Μακεδονικός "πονοκέφαλος" για εκατοντάδες ελληνικά εμπορικά σήματα

Κώδωνα κινδύνου για την κατοχύρωση των επωνυμιών ή και των διακριτικών τίτλων και εμπορικών σημάτων των ελληνικών εταιρειών που σε όλη την επικράτεια κάνουν χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» ή του επίθετου μακεδονικός-ή-ό κρούουν δικαίως οι επιχειρηματικοί φορείς και δη οι εξαγωγείς.

Σε μακεδονικό... πονοκέφαλο όμως εξελίσσεται το πόσες είναι αυτές που κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εάν και εφόσον η διεθνής επιτροπή που προβλέπεται να συσταθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ δεν κατοχυρώσει πλήρως ή έγκαιρα τις ελληνικές επιχειρήσεις. 

Η «Ν» αναζητά από την πρώτη ημέρα της δημοσιοποίησης της συμφωνίας έναν ακριβή αριθμό των ελληνικών εταιρειών που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι εξελίξεις -για μια ακόμη φορά- προφανώς πρόλαβαν τη χώρα μας και έπιασαν τόσο τους επιχειρηματκούς φορείς όσο βέβαια και τους κρατικούς μηχανισμούς «αδιάβαστους».

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) τρέχει -φιλότιμα μεν επί του παρόντος, με άμεση εντολή του νέου του προέδρου- να καταγράψει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, βάσει ειδικού ερωτηματολογίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στη δε ιστοσελίδα του ΣΕΒΕ βρίσκει κανείς στο μεταξύ με μια απλή αναζήτηση στον κατάλογο εξαγωγέων μόνο 25 επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, καθώς δεν είναι υποχρεωτική -όπως μας διευκρινίστηκε- η εγγραφή των μελών στον κατάλογο εξαγωγέων.

Τα επιμελητήρια

Τα Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας για το ίδιο θέμα παραπέμπουν στις μηχανές αναζήτησης στο μητρώο τους, που όμως μόνο κάποια εξ αυτών έχουν ελεύθερες στις ιστοσελίδες τους, και στο ΓΕΜΗ. 

Στο δε ΓΕΜΗ υπάρχει μεν ελεύθερα η δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης στα Στοιχεία Δημοσιότητας, πλην όμως οι λίστες που προκύπτουν αφορούν τις εταιρείες κάθε είδους και όχι μόνο τις εξαγωγικές, καθώς ακόμη και φυσικά πρόσωπα που έχουν ως μικρό όνομα ή επίθετο το «Μακεδονία» ή «Μακεδόνας» ή παραλλαγές τους, ενώ επίσης περιλαμβάνουν και τις εταιρείες που έχουν προβεί σε πτώχευση ή βρίσκονται σε λύση-εκκαθάριση, αδράνεια κ.ο.κ.

Ποιο είναι το αποτύπωμα των ελληνικών εταιρειών στην πΓΔΜ

Έπειτα από πολλές αναζητήσεις και επεξεργασία των σχετικών λιστών από τη «Ν» προκύπτει το αρχικό εύρημα ότι οι ενεργές εταιρείες που φέρουν ανά την επικράτεια την ονομασία «Μακεδονία» ή επίθετο μακεδονικός-ή-ό στην επωνυμία τους αγγίζουν τις 500 (συγκεκριμένα 493 σε αναζήτηση με κλειδί «%ΜΑΚΕΔΟ%», αφού αφαιρεθούν οι διεγραμμένες, πτωχευμένες, σε λύση-εκκαθάριση, αδράνεια και τα φυσικά πρόσωπα που προαναφέρονται). Αντίστοιχα, τουλάχιστον 160, με ανάλογη αναζήτηση στο αρχείο του ΓΕΜΗ και με τις ίδιες εξαιρέσεις, είναι οι εταιρείες που έχουν το όνομα «Μακεδονία» στο διακριτικό τους τίτλο και αυτές υπερδιπλασιάζονται αν προστεθούν και όσες έχουν στο διακριτικό τους τίτλο το επίθετο μακεδονικός-ή-ό (στον ενικό και πληθυντικό αριθμό). 

Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στη «Ν» ότι εμπορικά σήματα με τον όρο «Μακεδονία», «MACEDONIA», «MACEDONIAN» υπάρχουν στην Ελλάδα 64 εθνικά και 10 ευρωπαϊκά με κυριότερες κλάσεις εφημερίδες-περιοδικά, τρόφιμα-ποτά, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, διαφήμιση-εργασίες γραφείου και στην πΓΔΜ 137 εθνικά και δύο διεθνή με κυριότερες κλάσεις αναψυκτικά, χυμούς, μη οινοπνευματώδη ποτά, ασφαλιστικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες λογισμικού, νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφάλειας, φύλαξης.

Η υπογραφή της συμφωνίας, πάντως, με την πΓΔΜ και τα συνακόλουθα προβλήματα που αυτή θα επέφερε σε θέματα εμπορικών σημάτων κ.ο.κ. είχε προαναγγελθεί ή έστω ήταν φως-φανάρι ότι θα υπογραφόταν από την παρούσα κυβέρνηση και λογικά θα μπορούσε να υπήρχε καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητα όλων των ενδιαφερομένων.

* Με πληροφορίες από έντυπη «Καθημερινή» (21/6/2018)