Η ρητορική του μίσους (ευρωεκλογές) | Του Αθ. Μαρινόπουλου

Ένα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η ελευθερία της έκφρασης. Αυτή αφορά όχι μόνο τις ιδέες ή τις πληροφορίες και αναφορές που θεωρούνται μη προσβλητικές η ουδέτερες και με αυτό τον τρόπο είναι ευπρόσδεκτες αλλά ακόμη και εκείνες που προκαλούν, σοκάρουν και φυσικά ενοχλούν το κράτος και τις εξουσίες ακόμη και τμήματα του πληθυσμού αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά) με μία σοβαρότατη υπενθύμιση που αναφέρεται στα εξής:

Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απόλυτη καθώς είναι επιτακτικό να αποτρέπεται η ρητορική μίσους η οποία αποτελεί μορφή έκφρασης που διαχέει, υποκινεί, προωθεί η δικαιολογεί την έχθρα και τροφοδοτεί την μισαλλοδοξία.

Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία σε όλες τις προεκλογικές περιόδους ότι τα κρούσματα αυτού του είδους της ρητορικής αυξάνονται και αναπτύσσονται ως απλές εκφράσεις προσωπικών αντιλήψεων, ενδεδυμένες με τον μανδύα της απόλυτης σιγουριάς, που στη συνέχεια στοχοποιούν ανθρώπους, ομάδες ανθρώπων και αναπτύσσουν σταδιακή επιθετικότητα με βάση πάντα τη μισαλλοδοξία.

Όσο απαραίτητο είναι και αυτονόητο θεωρείται να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του καθενός να λέει ελεύθερα τις απόψεις του άλλο τόσο απαραίτητο είναι να εναντιωνόμαστε σε ιδέες ή θεωρίες σχετικές με την παραδοχή εγγενούς ανωτερότητας μιας ομάδας ατόμων λόγω των προσωπικών τους χαρακτηριστικών.

Στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών η ακροδεξιά ευελπιστεί να αυξήσει τα ποσοστά της εκμεταλλευόμενη το μεταναστευτικό και βασιζόμενη στη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των πολιτών για την οικονομική κρίση, την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και την στροφή των ηγεσιών της ΕΕ προς την μεριά των «εταιρειών».

Προσοχή φίλοι μου στις παράξενες μέρες που ζούμε όσο δυσαρεστημένοι και να είμαστε να στηρίξουμε μια Ευρώπη των λαών και όχι του μίσους.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ