Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Φιλόθεος Ζερβάκος

Ο Φιλόθεος Ζερβάκος (1884-1980), κατά κόσμον Κωνσταντίνος, γεννήθηκε στο χωριό Πάκια, κοντά στους Μολάους της Λακωνίας

Από μικρή ηλικία ακολούθησε τον δρόμο του Θεού. Τελείωσε το σχολείο και το σχολαρχείο και υπηρέτησε ως δάσκαλος για τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, συνδέθηκε με πνευματικούς πατέρες, μέσα στους οποίους και ο Άγιος Νεκτάριος, τον οποίο είχε πνευματικό του. Το 1907 προσπάθησε να επισκεφτεί το Άγιο Όρος, στην τότε τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη. Συνελήφθη και κλείσθηκε στις φυλακές του Λευκού Πύργου, απ’ όπου ελευθερώθηκε θαυματουργικά από τον Άγιο Δημήτριο. 

Με την προτροπή του Αγίου Νεκταρίου ήρθε στην Μονή Λογγοβάρδας για να μονάσει. Μετά από επτά μήνες δοκιμασίας εκάρη μοναχός στις 29 Δεκεμβρίου 1907 και την επόμενη μέρα χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1910 πραγματοποιήθηκε ο πόθος του να επισκεφτεί το Άγιο Όρος για τρεις μήνες. Στις 22 Απριλίου 1912 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και το 1913 αρχιμανδρίτης, πνευματικός και ιεραπόστολος, περιοδεύοντας σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέχρι τα βαθειά γεράματα του. Το 1924 προσκύνησε στους Αγίους Τόπους. 

Το 1930 εκλέχθηκε ηγούμενος της μονής, όπου παρέμεινε επί 50 χρόνια. Το 1934 επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στα χρόνια που άσκησε τα καθήκοντα του ηγουμένου, η μονή της Λογγοβάρδας αναδείχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα, ασκητικότερα και πνευματικότερα μοναστήρια της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, έκτισε δύο γυναικείες μονές, των Θαψανών και του Αγίου Φιλοθέου, 12 εκκλησίες, τρία νεκροταφεία, δύο σχολεία, κ.α.

Ο Γέροντας Φιλόθεος εκοιμήθη εν Κυρίω στις 8 Μαΐου 1980. 

(πηγές: «Παριανά» τευχ. 77, 114, 117).
Η οδός του ξεκινάει από το γεφυράκι του χείμαρρου Έλητα στην περιοχή «Λιαροκόπι» έως τις Καμάρες. 

Χριστόδουλος Α. Μαούνης
Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς