Κυβέρνηση με έγκριση... Βερολίνου θέλει ο ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα...

1.jpg

Παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε, καθώς ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, απέρριψε τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών που είχε προτείνει η «Λέγκα», η οποία μαζί με το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) είχαν συμφωνήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Εμπλοκή στο φόντο την αλληλοεπίδραση σύνθετων ανταγωνισμών αλλά και συμβιβασμών που «τρέχουν» σε όλη την Ευρώπη και την επιδίωξη της αστικής τάξης της χώρας για υπεράσπιση της θέσης και του ρόλου της συνολικότερα.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. «Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία», είπε και πρόσθεσε ότι οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες και ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών. Τέλος, είπε ότι θα περιμένει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.

Ο Τζουσέπε Κόντε εξερχόμενος από το προεδρικό Μέγαρο Κυρηνάλιο, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής των δύο κομμάτων και δήλωσε: «Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν».

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ματαρέλα για να συζητήσουν τον κατάλογο των υποψήφιων υπουργών που πρότεινε ο συνασπισμός των δύο κομμάτων, μετέβη στο μέγαρο Κυρηνάλιο και ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάιο, για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο.

Παράλληλα με τη συνάντηση, ο ηγέτης της «Λέγκα», Ματέο Σαλβίνι, δήλωνε ότι ο συνασπισμός των δύο κομμάτων πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει. «Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός... στην Ιταλία, αποφασίζουν οι Ιταλοί», δήλωσε ο Σαλβίνι. «Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν», είπε.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η «Λέγκα» δεν δέχεται το βέτο του προέδρου, ενώ τα «Πέντε Αστέρια» φάνηκαν σχετικά πιο ελαστικά και ότι η εξέλιξη μπορεί να είναι ένδειξη πως η συνεργασία των δύο κομμάτων έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, λόγω και της υποψηφιότητας του Πάολο Σαβόνα.

ΠΗΓΗ: 902.gr