"Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα"

Με μεγάλη επιτυχία, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, η δράση «Aegean mamas know best - Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενεργοποίησε τον γαστρονομικό πλούτο της Πάρου, τις γιαγιάδες, τις μαμάδες και τα παιδιά και απέδειξε ότι μέσα από το πέρασμα του χρόνου, οι γεύσεις κυκλοφορούν και δημιουργούν μνήμες και συναισθήματα. 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο επικεφαλής της δράσης, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης ο έπαρχος Πάρου και πρόεδρος Περιφερειακού συμβουλίου Κώστας Μπιζάς, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος και η αντιδήμαρχος Θεοδώρα Σαρρή. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στην κεντρική πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στην Παροικιά με κεντρικό θέμα: «Ο θησαυρός των παραδοσιακών συνταγών της Πάρου». Για το σκοπό αυτό, ενεργοποιήθηκαν οι γυναικείοι σύλλογοι της Παροικιάς, της Νάουσας, της Μάρπησσας, της Αντιπάρου και παρουσίασαν συνταγές και παρασκευές από τον τόπο τους, ένα γαστρονομικό πλούτο που κατέκτησε το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε. 

Οι Παριανοί σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και Κώστας Μπουγιούρης, συντόνισαν το ζωντανό μαγείρεμα με ρεβυθάδα Παριανή, τυρόψωμο και τηγανίτες με πετιμέζι από τον σύλλογο γυναικών Νάουσας, Ξυνογαλένιες από τον σύλλογο γυναικών Αντιπάρου, σπανακοπιτάκια από τον σύλλογο γυναικών Πάρου Αριής. Τηγάνισαν κολοκυθοκεφτέδες και έφτιαξαν επί τόπου ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, ο σύλλογος γυναικών Μάρπησσας. 

Ο «φούρνος του Ραγκούση» με σεφ τον Αντώνη Ραγκούση παρασκεύασε σε μεγάλο καζάνι τον ζαχαρομπακλαβά. Το ζαχαροπλαστείο «Χαμηλοθώρης» παρουσίασε την παρασκευή του Παριανού αμυγδαλωτού το οποίο σερβίρεται στους γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης δημιούργησε την μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι. Η πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έδωσε τον λόγο και παρακίνησε τις εκπροσώπους των συλλόγων να παρουσιάσουν παριανές συνταγές της αιγαιακής κουζίνας και το κοινό να τις αναδείξει στην καθημερινότητα του οικογενειακού τραπεζιού από τη γιαγιά στη μαμά με τη συμμετοχή του παιδιού. 

Στο μεταξύ, οι μικροί μάγειροι από τον δημοτικό παιδικό σταθμό Μάρπησσας τα «Δελφινάκια» ετοίμασαν τα ζυμαράκια τους με τη βοήθεια των νηπιαγωγών και έδωσαν τη χαρούμενη νότα στην εκδήλωση.