Σύλληψη δουλέμπορα Μ.Κ.Ο. στη Λέσβο και στη φυλακή "ηρωίδα" τσιράκι του

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης προσήλθε σήμερα, με τον δικηγόρο του, ο καταζητούμενος ιδιοκτήτης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ERCI, Πάνος Μωραΐτης, ο οποίος κατηγορείται -μαζί με 30 άλλα στελέχη της οργάνωσης- για βαριές κακουργηματικές πράξεις σχετιζόμενες με διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ήρθε στη Μυτιλήνη σήμερα το πρωί με το πλοίο της γραμμής και αμέσως μετά την εμφάνισή του στην Εισαγγελία συνελήφθη, αφού ενεργοποιήθηκε το σε βάρος του εκκρεμές ένταλμα σύλληψης. Στη συνέχεια, αναμένεται να προσαχθεί στον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί. Σημειώνεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται και έξι αλλοδαποί.

Ο «φάκελος ERCI»

Ο «φάκελος ERCI» αφορά την ομώνυμη μη κυβερνητική οργάνωση, 30 μέλη της οποίας έγιναν από ήρωες δουλέμποροι, σύμφωνα με την Αστυνομία. Η υπόθεση είναι για τις αρχές ασφαλείας ιδιαίτερα κομβική τόσο στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών όσο και στα κυκλώματα διακινητών που δρουν στο βόρειο Αιγαίο.

Η ιστορία άρχισε να ξεδιπλώνεται τα ξημερώματα της 9ης Φεβρουαρίου στη Λέσβο, όταν σε ένα ασημί τζιπ Cherokee, το οποίο ανήκει σε μια εταιρεία σεκιούριτι πλοίων και είχε παραχωρηθεί στη ΜΚΟ ERCI, διαπιστώθηκε ότι κάτω από τις νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας έφερε επικολλημένες στρατιωτικού τύπου με εθνόσημο και τον αριθμό 243618. Στο τζιπ επιβαίνει η 23χρονη κολυμβήτρια από τη Συρία Σάρα Μαρντίνι και ο 24χρονος Γερμανός Σον Λινχ Μπίντερ.

Πάνω τους βρέθηκε ένας ασύρματος ναυτικού τύπου που άκουγε τις συνομιλίες του Λιμενικού, μια διόπτρα νυκτός και κινητά τηλέφωνα. Μετά από εισαγγελική παραγγελία ξεκίνησε μια έρευνα που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες με τη σύλληψη πέντε ατόμων και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης άλλων 25 - όλοι τους μέλη της Emergency Response Center International (ERCI).

Στη φυλακή η κολυμβήτρια

H Σάρα Μαρντίνι και η μικρότερη αδελφή της συγκλόνισαν το 2016 όλη την Ευρώπη και έγιναν σύμβολο για την ανθρωπιά και τον αγώνα τους...

Tον Σεπτέμβριο του 2016 το φουσκωτό που τους μετέφερε από την Τουρκία στη Λέσβο ακινητοποιήθηκε καθώς χάλασε η μηχανή, η Σάρα και η αδερφή της Τζούσρα βούτηξαν στα παγωμένα νερά και με ένα σχοινί έσερναν τη βάρκα κολυμπώντας προς τη Λέσβο. Από την Ελλάδα πήραν τον δρόμο προς τα σύνορα με τα Σκόπια για να καταλήξουν στη Γερμανία.

Η Σάρα επέστρεψε πέρυσι στη Μυτιλήνη, όπου και συνελήφθη στο επίμαχο τζιπ τον περασμένο Φεβρουάριο και πριν από λίγες ημέρες μετά τις εξηγήσεις που έδωσε στις Αρχές συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα 78 της Έκθεσης Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης που παρέδωσε στον εισαγγελέα η Ασφάλεια: «Η υπήκοος Συρίας Sarah Mardini καθ’ όλο το διάστημα που αφορά την έρευνα προέβη σε σειρά ενεργειών που κατέτειναν στην εκπλήρωση του επιδιωκόμενου σκοπού της συγκρότησης και οι οποίες αναφέρονται στην ένταξή της στην εγκληματική οργάνωση, στη συμμετοχή της στο πλαίσιο της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα και σε κλειστή ομάδα επικοινωνίας που είχε δημιουργηθεί στο WhatsApp, μέσω της οποίας διακινούνταν πληροφορίες που αφορούσαν προσφυγικές ροές προερχόμενες από την Τουρκία, χωρίς να ενημερώνει από κοινού με τα άλλα μέλη της ERCI που συμμετείχαν στις ομάδες τις διαπιστευμένες αρχές του Λιμενικού, είτε για τον απόπλου λεμβών με παράτυπους μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, είτε για την κίνηση αυτών εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και χωρίς να παράσχει κρίσιμες πληροφορίες προκειμένου να ενεργοποιηθούν διαδικασίες είτε για την αποτροπή των προσφυγικών ροών από την τουρκική Ακτοφυλακή, είτε για την έναρξη της έρευνας και διάσωσης στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

Επιπρόσθετα η παραπάνω, προς τον σκοπό προβολής του κατ’ επίφαση ανθρωπιστικού χαρακτήρα της δράσης της ΜΚΟ, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι κατάγεται από τη Συρία, ότι έχει χαρακτηριστεί ως πρόσφυγας αλλά και λόγω της φήμης που τη συνόδευε καθώς η περιπέτεια της είχε προβληθεί ευρύτερα στο παρελθόν από τα ΜΜΕ διεθνώς, έδρασε για λογαριασμό της ΜΚΟ ERCI με σκοπό την εισροή κατά το δυνατό μεγαλύτερων χρηματικών ποσών μέσω δωρεών και ωφελημάτων στη ΜΚΟ για τη συνέχιση της δράσης της (…)».

* Με πληροφορίες από «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»