Πόσο τουρισμό αντέχουμε; | Του Δ.Μ.Μ.

Έχει τύχει να έχω παραβρεθεί σε διάφορες συζητήσεις σχετικά με τον τουρισμό και τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί μας. Σχεδόν όλες οι συζητήσεις καταλήγουν με ευχολόγια, ενώ το ουσιαστικό αντικείμενο είναι η αύξηση του αριθμού επισκεπτών.

Η πιο σοβαρή τοποθέτηση που έχω ακούσει ήταν προ εβδομάδων σε μία σχετική συζήτηση, όταν σε συνεχείς ερωτήσεις για το κυκλοφοριακό ζήτημα το θέμα πήγε στον αστυνομικό διευθυντή του νησιού μας.

Ο αστυνομικός είπε κάτι πολύ σοβαρό, που ανάθεμα αν παραπάνω από 5-10 άτομα το «τύπωσαν» στη σκέψη τους. Όταν λοιπόν άκουγε συνεχώς για την αύξηση τουριστών στην Πάρο και συγχρόνως τον ρωτούσαν πώς θα διορθωθεί η κυκλοφοριακή κίνηση στον μοναδικό δρόμο (Περιφερειακός), που έχει η Παροικιά για τη σύνδεσή της με τα άλλα τα χωριά, ο αστυνομικός είπε ότι θα προσπαθήσει σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα υποδείξει ο δήμος, αλλά συμπλήρωσε και αυτό: «Βέβαια δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει με την αύξηση αριθμού του τουριστών που λέτε και αν μπορεί να αντέξει το νησί αυτούς τους αριθμούς. Εσείς πρέπει να αποφασίσετε ποιο νούμερο είναι αυτό που μπορείτε να αντέξετε!».

Από την άλλη πολλοί συμπολίτες μας είναι αυτοί που διαμαρτύρονται διότι η Πάρος χάνει την κλασική της παράδοση, ρυμοτομία και αισθητική. Ας τα βάλουμε όμως κάτω τα πράγματα. Αν δε θέλεις π.χ. φανάρια στην Πάρο, αυτό δεν μπορεί να γίνει συγχρόνως με αύξηση του τουρισμού. Αν δε θέλεις μπάρες στους δρόμους και ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης, αυτό δεν μπορεί να γίνει συγχρόνως με αύξηση του τουρισμού. Αν δε θέλεις διάνοιξη νέων δρόμων, αυτό δεν μπορεί να γίνει συγχρόνως με αύξηση του τουρισμού. Αν δε θέλεις περισσότερη καταπάτηση των δημόσιων χώρων από τις επιχειρήσεις, αυτό δεν μπορεί να γίνει συγχρόνως με αύξηση του τουρισμού, κλπ.

Ακόμα όμως και αν συμφωνήσεις για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, και κατανοήσεις ότι υπάρχει ανάγκη για διάνοιξη δρόμων-λεωφόρων, υπόγεια γκαράζ, μετατροπή δρόμων σε χώρους τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων κλπ, αυτό δε σημαίνει συγχρόνως ότι θα συνεχίσεις να έχεις αύξηση τουριστών. Άλλωστε, ο πιο αποκρουστικός τόπος το καλοκαίρι για όλους είναι η περιοχή πέριξ του λιμανιού Παροικιάς. Και ο λόγος απλός. Είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από το τελευταίο μέρος που αντικρίζουν οι επισκέπτες του νησιού φεύγοντας από το λιμάνι Πειραιώς! Θεωρώ προσωπικά ότι το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση για τον τουρίστα, απ’ ότι το λιμάνι Παροικιάς.

Επειδή λοιπόν άλλα νησιά (Σαντορίνη), είδαν αυτό το πρόβλημα και έβαλαν πλαφόν στους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων για αρχή, μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε και εμείς τη συζήτηση για το πόσους επισκέπτες μπορούμε να φιλοξενήσουμε στο νησί μας υπό τις σημερινές συνθήκες.

Δ.Μ.Μ.