Στη δικαιοσύνη το σκάνδαλο Novartis

Τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη παίρνει το σκάνδαλο Novartis με απόφαση της χθεσινής Ολομέλειας, τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει τη σύντομη παραγραφή των αδικημάτων, όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Μόνη αρμόδια η Δικαιοσύνη

«Δεν είναι δυνατόν ταυτόχρονα η κυβέρνηση να έχει στήσει σκευωρία και να έχει επιλέξει να κουκουλώσει την υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στην επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης και επισημαίνοντας ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει καμία πρόθεση να κουκουλώσει και να συγκαλύψει. «Αντίθετα», σημείωσε, «σκοπεύει να ακολουθήσει τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει τη σύντομη παραγραφή των καταγγελλόμενων αδικημάτων. Την επιστροφή του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη. Που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει».

Όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, η κυβερνητική πλειοψηφία προσήλθε στην ψηφοφορία με ένα απλό και καθαρό αίτημα: «Να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική Δικαιοσύνη, η οποία θα ελέγξει τα αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και συγκεκριμένα, τα αδικήματα που αφορούν τις πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας καθώς και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, για τις οποίες η Βουλή είναι αναρμόδια τόσο για τη δίωξη όσο και για την εκδίκασή τους». Υπενθύμισε μάλιστα την απόφαση της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί από την κυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ για τον πρώην υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η οποία έστειλε την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη με το επιχείρημα που σήμερα οι ίδιοι απαρνούνται.

Ο Σαμαράς θα διορίσει κολλητό του;

Ειδικότερα, επισήμανε ότι εάν η επιτροπή δεχόταν λανθασμένα την αρμοδιότητα διερεύνησης, «όλα θα κατέληγαν στον Καιάδα της παραγραφής». Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση και τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους πως επέλεξαν τον δρόμο της τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και της συκοφάντησης της Δικαιοσύνης. Αναφερόμενος μάλιστα στην προχθεσινή δήλωση του Α. Σαμαρά, που είπε ότι η μήνυση που κατέθεσε θα ανασυρθεί από το αρχείο όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, διερωτήθηκε: «Αν δεν είναι αυτό παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, τότε τι είναι;». «Πού το ξέρει ο κ. Σαμαράς; Μήπως σκοπεύει να διορίσει κανέναν κολλητό του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Δεν αποκλείεται. Το έχει ξανακάνει άλλωστε» πρόσθεσε.

Νομική τερατωδία

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς, το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη. «Απέναντι σε όσους αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών. Που θέριεψε μεταξύ άλλων και στον χώρο του φαρμάκου. Και εκεί ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ' ομολογία της η Novartis» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στο πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε τη διαφθορά και φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας για τον εαυτό του. «Να ορίσει σύντομες παραγραφές για ποινικά αδικήματα, να δημιουργήσει πολύπλοκες ειδικές διαδικασίες, να υψώσει δικονομικά τείχη που έχουν έναν και μοναδικό στόχο: τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Όλοι γνωρίζουμε πλέον», συμπλήρωσε, «ότι αυτός είναι ο στόχος των ειδικών διατάξεων του συντάγματος για τη διαβόητη ευθύνη των υπουργών», χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις αυτές «νομική τερατωδία».

Οι "κληρονόμοι της εξουσίας" σήμερα ελέγχονται

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε και στους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος, τους οποίους ακούσαμε ξανά χθες στη Βουλή. «Απορούν», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, «πώς είναι δυνατόν κάποιος να παραβιάσει τόσο κατάφωρα το κληρονομικό τους δικαίωμα στην εξουσία, να γκρεμίσει τα προστατευτικά τείχη που ύψωσαν τα προηγούμενα χρόνια, που, αντί να παρασημοφορούνται, ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η αγανάκτηση και ο εκνευρισμός, αποτελούν την άλλη όψη της αλαζονείας τους.

«Είναι θεσμική απρέπεια να ερευνούμε και να μην κουκουλώνουμε το σκάνδαλο των σκανδάλων;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας τα ερωτήματα που είχε καταθέσει και πριν τρεις μήνες, όταν στην ίδια αίθουσα αποφασιζόταν η σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Ερωτήματα που έμειναν, φυσικά, αναπάντητα και χθες. «Πώς έγινε αυτό το σκάνδαλο; Ξεφύτρωσε; Έπεσε από τον ουρανό; Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικοί παράγοντες που την κρίσιμη περίοδο ευνόησαν την εταιρεία με τις αποφάσεις τους; Με ποιο όφελος;» ανέφερε και πρόσθεσε: «Εκδόθηκαν ή δεν εκδόθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις που ευνόησαν την εταιρεία Novartis; Καθόρισαν ή όχι τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων; Παρακολουθούσαν ή όχι τη σύνταξη των μελετών, την πορεία των τιμολογήσεων των φαρμάκων που έκανε το υπουργείο Υγείας; Ευνοήθηκε σε σχέση με άλλες εταιρείες ως προς την τάχιστη τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων;».

Απέραντο χάσμα

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ρεσιτάλ αμηχανίας, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε, μπολιάστηκε με θράσος και ευθείες απειλές έναντι μαρτύρων και δικαστικών αρχών και σήμερα, αφού όλα αυτά πέσαν στο κενό, οι μάσκες έπεσαν» την ώρα που ξεδιπλωνόταν το σκάνδαλο Novartis. Τόνισε ακόμη ότι το πανελλήνιο παρακολουθεί ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ αμοραλισμού από τα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με την κατάρρευση της χώρας, το όργιο διαπλοκής και την παράδοση της εθνικής της κυριαρχίας.

«Τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. τους χωρίζει ένα απέραντο χάσμα σε επίπεδο ηθικής» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε πρόθυμα τον ρόλο του επικεφαλής ενός πολιτικού προσωπικού που δεν έχει απολύτως κανένα δισταγμό πλέον να λοιδορήσει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, στοιχειώδεις κανόνες λογοδοσίας, δημοκρατικού κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και απόδοσης δικαιοσύνης. «Όμως θα πρέπει να γνωρίζει ότι μια συντεταγμένη Πολιτεία έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στον αμοραλισμό και τον κυνισμό σε κάθε έκφανσή τους» είπε χαρακτηριστικά. «Και το ισχυρότερο όλων» πρόσθεσε, «είναι ο δημοκρατικός έλεγχος του πολιτικού συστήματος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι συστατικά για την Ελλάδα που οραματίζεται κάθε πολίτης αυτής της χώρας».

ΠΗΓΗ: "Η ΑΥΓΗ"