Αυθαιρεσίες: Όλοι ενώπιον των ευθυνών

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου στις 19/7/2018 ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα σχετικά με την καταγγελία παράνομης αυθαίρετης κατασκευής στη Χρυσή Ακτή, από την εταιρεία «Μύρων Α.Ε.».

Όπως είπε ο κ. Ροκονίδας, σύμφωνα με την καταγγελία πολιτών από τις 3 Ιουλίου υπάρχει στη Χρυσή Ακτή μία κατασκευή διαστάσεων 5.20Χ5.20, δηλαδή, πάνω από 25 τ.μ. και η τοποθέτηση κάτω από αυτή ενός αυτοκινητούμενου τροχόσπιτου (καντίνα).

Όπως είπε ο κ. Ροκονίδας ένα τμήμα αυτής της κατασκευής βρίσκεται μέσα σε περιοχή ειδικής προστασίας (ΠΕΠ 2), δηλαδή, σε παράκτιο υδροβιότοπο. Όπως συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, έγγραφο του κ. Ταΐρη αναφέρει ότι είχε ζητηθεί άδεια για αναψυκτήριο στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά απορρίφθηκε από τον δήμο Πάρου. Στη συνέχεια είπε ότι ενώ το έγγραφο απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς, δεν απευθύνεται στον δήμο του νησιού μας και συμπλήρωσε «το αρμόδιο Τμήμα δεν εμπλέκεται στη διαδικασία αυτή;».

Ακόμα, στην έκθεση της αυτοψίας από την πολεοδομία Νάξου διαπιστώθηκε ότι η κατασκευή βρισκόταν σε ένα μέρος της εντός του αιγιαλού και της παραλίας, και ένα άλλο μέρος της μέσα σε προστατευμένη περιοχή. Συμπληρώνοντας είπε: «Πώς είναι δυνατόν να έχει γίνει μία κατασκευή στον συγκεκριμένο χώρο και μέχρι σήμερα να παραμένει όρθια».

Ο κ. Ροκονίδας, αφού ανέφερε και άλλα ζητήματα διαδικασίας γύρω από την υπόθεση κατέληξε λέγοντας: «Δεν μπορεί ο δήμος να παρακολουθεί την αυθαιρεσία και πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τις παραλείψεις υπηρεσιών, οι οποίες θα έπρεπε να λειτουργούν κατά άλλον τρόπο, τουλάχιστον σε προφανείς ας πούμε περιπτώσεις (…) Νομίζω ότι είναι απαράδεκτο για όλους μας αυτή τη στιγμή μέσα σε προστατευμένο χώρο, σε προστατευμένο υγροβιότοπο, να υπάρχει αυτό εδώ. Δηλαδή, να υπολογίζεται αξία αυθαιρέτου, να υπολογίζεται πρόστιμο ανέγερσης και να υπολογίζεται ετήσιο πρόστιμο διατήρησης. Άρα λοιπόν κατά την πολεοδομία Νάξου αυτό είναι δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει και να πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ τον μήνα! Ό,τι δηλαδή θα συνέβαινε, επαναλαμβάνω, για κάποιον, ο οποίος θα έφτιαχνε ένα αυθαίρετο μέσα στο κτήμα του. Βέβαια δε θέλω να αναφερθώ, γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία η οποία ανήκει σε έναν άνθρωπο ο οποίος εμπλέκεται με τους φορείς κλπ, αλλά εν πάση περιπτώσει η ανάπτυξη ενός τόπου δεν μπορεί να είναι αυτή. Και νομίζω ότι το δημοτικό συμβούλιο με ένα σαφή τρόπο θα πρέπει να πάρει απόφαση ότι δεν μπορεί να είναι αυτή».

Απάντηση Κωβαίου

Ο δήμαρχος Πάρου, Μ. Κωβαίος, λαμβάνοντας τον λόγο, μετά τον κ. Ροκονίδα, είπε:

«Εδώ τα αργύρια πουλήσανε άλλους. Πρέπει να διατρανώσουμε τη φωνή μας ενωμένοι. Επιτέλους, πρέπει να ορίζει η αυτοδιοίκηση την τύχη της στον τόπο της. Δεν μπορεί να είναι κομμάτι ΕΤΑΔ, κομμάτι Κτηματικής, κομμάτι του ενός, κομμάτι του αλλουνού (…).

Εμείς, από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και πριν πέσει το πρώτο καρφί και καρφωθούν τα πράγματα, στις 29 του μηνός πήγε η ελληνική αστυνομία και στις 30 το λιμεναρχείο και έκαναν αυτοψία. Βλέποντας λοιπόν εμείς και η κοινότητα Μάρπησσας, και εγώ προσωπικά, και η κ. Ολ. Ισιγώνη, η οποία μου τηλεφώνησε, ότι πήγαν εκεί και είδαν τους ανθρώπους να δουλεύουν., πήραμε τηλέφωνο για να τους πιάσουν, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Εκεί, ο ιδιοκτήτης παρουσίασε συμβόλαιο με την ΕΤΑΔ, το μισθωτήριο, που είναι 280 τ.μ. με 5.100 ευρώ ετησίως συμβόλαιο, για δύο χρόνια μέχρι το 2019. Βέβαια αν το διαβάσεις αναλυτικά αυτό το κομμάτι δεν του δίνει κανένα δικαίωμα. Γράφει, «αν υπάρχουν οι νόμιμες άδειες». Βλέποντας εμείς αυτή τη δυνατότητα της παρανομίας και τη μη δυνατότητα της νομιμότητας –να σταματήσουμε αυτό το πράγμα- πήγαμε στην πολεοδομία. Γιατί αυτή τη στιγμή βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο της ΕΤΑΔ. Δηλαδή δημόσιο κτήμα, άρα θεωρείται παράνομη πολεοδομική παράβαση; Και είναι αυτό το χαρτί, το οποίος εμείς τηλεφωνικά κάθε μέρα προσπαθούσαμε να το πάρουμε για να τελειώνουμε. Τώρα, αυτό το χαρτί λέει αυτά τα συγκεκριμένα. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα, όπως δίνει η νομοθεσία, του ενός μηνός. Τι σημαίνει αυτό; Φάγαμε το καλοκαίρι…».

Άλλες τοποθετήσεις

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρ. Βλαχογιάννης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί βρισκόμαστε στην αφετηρία νέων εξελίξεων σχετικά με τις παραλίες. Αν αυτή η κατασκευή περάσει και εδραιωθεί χρονικά, τότε θα δούμε ότι τον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν και άλλες κατασκευές (…).

Αν κοιτάξουμε τον 4497 του 2017 γράφει ότι επιτρέπονται η κατασκευή περγκόλων στους ακάλυπτους χώρους ισογείων. Όχι όπου να είναι. Εκεί δεν υπάρχει ισόγειο. Δεν υπάρχει κατασκευή και ούτε μπορεί να εκδοθεί άδεια για μόνιμη κατασκευή (…). Υπάρχει όμως ένα ζήτημα. Έγινε σωστά η καταγγελία στην πολεοδομία; Η πολεοδομία το έκρινε αυθαίρετο και επέβαλλε πρόστιμο 1000, 1500 και 500 ευρώ; Δηλαδή ψίχουλα. Όταν λειτουργείς ένα αναψυκτήριο μέσα στη Χρυσή Ακτή είναι οι εισπράξεις μία ημέρας».

Ο κ. Βλαχογιάννης παρουσίασε μία ακόμα σειρά νομικών κινήσεων που πρέπει να γίνουν και κατέληξε: «Όλα αυτά θα συμβούν μετά το καλοκαίρι. Δηλαδή, ο κ. Αμπατζής αυτό το καλοκαίρι θα έχει δουλέψει (…). Θα πρέπει η ελληνική αστυνομία που έκανε την αυτοψία να μην καθυστερεί. Θα έπρεπε να ειδοποιήσει τον δήμο και τα αρμόδια όργανα ότι αυτό λειτουργεί χωρίς άδεια και επομένως πρέπει να σφραγιστεί (…)».

Η απόφαση

Το δημοτικό συμβούλιο Πάρου αποφάσισε ομόφωνα για την υπόθεση τα εξής:

1. Να σταλεί επιστολή προς την ΕΤΑΔ σχετικά με την κατασκευή παράνομης κατασκευής.

2. Να σταλεί επιστολή προς την αστυνομία για άμεσο έλεγχο της λειτουργίας αναψυκτηρίου.

3. Να σταλεί επιστολή προς την εισαγγελία Σύρου ώστε να ζητηθεί η εισαγγελική παρέμβαση για την παράνομη κατασκευή.

4. Να σταλεί επιστολή προς τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας της ηλεκτροδότησης της κατασκευή.

Η άποψη της εταιρείας

Η ετ. «Μύρων Α.Ε.» διά της κ. Μάνιας Αμπατζή, δημοσιοποίησε την παρακάτω απάντηση για την υπόθεση:

«Παρακολουθούμε σιωπηλά εδώ και μέρες τα όσα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον τύπο σχετικά με μια προσωρινή λυόμενη ξύλινη κατασκευή έμπροσθεν του ξενοδοχείου μας στην Χρυσή Ακτή εντός εκτάσεως, την οποία μισθώνουμε από την ΕΤΑΔ ΑΕ.

Επειδή, η κατάσταση, ωστόσο έχει ξεπεράσει τα όρια της όποιας κριτικής (καλόπιστης ή κακόπιστης) και έχει επεκταθεί σε γενικεύσεις και αβάσιμες κατηγορίες που φτάνουν και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης, η οποία τιμωρείται ποινικά και συνεπάγεται ευθύνη αποζημίωσης, θέλουμε ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στο νησί της Πάρου για δεκαετίες να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Διαδίδεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι η σχετική κατασκευή έμπροσθεν του ξενοδοχείου μας είναι αυθαίρετη, ότι έχει τοποθετηθεί εντός του χαρακτηρισμένου υγροβιότοπου και ότι πρόκειται για μόνιμη κατασκευή χωρίς καμία απόδειξη. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, αρμόδια είναι η δικαιοσύνη, η οποία θα αποφασίσει, πλην όμως θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η κατασκευή είναι απολύτως νόμιμη και απολύτως σύμφωνη προς το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, καθώς:

α) δεν ευρίσκεται εντός προστατευόμενης έκτασης, ούτε σε αιγιαλό, ούτε σε υγροβιότοπο ή σε άλλη προστατευόμενη περιοχή,

β) βρίσκεται στον παλαιό αιγιαλό, που είναι ιδιωτική έκταση του Δημοσίου, η οποία δεν είναι κοινόχρηστη και

γ) βρίσκεται εντός έκτασης, την οποία κατέχουμε νόμιμα, βάσει της από 06 Μαρτίου 2018 σύμβασης μίσθωσης, την οποία έχει συνάψει η εταιρεία μας με την ΕΤΑΔ ΑΕ.

Θέλουμε, τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι το ξενοδοχείο «Ποσειδών» δραστηριοποιείται στην Πάρο 20 χρόνια διαγράφοντας ανοδική πορεία, σέβεται την τοπική κοινωνία, τις άλλες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του νησιού, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις περιβαλλοντικών και κοινωνικών προδιαγραφών και δηλώνει παρούσα σε κάθε κάλεσμα για βοήθεια είτε από το Δήμο είτε από άλλους φορείς του νησιού. Πρεσβεύει επάξια παγκοσμίως την Πάρο στο τουριστικό στερέωμα και αποτελεί εδώ και χρόνια μία από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.

Σε όλη του την πορεία κινείται πάντα νομότυπα με γνώμονα την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την πορεία μας».