11ο πανκυκλαδικό συνέδριο συλλόγων γυναικών Κυκλάδων

Το μήνυμα της ενότητας και της δύναμης που απορρέει από αυτήν, έστειλαν οι γυναίκες των Κυκλάδων, από τη Μήλο, όπου το 11ο πανκυκλαδικό συνέδριο συλλόγων γυναικών, ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 5/5/2019, με τη συμμετοχή 80 γυναικών – εκπροσώπων και μέλη των 17 συλλόγων από 13 νησιά.

Στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα, με θέμα τον εθελοντισμό, παρουσιάσθηκαν ομιλίες από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους τοπικών, περιφερειακών και διεθνών οργανώσεων εθελοντών.

Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο του 11ου συνεδρίου, υλοποιήθηκε, από εθελοντές τοπικών συλλόγων, παράλληλη δράση λήψης δειγμάτων για την ανεύρεση εθελοντών/-τριών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών .

Συμπεράσματα συνεδρίου

Ο εθελοντισμός και οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, επιζητούν την ενεργό συμμετοχή όλων μας, αρχικά σε τοπικό και συλλογικό επίπεδο, ως πιο προσιτό και οικείο. Σε αυτή τη βάση, προγραμματίζεται η δημιουργία άτυπου δικτύου στήριξης και εκπαίδευσης εθελοντών, με την ενεργοποίηση των κατά τόπων Συλλόγων.

Το ενδιαφέρον για δημιουργία γεωπάρκου Κυκλάδων υπό την προστασία της UNESCO, εκφράστηκε από όλα τα νησιά, μια πρωτοβουλία συλλογικοτήτων από τη Σύρο. Εντάσσεται στο πλαίσιο του ήπιου αναπτυξιακού μοντέλου για τα νησιά μας για το οποίο αγωνίζεται η ΟΣΥΓΥ. Ψήφισμα για να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών στις Κυκλάδες, μια πρωτοβουλία των συλλόγων της Πάρου, υπογράφεται από τους εκπροσώπους όλων των μελών της ΟΣΥΓΥ.

Οι σύνεδροι χαιρέτισαν την αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια των επικείμενων εκλογών, ζητώντας παράλληλα το 50%-50% με ενδυνάμωση των γυναικών, και στήριξη των υποψηφίων εκείνων που θέτουν τα ζητήματα φύλου ψηλά στην ατζέντα του δημοσίου λόγου και των προγραμμάτων τους.