Αλόη βέρα η θαυματουργή | Του Π. Δημόπουλου

DHMOPOULOS.JPG

Η Αλόη είναι ένα πανάρχαιο φυτό, που χρονολογείται πάνω από 5.000 χρόνια με διαπιστευμένες θεραπευτικές ιδιότητες.

Η Αλόη βέρα (ALOE VERA), είναι ένα από τα 420 είδη του γένους. Αρχικά πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε στην Αφρική. Φυτό με λίγες απαιτήσεις, που μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί στο σπίτι, ακόμα και μέσα σε γλάστρες.

Η Αλόη είναι ένα φυτό, που φτάνει από 60 εκ. έως 1 μέτρο σε ύψος, τα φύλλα της παχιά και σαρκώδη, πράσινα, με ορισμένες ποικιλίες να εμφανίζουν λευκά στίγματα, στις επιφάνειες των φύλλων. Ανθοφορεί το καλοκαίρι, βγάζοντας ένα βλαστό που φτάνει τα 90 εκ. σε ύψος. Τα άνθη του έχουν σωληνοειδή μορφή, με κίτρινη στεφάνη, που φτάνει τα 2-3 εκατοστά.

Έχει χρησιμοποιηθεί, από τους Αιγύπτιους, Ασσύριους, στη Μεσοποταμία και στην αρχαία Ελλάδα. Ως φυτό περιγράφεται από τον Διοσκουρίδη. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα όμως η χρήση της γενικεύτηκε στη δύση, ως θεραπευτικό φυτό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από τον στρατό του Μ. Αλεξάνδρου για την επούλωση των πληγών και τραυμάτων κατά τη μακροχρόνια εκστρατεία του στην Ασία, ενώ επί Χριστόφορου Κολόμβου την χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί του για αποφυγή της νόσου «σκορβούτο».

Τα φύλλα της, περιέχουν ένα ευρύ φάσμα ουσιών, 200 περίπου συστατικών, που την καθιστούν ένα ισχυρό φάρμακο. Η θεραπευτική της δράση είναι μέγιστη, στον τρίτο και τέταρτο χρόνο ζωής της. Γι’ αυτό καλό θα είναι να γνωρίζουμε την ηλικία του φυτού που αγοράζουμε. Μεγαλώνει αργά και χρειάζεται φώς, αέρα και λίγο νερό. Τα δε οφέλη της πολλά. Ο χυμός της είναι ιδανικός για αποτοξίνωση, αφού είναι γεμάτος  βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Έχει ουσιαστική δράση σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος και παράλληλα βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση μισής μόλις κουταλιάς χυμού αλόης, σε περίοδο 14 εβδομάδων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 45%. Τα φύλλα της έχουν μεγάλες ποσότητες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το δε τζέλ της αλόης είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τα εγκαύματα. Άλλες χρήσεις των τζέλ με αλόη βέρα είναι για την καταπολέμηση των μυκήτων στα πόδια, για μελανιές, για μικρά κοψίματα και εκδορές, για εκζέματα, για επιδερμικά και άλλα προβλήματα. Μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, σε άτομα με αλλεργία σε φυτικά εκχυλίσματα. Η τοπική εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες σε ευαίσθητα άτομα, ενώ η από στόματος χρήση, μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, καρδιακή αρρυθμία, ακόμα  ηπατική και νεφρική βλάβη.

Η δε χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε συνιστάται, διότι μπορεί να έχει τοξικολογική επίδραση στο έμβρυο. Αλόη βέρα, θαυματουργό φυτό μεν... αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  πριν από την οποιαδήποτε χρήση πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Παναγιώτης Δημόπουλος