Στο εφετείο Αθηνών η υπόθεση των αρχαίων της Σχοινούσας

Στο Εφετείο Αθηνών εκδικάζεται έπειτα από 12 χρόνια η υπόθεση με τις αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας που εντοπίστηκαν το 2006 σε βίλα της Σχοινούσας αλλά και σε έπαυλη στο Παλαιό Ψυχικό. 

Χθες, απολογήθηκαν για πρώτη φορά οι κατηγορούμενοι Δέσποινα Παπαδημητρίου, αδελφή του μεγαλύτερου εμπόρου τέχνης και αρχαιοτήτων του 20ού αιώνα Χρήστου Μιχαηλίδη, που απεβίωσε το 1999, όπως και τα τρία της παιδιά: Δημήτρης, Αλέξανδρος και Αγγελική.

«Ο αδελφός μου ήταν το άλλο μου μισό, μιλούσαμε τρεις φορές την ημέρα στο τηλέφωνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δέσποινα Παπαδημητρίου το γένος Μιχαηλίδη, θέλοντας να περιγράψει τον στενό δεσμό με τον αδελφό της, που ζούσε μόνιμα στο Λονδίνο. Ο αιφνίδιος θάνατός του της προκάλεσε σοκ. Δύο χρόνια μετά άρχισε να διεκδικεί δικαστικά το ποσοστό του αδελφού της από τον επί 30ετίας συνέταιρό του Ρόμπιν Σάιμς. Για να αποδείξει, μάλιστα, στα βρετανικά δικαστήρια ότι ο αδελφός της ήταν συνέταιρος και όχι υπάλληλος, επιφόρτισε τη Scotland Yard να εντοπίσει τις συνολικά 33 αποθήκες που διατηρούσε το δίδυμο σε όλον τον κόσμο, μια επιχείρηση που κόστισε περί τις 186.000 ευρώ.

Τις τρεις τοιχογραφίες που ήταν τυλιγμένες σε... σεντόνι στο σπίτι του επιστάτη της Σχοινούσας ισχυρίστηκε ότι δεν τις είχε δει ποτέ, όπως και τα 17 άλμπουμ με τις φωτογραφίες των αρχαιοτήτων, που αποτελούσαν μάλλον εργαλείο δουλειάς για τους Σάιμς-Μιχαηλίδη. Και μετά τον χαμό του ειδήμονα αδελφού της, ο σύζυγός της, αν και δεν ήταν γνώστης του αντικειμένου, φέρεται να προχώρησε, μεταξύ άλλων, σε αγορές αρχαίων προτομών, αλλά και βυζαντινών εικόνων.

Αναφορικά με τα ευρήματα στο Ψυχικό, εκ των οποίων έξι κρίθηκαν ιδιαιτέρως πολύτιμα από τις επιτροπές του υπουργείου Πολιτισμού, η ίδια απάντησε ότι «δεν τα θεωρώ αρχαία, είναι κοπτικά». Ο παππούς τής Δέσποινας Παπαδημητρίου και ο αδελφός του, Αιγυπτιώτες, ήταν συλλέκτες έργων τέχνης, ωστόσο η ίδια παραδέχεται ότι δεν έχει σχετικές γνώσεις και ότι δεν δήλωσε στις Αρχές ούτε καν τα αντικείμενα που υπήρχαν εν γνώσει της στη Σχοινούσα, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ το 2002, πιστεύοντας ότι το είχε πράξει προηγουμένως ο εκλιπών αδελφός της.

Αργότερα, ωστόσο, ο πρωτότοκος γιος της, Δημήτρης, υποστήριξε ότι η μητέρα του «ανήκει στη γενιά των γυναικών που δεν εργάστηκαν [...] ζούσε πάντα υπό την επιρροή κάποιου άνδρα της οικογένειας». Υπενόησε, μάλιστα, ότι ενέδιδε σε πιέσεις του αδελφού της για οικονομική στήριξη. «Μετά τον θάνατο του θείου μου, με πλησίασαν εκατοντάδες άνθρωποι που έλεγαν ότι τους χρωστούσε», περιέγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναδεικνύοντας μία άλλη πτυχή της υπόθεσης. «Δεν γνωρίζαμε τι ήταν αρχαία και τι όχι, πιαστήκαμε στον ύπνο, σας φαίνεται παράξενο, αλλά είναι αλήθεια» ισχυρίστηκε, ενώ προέτρεψε την έδρα να αναζητήσει τον Σάιμς. Η δίκη συνεχίζεται τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ: Έντυπη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (21/6/2018)