Α.Μ.Ε.Α. και ισότητα | Του Π. Δημόπουλου

Σύμφωνα με το τμήμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή ένωση, αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται στο 1.000.000 περίπου. Η δε παραβίαση των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών, είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η εθνική συνομοσπονδία Α.Μ.Ε.Α. δίνει ολοκληρωμένη εικόνα, των εις βάρος των ανθρώπων αυτών διακρίσεων, που μόνο τιμητική δεν είναι για τη χώρα μας. Οι νόμοι είναι απλώς περιγραφικοί, η δε τήρησή τους, ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε πολίτη. Αρκετοί από εμάς, συναντάμε άτομα με αναπηρίες στις διάφορες κοινωνικές συναναστροφές μας.

Προσφάτως φιλοξένησα έναν φίλο, άτομο με κινητικά προβλήματα, που κινείτο με αναπηρικό καροτσάκι. Από την πρώτη κιόλας ημέρα ανακάλυψα, τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί, επί καθημερινής βάσης. Στο νησί μας προφανώς, δεν υπάρχουν υποδομές για αυτά τα άτομα. Στην κυριολεξία μετάνιωσα που έδωσα «χαρά» (νομίζοντας) στον άνθρωπο αυτόν, να επισκεφθεί τον τόπο μας και να απολαύσει τον ήλιο, την θάλασσα, αλλά όχι και τις υποδομές μας. Η μετακίνηση επί χιλίων βασάνων.

Τη στιγμή που δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, η μετακίνησή μας γίνονταν στην άκρη του δρόμου. Που όσο άκρη και να προσπαθήσεις να βρίσκεσαι, οι λακούβες και κακοτεχνίες των δρόμων δεν το επιτρέπουν, ακούγοντας τα αρνητικά σχόλια και επευφημίες των βιαστικών οδηγών. Στην προσπάθεια να επισκεφθούμε το προσκύνημα της Παναγίας και μετά την όποια ταλαιπωρία, αφού κατορθώσαμε να βρεθούμε στον προαύλιο χώρο, ανακαλύψαμε ότι ήταν αδύνατη η πρόσβαση εντός του ναού και με την ίδια ταλαιπωρία εξήλθαμε απογοητευμένοι, χωρίς να καταφέρει να προσκυνήσει ο άνθρωπος αυτός.

Δεύτερη απόπειρα εξόδου προς κάποια παραλία και μετά από πολλές εξερευνήσεις, δεν καταφέραμε να βρούμε προσβασιμότητα για αυτόν τον άνθρωπο. Αναγκαστήκαμε να τον αφήσουμε σε κάποιο τραπεζάκι, να απολαύσει τουλάχιστον κάποιο μεζέ, παρακολουθώντας μας να απολαμβάνουμε εμείς τη θάλασσα για «χάρη» του.

Τρίτη απόπειρα εξόδου και όπως ο κάθε επισκέπτης, μας ζήτησε αν γινότανε να επισκεφτούμε το μουσείο, ή κάποιους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Το μουσείο του το αποκλείσαμε από την αρχή, λόγω των αρκετών σκαλιών που πρέπει να ανέβει, ενώ του εξηγήσαμε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, δεν είναι ακόμη επισκέψιμοι.

Στο δια ταύτα: Τα άτομα με κινητικά προβλήματα, δεν έχουν την απαίτηση να γίνει ευκολότερη η ζωή τους. Το μόνο που αποζητούν, είναι η ισότητα, με άμεση επιδίωξη τον σεβασμό της ατομικής τους ιδιαιτερότητας. Στο φιλόξενο κατά τα άλλα νησί μας, δεν απαιτείται μεγάλη οικονομική προσπάθεια, αλλά ευαισθησία και συνειδητοποίηση της ευθύνης που όλοι έχουμε απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Παναγιώτης Δημόπουλος