Τι άλλο θα θέλατε να δηλώσετε;

Τ.Κ.: «Από τον δήμο μας έχει προσωρινά παραχωρηθεί η δημοτική αίθουσα της μαρίνας στη Νάουσα και εκεί λαμβάνουν χώρα οι δράσεις μας και οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. Όλες οι δράσεις στηρίζονται σε εθελοντές και έχουν ελεύθερη είσοδο.

Είμαστε ένας πολύ νέος και πολύ ζωντανός οργανισμός, έχουμε ένα εξαιρετικό Δ.Σ.. Αρκετά μέλη του πρώτη φορά ασχολούνται με τα κοινά και είναι πολύ δημιουργικοί. Έχουμε την υποστήριξη πολλών ανθρώπων και στις εβδομαδιαίες ανοικτές μας συνεδριάσεις συμμετέχουν πολλά μέλη. Είμαστε ένας όμιλος με μόλις τέσσερεις μήνες ζωής. Θέλουμε βοήθεια. Θέλουμε μετά από 20 χρόνια να είμαστε ακόμα εδώ.

Ανοίγουμε πανιά. Καλό μας ταξίδι.

Τέλος, πήραμε το όνομά μας από ένα παλιό σύλλογο του χωριού του 1932-36. Ναϊάδες είναι οι νύμφες των πηγών, οι Νεράιδες των παραμυθιών. Η ιστορία του χωριού είναι μια ιστορία γλυκού και αλμυρού νερού».