Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Κωνσταντίνος Χερουβείμ

Ο παπα-Κωνστάντιος, όπως τον αποκαλούσαν οι παριανοί, ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος και ο εφημέριος της Εκατονταπυλιανής από το 1937 μέχρι το θάνατο του. 

Γεννήθηκε στο Κώστο, στις 11 Μαΐου 1900 από ευσεβείς γονείς. Το πατρικό του αντίκριζε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μέγας Διδάσκαλος του Γένους και Άγιος μας, ο Αθανάσιος ο Πάριος. 

Στον Κώστο έλαβε τα πρώτα εγκύκλια γράμματα και στη συνέχεια τελείωσε το τότε Ελληνικό Σχολείο Λευκών. Σε ηλικία 15 ετών πήγε στην Αθήνα για να μάθει την τέχνη του υποδηματοποιού, αλλά τον κέρδισε η ιεροσύνη, μιας και τον περισσότερο χρόνου τον περνούσε στη μονή «Πετράκη», όπου από τον ηγούμενο έλαβε τα πρώτα μαθήματα. Τις Κυριακές ήταν περιζήτητος στο ψαλτήρι του Αγίου Νικόλα στα Πευκάκια, για την εξαιρετικά μελωδική του φωνή, που άφησε εποχή. Μόλις ενηλικιώθηκε πήγε εθελοντής στον στρατό για να τελειώσει γρηγορότερα τις υποχρεώσεις του. Όταν απολύθηκε παντρεύτηκε στις Λεύκες το 1929 την κόρη του παπά Δημήτρη Ρούσσου, τη Μαρία, με την οποία απέκτησαν τον Πέτρο και τον Δημήτρη.

Στις 20/2/1930 στη μονή «Πετράκη» χειροτονήθηκε διάκονος και την επόμενη ημέρα ιερέας, από τον μητροπολίτη Παροναξίας, Ιερόθεο. Τοποθετήθηκε εφημέριος στον Άγιο Παντελεήμονα Κώστου, στη Ζοωδόχο Πηγή Παροικιάς και στη συνέχεια στην Εκατονταπυλιανή.

Ήταν μεγάλη η βοήθεια που πρόσφερε σε όλη τη διάρκεια της κατοχής στους συνανθρώπους του, αλλά και στον αντιστασιακό αγώνα. Μεριμνούσε για τη διάθεση των τροφίμων στους πεινασμένους συμπολίτες του, αλλά και στους στρατιωτικούς που φυγαδεύανε στη Μέση Ανατολή. Απέκρυπτε μέσα στην Εκατονταπυλιανή στρατιωτικούς, οπλισμό, ασυρμάτους, κ.α. Για την προσφορά του αυτή τιμήθηκε από την Αγγλική Κυβέρνηση.   

(πηγές: «Παριανά» τευχ. 76).
Η οδός του ξεκινάει από την οδό «Αγίας Ελένης» έως την οδό «Προμπονά». 

Χριστόδουλος Α. Μαούνης
Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς