«Silver Alert» - Εξαφάνιση παραλίας

«Πάρος κατακαλόκαιρο, η θάλασσα στο κόλπο της Παροικιάς ήταν λάδι και εκατοντάδες λουόμενοι απολάμβαναν το μπάνιο τους. Ξαφνικά τεράστια κύματα έκαναν την εμφάνιση τους με ταχύτητα προς την ακτή, αναγκάζοντας όσους κολυμπούσαν να απομακρυνθούν και όσους βρίσκονταν στο γιαλό να σπεύσουν να μαζέψουν τα… βρεγμένα».

Ποιος θυμωμένος Ποσειδώνας τάραξε τα γαλήνια νερά του κόλπου της Παροικιάς, σκορπίζοντας πανικό σε εκατοντάδες παραθεριστές;

Κάθε φορά που τα ταχύπλοα πλοία, τύπου καταμαράν, διασχίζουν τον κόλπο, στα παράλια κινδυνεύουν να πνιγούν άνθρωποι. Οι πανίσχυρες τουρμπίνες τους, προκαλούν βαθιές αυλακιές στη θάλασσα και βουνά από αφρίζοντα κύματα τρέχουν προς τις ακτές, απειλώντας όσους εκείνη την ώρα βρίσκονται στη θάλασσα ή τις πλαζ. Τα απόνερα των ταχυπλόων, όταν κινούνται με μεγάλες ταχύτητες 20-30 κόμβων στις κλειστές θάλασσες, προκαλούν προβλήματα, με κίνδυνο να σημειωθούν πνιγμοί και καταστροφές. Κάθε ακόλουθο κύμα είναι υψηλότερο από το προηγούμενο. Πολλά είναι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί.

Μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και καταγγελίες, η λιμενική αρχή έχει δώσει εντολή να κόβουν στους 10 κόμβους πριν το φανάρι του Αγίου Φωκά. Αλλά εδώ ο χρόνος είναι χρήμα, έχουμε να κάνουμε με φυσική: πως θα μειώσουμε την απόσταση, σε λιγότερο χρόνο; Φυσικά με ταχύτητα!

Όταν το κύμα πλησιάζει την ακτή ελαττώνεται η ταχύτητά του γιατί μειώνεται το βάθος της θάλασσας, όμως ταυτόχρονα αποκτά ολοένα μεγαλύτερο ύψος. Εκεί οφείλεται και η μεγάλη καταστρεπτικότητα του, με πολλές συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα, όπως της κατολίσθησης βράχων, μεταφοράς άμμου και βότσαλων, δημιουργία επικίνδυνων σκαλιών στον αιγιαλό, μείωση της άμμου στην πλαζ, μέχρι την οριστική εξαφάνιση της παραλίας. Κάποτε οι παραλίες αυτές έσφυζαν από κόσμο, έβλεπες τρείς, τέσσερις σειρές λουόμενων που απολάμβαναν τον ήλιο και την αμμουδιά της παραλίας. Τώρα είναι σχεδόν άδειες γιατί δεν υπάρχει σημείο να ξαπλώσεις που να μην είναι βρεγμένο. 

Οι παραλίες της Παροικιάς εκπέμπουν σήμα κινδύνου, αλλά δεν το βλέπουν οι αρμόδιοι φορείς, ούτε οι επωφελούμενες επιχειρήσεις της περιοχής, ούτε καν οι βαρκάρηδες που στο μέλλον δεν θα έχουν να μεταφέρουν λουόμενους.

«Τι να σου κάνει ένα πρόστιμο στον εφοπλιστή, αυτοί βιάζονται!» λένε οι παλαιότεροι ναυτικοί στο λιμάνι και συνεχίζουν λέγοντας «κάποτε βγάζαμε χταπόδια, αχινοί, κυδώνια, στρείδια, ότι θες, τώρα τα ’χουν διαλύσει όλα με τις τουρμπίνες».

Πρόταση 1: ας αλλάξουν ρότα πιο βόρεια, προς ακρωτήρι «Μαέστρο» ή έστω προς το «Κατεργάκι» και μετά με μειωμένη ταχύτητα παραλιακά να μπαίνουν μέσα.

Πρόταση 2: ας τοποθετήσει το Λιμενικό ταμείο πλωτούς κυματοθραύστες – αποσβεστήρες. Οι πλωτοί κυματοθραύστες είναι αποτελεσματικοί και έχουν απόδοση απόσβεσης κύματος 90% (ύψος κύματος 1,2m απόσβεση 15cm). Έτσι θα πετύχουμε την ελαχιστοποίηση της διάβρωσης των παραλίων.

Χριστόδουλος Μαούνης