Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία Στρ/της Βασίλειος Ραχούτης (1981 – 2000)

Αντίο Βασίλη…

Εκεί στα Καμένα Βούρλα, κοντά στην εκκλησία, δίπλα στη θάλασσα, βρίσκεται η προτομή του Βασίλη του Ραχούτη, του ήρωα, του αντρειωμένου! Τη νύχτα, που όλοι κοιμούνται, ο Βασίλης ξαγρυπνά, έτοιμος να βοηθήσει τους ψαράδες που άργησαν να επιστρέψουν στα σπιτικά τους, έτοιμος να δαμάσει τα κύματα. Η ψυχή του είναι εκεί ολόγυρα!

Ο ήρωας είναι Ρουμελιώτης. Καμαρώνουμε κι εμείς οι Παριανοί πως είναι και δικός μας, γιατί σε μας είπε στη ζωή αντίο, γιατί για μας αγωνίστηκε για να σώσει ζωές, εκεί πάνω στο «Σαμίνα», στο σαπιοκάραβο που χανόταν στις «Δύο Πόρτες». Ο πατέρας του, του είπε στο κινητό του τηλέφωνο, «φύγε σώσε τη ζωή σου». Εκείνος όμως έμεινε εκεί. Ήταν μόνο είκοσι χρονών, πιστός στις αξίες του και στα ιδανικά του! Άρπαζε εκείνη την εφιαλτική νύχτα, κι έβαζε στις βάρκες τους ανθρώπους, την ώρα που η θάλασσα μαινόταν, την ώρα που τα κύματα λυσσομανούσαν και παντού ακούγονταν φωνές τρόμου. Αγωνίστηκε, προσπάθησε με γενναιότητα. Η θάλασσα στις «Δύο Πόρτες» ήταν ανελέητη, τα κύματα της τεράστια! Το ηρωικό παλικάρι, ο μαχητικός Βασίλης Ραχούτης, ο αετός, στο τέλος νικήθηκε από τη μεγάλη κούραση, από την εξάντληση! Όταν οι παριανοί ψαράδες τον πήγαν στο νησί, εκείνος ήδη είχε πετάξει στα ουράνια, άγγελος, που πήγε κοντά στο Θεό του…

Την ημέρα των γενεθλίων του, 24 Ιουνίου, οι γονείς του, οι φίλοι του, οι Αρχές του τόπου, άγημα στρατού, τον τιμούν κάθε χρόνο. Έχασε την ζωή του στις 26/9/2000, όταν πνίγηκε παλεύοντας με τα κύματα στην θάλασσα της Πάρου, προσπαθώντας να σώσει όσους περισσότερους συνανθρώπους του μπορούσε, στο ναυάγιο του πλοίου «Εξπρές Σάμινα».

πηγές: Ζαφειρίνη Κυπραίου - Χονδρογιάννη

Η οδός βρίσκεται στην περιοχή «Αμμουδάρες» και ξεκινάει από την οδό «Αγίας Θεοκτίστης», έως τον ποταμό «Κατσίκη».

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς