Ανοιχτή επιστολή προς τα στελέχη της "Ενότητας για το Μέλλον" | Του Δ.Μ.Μ.

Ο πιο ιστορικός δημοτικός συνδυασμός της Πάρου μετά τη μεταπολίτευση, είναι η «Ενότητα για το Μέλλον», με ιστορία και προσφορά στον τόπο τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ο συνδυασμός εξέφρασε από την ίδρυσή του ένα μεγάλο τμήμα της Παριανής κοινωνίας, πιο πολιτικοποιημένο, πιο «υποψιασμένο» στις εξελίξεις που έρχονταν και σαφώς πιο «φρέσκο» από στελέχωση πολιτών -στην αρχική του μορφή-, και στην πρώτη σύνθεση σε επίπεδο εκλεγμένων συμβούλων.

Η «Ενότητα» στις εκλογές του 2014 ολοκλήρωσε τον δεύτερο κύκλο της χάνοντας τις εκλογές από έναν άνθρωπο που προήλθε από την ιστορική παράταξη. Η ήττα ήταν μεγάλη και ίσως αναμενόμενη.

Παρόλα αυτά, το 1/4 των ψηφοφόρων του νησιού εμπιστεύτηκε και το 2014 την παράταξη. Η «Ενότητα» στη συνέχεια άσκησε την οφειλόμενη αντιπολίτευση στη σημερινή δημοτική πλειοψηφία και με εξαίρεση τα δύο πρώτα χρόνια κρίνεται επιτυχημένη στον ρόλο της. Το ποσοστό της σήμερα, σε ό,τι αφορά την κρίση των πολιτών γι’ αυτήν, είναι σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο που είχε λάβει στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Σήμερα η «Ενότητα» βρίσκεται σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι για τη συνέχειά της και την ύπαρξή της στην τοπική πολιτική ζωή. Σαφώς όμως και εκφράζει πολιτικά και ιδεολογικά ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας το οποίο με κανέναν τρόπο δεν μπορεί ή δε θέλει να ενταχθεί στη σημερινή πλειοψηφία, ή σε υπό εκκόλαψη «σωτήρες» που υποστηρίζουν ότι είτε είναι συνέχεια της «Ενότητας» είτε «καλύπτουν» και τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο σε τοπικό επίπεδο.

Η «Ενότητα» πρόκειται να συνεδριάζει τις επόμενες ώρες σε επίπεδο στελεχών – εκλεγμένων συμβούλων, ώστε να πάρει αποφάσεις που θα κρίνουν την πορεία του συνδυασμού. Ο συνδυασμός όμως δεν είναι ένα μαγαζί που δεν πήγε καλά και άρα πρέπει να μπει λουκέτο για να γλυτώσει νέα συσσώρευση χρεών. Δε σβήνουν ιστορικές παρατάξεις με μία ανακοίνωση ή με μία απόφαση.

Η «Ενότητα» πρέπει να ξεκαθαρίσει αρχικά το εξής: Αν ο επικεφαλής της Χρ. Βλαχογιάννης επιθυμεί να συνεχίσει στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Αν το επιθυμεί, τότε γι’ αυτό πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη από την πλειοψηφία των σημερινών δημοτικών και τοπικών συμβούλων.

Σε περίπτωση που ο Χρ. Βλαχογιάννης δεν επιθυμεί να συνεχίσει, τότε πρέπει οι σημερινοί εκλεγμένοι σύμβουλοι να ερωτηθούν αν θέλει κάποιος από αυτούς να αναλάβει ως επικεφαλής την παράταξη ή αν προτείνει κάποιον τρίτο/η γι’ αυτή τη θέση.

Μία άλλη απόφαση είναι –αν δεν επιθυμεί κανείς να αναλάβει επικεφαλής- να σχηματιστεί μία επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τις πιθανότητες συνεργασίας με άλλη ομάδα πολιτών ή δημοτικό συνδυασμό. Σε καμία φυσικά περίπτωση, από τη στιγμή που η «Ενότητα» βρίσκεται στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, η συνεργασία με τρίτους δεν μπορεί να γίνει με όρους συμμετοχής, αλλά με όρους «πλειοψηφίας» από την πλευρά της. Και αυτό διότι η τελευταία «συνάντηση» που είδε το φως της δημοσιότητας μόνο κολακευτικά σχόλια δε σκόρπησε με τον τρόπο που έγινε…

Δ.Μ.Μ.