Η ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση του ΚΚΕ για την αναδοχή και υιοθεσία

Σχεδόν από το σύνολο των αστικών κομμάτων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή, το οποίο μετατρέπει την παιδική προστασία σε ατομική υπόθεση.

Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι», χωρίς όμως να διαφωνούν με την κεντρική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, δηλαδή με την ακόμα μεγαλύτερη αποποίηση της ευθύνης του κράτους.

Το ΚΚΕ επί της αρχής δήλωσε «παρών», αναδεικνύοντας την ουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου 
Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είπαν κουβέντα για την «ταμπακιέρα», θεωρώντας ότι η προστασία του παιδιού πρέπει να είναι υπόθεση του ατόμου, των ιδιωτών και των ΜΚΟ. Αντίθετα, επικέντρωσαν τη συζήτηση στο άρθρο 8, που δίνει τη δυνατότητα της αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια, θεωρώντας ότι αυτός ο «καβγάς» τους βοηθάει να συγκαλύψουν την ταύτισή τους στην ουσία του νομοσχεδίου. Άλλωστε, αυτού του είδους η σκιαμαχία περί «προόδου» και «συντήρησης» αποτελεί μια συνηθισμένη τακτική, προκειμένου τα αστικά κόμματα να συντηρούν ψευδεπίγραφες διαχωριστικές γραμμές.

Το άρθρο 8 ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησε η Χρυσή Αυγή. «Ναι» ψήφισαν 161 βουλευτές και «όχι» 103 βουλευτές. Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του Ποταμιού και μικρός αριθμός βουλευτών της ΝΔ υπερψήφισαν το επίμαχο άρθρο. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν ορισμένοι βουλευτές που είχαν ταχθεί κατά του άρθρου 8, ενώ καταψήφισαν οι Γ. Μιχελογιαννάκης και Θ. Παραστατίδης. Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν «όχι» αλλά οι Κ.  Ζουράρις και Θ.  Παπαχριστόπουλος το υπερψήφισαν. Στη ΝΔ, ανάμεσα σε αυτούς που το υπερψήφισαν ήταν και η εισηγήτρια του κόμματος Κ. Μάρκου. 

Το ΚΚΕ καταψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η προστασία του παιδιού.

Δείτε την τοποθέτηση του ΚΚΕ

ΠΗΓΗ: 902.gr