Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Φιλόθεος Ζερβάκος (1884-1980)

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1993 ημέρα της εορτής της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης, έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του π. Φιλοθέου.

Κατά την ιερή και συγκλονιστική εκείνη στιγμή ο μακαριστός Μητροπολίτης Παροναξίας, Αμβρόσιος, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής σημαντικά: «Όλα τα πνευματικά του τέκνα που συνήλθομεν ενταύθα στην Ιερά Μονή Θαψανών και συμμετέχουμε με συναισθήματα συγκλονισμού, αγάπης και αφοσιώσεως προς τον Γέροντα ο οποίος μας επυράκτωσε, μας αναγέννησε πνευματικώς και μας οδήγησε εις νομάς σωτηρίους, χαιρόμεθα και αγαλλόμεθα δια την πανήγυρη αυτή την διπλή και μέσα μας υποκαίει ο πόθος και είναι κοινή η συνείδηση ότι για μας, για όλα τα πνευματικά του τέκνα είναι ο νέος της Εκκλησίας κυοφορούμενος άγιος (ακούστηκε από τον κόσμο:  «Άγιος! Άγιος! Άγιος!»). Η επίσημος αναγνώριση της αγιότητας του κυοφορείται. Πόσο θα διαρκέσει η κυοφορία είναι άγνωστο. Ο λαός, η συνείδηση του λαού ανακηρύσσει τους αγίους και κατόπιν η Εκκλησία επιβραβεύει και έρχεται και αναγνωρίζει».

Ας έχουμε, λοιπόν, την ευχή του και οι ευλογίες του ας περιλούζουν όλους μας και το νησί της Πάρου που κατέχει θησαυρό ανεκτίμητο, τα άγια και τίμια λείψανα του, που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στα Θαψανά, όπου και ο τάφος του, δίπλα στον ναό του Αγίου Νεκταρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, σε ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αβάνας στην Κούβα (25/1/2004), τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έπαυσε ποτέ να αναδεικνύει Αγίους. Αφού ανέφερε αρκετά ονόματα Αγίων πού ανακηρύχθηκαν πρόσφατα, συνέχισε: «Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι τους οποίους το πλήρωμα της Εκκλησίας ομοφώνως αναγνωρίζει ως Αγίους, αν και επίσημος πράξη αναγνωρίσεως της Αγιότητος αυτών δεν έχει εισέτι εκδοθεί (…), και μεταξύ αυτών ανέφερε και τον Φιλόθεο Ζερβάκο.

(πηγές: «Παριανά» τευχ. 117, diakonima.gr)

Η οδός του ξεκινάει από το γεφυράκι του χείμαρρου Έλητα στη περιοχή  «Λιαροκόπι» έως τις Καμάρες.

Χριστόδουλος Α. Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς