Όλοι στο πλευρό των εργαζομένων της "Cosco"

Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο την απεργία τους οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «COSCO» όπως αποφάσισαν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης.

Οι εργαζόμενοι μαζικά περιφρουρούν την απεργία δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στις δικαστικές αποφάσεις. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη το απόγευμα το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε ως παράνομη και καταχρηστική τη δεύτερη 24ωρη απεργία ύστερα από την αγωγή ακύρωσης της απεργίας που κατέθεσαν η «COSCO» και οι εργολάβοι οι οποίοι αξιοποιούν το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο που συντηρεί και αξιοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν πιο μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους απευθύνει το Σωματείο τους.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των απεργών, καθώς η «COSCO» κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας αυτή τη φορά να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. 

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν όλο το βράδυ και συνεχίζουν και βρίσκονται εργαζόμενοι από άλλους κλάδους εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη τους. Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Την απεργία καλύπτει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά μετά από απόφαση που έλαβε στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της διοίκησής του. 

Καθημερινό φαινόμενο τα εργατικά ατυχήματα

Απανωτές είναι οι καταγγελίες εργαζομένων της «COSCO» για τα ασταμάτητα εργατικά ατυχήματα στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, τα οποία όπως οι ίδιοι λένε αποκρύβονται και χαρακτηρίζονται παθολογικά. Εργαζόμενος ανέφερε ότι έχει σπάσει τον ώμο του, από το Νοέμβρη, όταν έπεσε μια μπάρα από μηχανισμό σταθεροποίησης εμπορευματοκιβωτίων 30 κιλών από ύψος. Κάθομαι 6 μήνες, ανέφερε, θα γυρίσω στη δουλειά σε ένα μήνα και όταν με πήγαν στο νοσοκομείο χαρακτήρισαν το εργατικό ατύχημα παθολογικό. Ένας ακόμα εργαζόμενος πέρυσι με τον ίδιο τρόπο (από πέσιμο μπάρας) έπαθε ρήξη και στους δύο ώμους και κόπηκαν οι τένοντες του. Και αυτό χαρακτηρίστηκε παθολογικό.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχει βδομάδα που να μη γίνει και ένα εργατικό ατύχημα είτε σοβαρό είτε μικρότερο. Οι εργολάβοι αμέσως τσουβαλιάζουν τους εργαζόμενους και τους μεταφέρουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία που έχει σύμβαση η «COSCO» και όλα τα ατυχήματα χαρακτηρίζονται παθολογικά. Καταγγέλλουν ακόμα ότι ενώ οι γερανογέφυρες μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι 8 μποφόρ ανέμους, αναγκάζουν τους χειριστές να συνεχίζουν ακόμα και με παραπάνω μποφόρ βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά και των πληρωμάτων των πλοίων. Όποιος πει δεν δουλεύω, του λένε έφυγες. Και έχουν φύγει με αυτόν τον τρόποι πολλοί εργαζόμενοι.

«Όλοι εδώ μέσα έχουμε και από ένα σπασμένο χέρι, πόδι ή ώμο, από τα 12ωρα και τα 16ωρα και την έλλειψη μέτρων προστασίας μας. Αλλά και όσοι δεν είναι σακατεμένοι από εργατικό ατύχημα, έχουν προβλήματα σε μέση, σπονδυλική στήλη, στους καρπούς, στα χέρια...». Άλλος εργαζόμενος κατήγγειλε ότι έχουν γίνει αναφορές στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση για έλεγχο.

* Με πληροφορίες από 902.gr