Επίσκεψη Συρμαλένιου στην Πάρο

1.jpg

Στην Πάρο περιόδευσε ο Νίκος Συρμαλένιος και συμμετείχε στο συνέδριο «Φορείς διαχείρισης και εποπτείας λιμένων» που οργανώθηκε από το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Πάρου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε: «(…) Η χώρα μας κατεξοχήν νησιωτική χώρα και με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών, είναι απαραίτητο να αποκτήσει εθνική λιμενική πολιτική.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, έτσι ώστε τα μεγάλα λιμάνια να ανταποκριθούν και λόγω του γεωπολιτικού μας ρόλου, σε λιμάνια διαμετακόμισης και εξωστρέφειας και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ακτοπλοϊκής διασύνδεσης και ανάπτυξης του τουρισμού και μέσω της κρουαζιέρας.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι για τα μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, δεν μιλάμε για καθολικές ιδιωτικοποιήσεις αλλά για παραχωρήσεις, κάτι που πετύχαμε με την επαναδιαπραγμάτευση των αρχικών συμβάσεων. Άλλωστε η δημιουργία της Δημόσιας Αρχής Λιμένων ( ΔΑΛ), αντίστοιχη με την ευρωπαϊκή πρακτική που έχει τα port authaurities ή autorita del porto, υπηρετεί ακριβώς αυτή τη λογική. Από εκεί κι έπειτα σε ότι αφορά τα πολλά λιμάνια περιφερειακής και τοπικής σημασίας, που στα νησιά λειτουργούν με τη μορφή των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων (ΔΛΤ), είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός, τόσο με τη δημιουργία στρατηγικού πλαισίου (master plan), όσο και με τον ενδεχόμενο μιας νέας χωροταξικής κατανομής, έτσι ώστε να υπηρετείται καλλίτερα η ανταγωνιστικότητα τους, αλλά και για να γίνουν πιο χρήσιμα στις τοπικές κοινωνίες(…)».

Επίσης μαζί με το Γενικό Γραμματέα Λιμένων του ΥΝΑΝΠ Χρήστο Λαμπρίδη και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκαν το Λιμεναρχείο, όπου ενημερώθηκαν για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σχετικά με τη διαχείριση του λιμανιού της Παροικιάς καθόλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όπως και για τα προβλήματα του προσωπικού του Λ.Σ.

Στη συνέχεια και με συμμετοχή του δημάρχου κ Κωβαίου επισκέφθηκαν το χώρο του σχεδιαζόμενου νέου εμπορικού λιμένα στη θέση Καμινάκι – Φυρόγια, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα της Παριανής κοινωνίας, ενώ τέλος επισκέφθηκαν το χώρο κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στην Αλυκή, όπου ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών.

Τέλος, ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το ΕΠΑΛ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πάρου – Αντιπάρου και το διευθυντή του ΕΠΑΛ, με τους οποίους συζήτησε τη θετική έκβαση της κατ’ εξαίρεση δημιουργίας του ολιγομελούς τμήματος πληροφορικής της γ λυκείου, καθώς και γενικότερα ζητήματα της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης.