Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Θεσμοφοριών

Τα Θεσμοφόρια ήταν μία μεγάλη μυστικιστική εορτή για τις γυναίκες, πολύ γνωστή στην Πάρο, αφιερωμένη στη Θεά Δήμητρα όπου ήταν πολιούχος και στην κόρης της Περσεφόνη. 

Ήταν σχετική με την ανάπτυξη της ευφορίας που επρόκειτο να προέλθει από τον σπόρο που θα ήταν μέσα στη Γη. Άνοιγαν τις υπόγειες αποθήκες και ανέβαζαν την κόρη του σιταριού από την υπόγεια κατοικία της μέσα στο παλάτι του Πλούτωνα, του  Θεού του πλούτου, για να ενωθεί και πάλι με την μητέρα της. Θεσμοφόρια καλούνταν και οι ναοί και ό,τι άλλο κτήριο είχε σχέση με τη λατρεία της Θεάς. 

Κατά την παράδοση, ο Τριπτόλεμος, θεωρείται ο πρώτος γεωργός που διέδωσε την καλλιέργεια του σιταριού κατά διαταγή της Δήμητρας, η οποία του δώρισε φτερωτό άρμα συρόμενο από φίδια, για να σπείρει σε ολόκληρη τη Γη. Υπήρξε και ο πρώτος ιερέας που διέδωσε τη λατρεία της Θεάς στην Πάρο. 

Στην Πάρο, η Δήμητρα ήταν περισσότερο θεότητα της συγκομιδής, παρά του κάτω κόσμου. Στα τελευταία χρόνια της αρχαιότητας ήταν μονάχα Θεά της βλάστησης, απεχθανόμενη τις αιματηρές θυσίες. Οι νεκροί ονομάζονταν Δημήτριοι. Στα άδυτα του ναού της Θεσμοφόρου Δήμητρας απαγορευόταν η είσοδος στους άνδρες, εκτός από τους ιερείς που λεγόντουσαν Κάβαρνοι. Στις Θεσμοφορίες οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν κλαδιά λυγαριάς για κρεβάτι για να διατηρήσουν την αγνότητα τους.

(πηγές «Αναδρομές στον κόσμο της Αρχαίας Πάρου», του Ν. Χρ. Αλιπράντη) 
Η οδός της ξεκινάει από την οδό «Αριστοτέλη», έως την οδό «Μεγάλων Διονυσίων».

Χριστόδουλος Μαούνης
Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς