"Διαφωνίες" από τη "Φωνή της Πάρου"

DIAFWNIES.jpg

Το ψέμα

Ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της Γερμανίας, ο Όττο φον Μπίσμαρκ (1815-1898), έλεγε πως οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές. Το ψέμα άλλωστε στην πολιτική παγκοσμίως, είναι κάτι σαν το αλατοπίπερο στο φαγητό. Δίχως ψέμα αποκλείεται να πετύχει πολιτική…

Τα ψέματα των έργων

Τα ψέματα δεν αφορούν μόνο «πονηρά τσιτάτα» για τη γενική πολιτική της χώρας, αλλά επεκτείνονται και στην καθημερινότητα του πολίτη. Αλήθεια, πόσα χρόνια ακούμε για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου (φυσική συνέχεια της Ιονίας Οδού), Ιωαννίνων – Κακαβιάς. Μιλάμε για έναν δρόμο που δέχεται αρκετά μεγάλη κίνηση τροχοφόρων, αφού από εκεί είναι τα σύνορα με την Αλβανία. Τα ίδια ακριβώς και με τη λεγόμενη μεγάλη παράκαμψη της Αττικής, που είναι ο δρόμος Ελευσίνας – Θήβας – Υλίκης. Το έργο έχει στόχο να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Εθνική Οδό Αθήνας – Θήβας - Υλίκης και να μειώσει την απόσταση προς το Θριάσιο Πεδίο, το λιμάνι του Πειραιά και την Πελοπόννησο, κατά 50χλμ. Σε κάθε εκλογές, οι υποψήφιοι της περιοχής τάζουν. Τα ταξίματά τους έχουν γίνει ανέκδοτα στους πολίτες του λεγόμενου υπολοίπου Αττικής.

Οι ζεύξεις…

Από το 2013 έχουν μπει οι μακέτες και είχε ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας - Αιτωλοακαρνανίας. Έως συζητήσεις επί συζητήσεων για το αν στην πόλη της Λευκάδας θα υπάρχει ή όχι μαρίνα! Τα ίδια και απαράλλακτα για την υποθαλάσσια σήραγγα που θα ένωνε τις δύο άκρες του Μαλϊακού κόλπου. Το συγκεκριμένο έργο παραμένει μακέτα από την εποχή του 1990!

Το ΚΤΕΛ, ο ΟΣΕ

Η πιο τελευταία μακέτα (φωτό) που έμεινε κρεμασμένη να μας θυμίζει τις ψευτιές των πολιτικών, είναι αυτή με τον «υπέρ-διαστημικό» σταθμό του ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα των Αθηνών. Η κατάσταση παραμένει και σήμερα τριτοκοσμική στην πρωτεύουσα του κράτους μας, αφού περίπου 35.000 επιβάτες διακινούνται καθημερινά από τα ΚΤΕΛ της Λιοσίων και του Κηφισού. Είναι τα μοναδικά ΚΤΕΛ σε όλη την Ευρώπη, που κάθε σκηνοθέτης μπορεί εκεί να γυρίσει ταινία για τη δεκαετία του ’50 δίχως να κάνει καμία παρέμβαση στον χώρο. Δε επεκτείνομαι στην κατάσταση των κεντρικών σταθμών αναχώρησης τραίνων του ΟΣΕ στην Αθήνα. Απλά να γράψω ότι η εξαιρετική ταινία «ΑΕΚ 1968», του Τάσου Μπουλμπέτη, που γυρίστηκε το 2018 και αναφέρεται από το ιστορικό ίδρυσης της προσφυγικής ομάδας έως και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλου, έχει γυρίσματα για την ίδρυση της ΑΕΚ το 1924 στους ίδιους χώρους και χωρίς αλλαγές των υφιστάμενων σταθμών αναχώρησης τραίνων στην Αθήνα!

ΕΟΚ και ΝΑΤΟ!

Ουδέποτε μετά τη μεταπολίτευση ειπώθηκε μεγαλύτερο ψέμα πολιτικών από το γνωστό σύνθημα –που κατάντησε ανέκδοτο- «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο». Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε το 1976! «Η ΕΟΚ είναι μια άλλη όψη του ΝΑΤΟ. Μιλώντας για την ΕΟΚ, ανοίγουμε τα σύνορά μας στις πολυεθνικές εταιρείες και η πορεία της χώρας δεν θα κρίνεται πια από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση. Θα κρίνεται από τα ξένα επιχειρηματικά κέντρα αποφάσεων. Αν ενταχθούμε στην ΕΟΚ, μετά από δεκαπέντε χρόνια θα έχει καταληστευτεί ο εθνικός μας πλούτος, θα έχει ρυπανθεί ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, θα μεταναστεύσουν τα νιάτα της χώρας, πράγμα που θα επηρεάσει τη δημογραφική δομή της χώρας». Ένα χρόνο πριν, το 1975, έλεγε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εναντίον της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ. Η κυβερνητική πολιτική είναι εντελώς διαφορετική, αλλά και λανθασμένη, όσον αφορά τη δική της στρατηγική». Όταν το ΠΑΣΟΚ το 1981 έγινε κυβέρνηση η πορεία του ψέματος Ανδρέα προς τον ελληνικό λαό άλλαξε τροπάριο και το 1985 σε συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωνε: «Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ για να μείνει».

Χρηματιστήριο

Προ των εκλογών του 2000 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου δήλωνε: «Το κόμμα του Χρηματιστηρίου πάει κανόνι. Πάει κανόνι και ό,τι και να λένε ψηφίζει ΠΑΣΟΚ». Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ γέμισε με αφίσες τη χώρα που έγραφαν: «1.000.000 έλληνες επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές τους έχουν άξια». Στη συνέχεια, το 2000, η φούσκα του χρηματιστηρίου έσκασε και χιλιάδες άνθρωποι που είχαν εμπιστευτεί τις δημόσιες δηλώσεις των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ έχασαν τις οικονομίες τους. Τότε, ο Κώστας Σημίτης, επέρριψε την ευθύνη στους επενδυτές, λέγοντας: «Ας πρόσεχαν!».

Η «θωράκιση»

Το 2008, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δήλωνε: «Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση και έχει σημαντικές αντοχές. Το έλλειμμα μειώθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, ενώ η ανεργία μειώνεται». Στη συνέχεια, από τα στοιχεία της Eurostat αποδείχτηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης σημείωνε ραγδαία πτώση, ενώ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 το έλλειμμα ήταν πάνω από 30 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος υπερέβαινε τα 300 δισ. ευρώ!

Λεφτά υπάρχουν!

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο άνθρωπος δηλαδή που έφερε το Δ.Ν.Τ. στη χώρα μας και έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια, δήλωνε προεκλογικά το 2010 «Έλληνες λεφτά υπάρχουν!». Το τι ακολούθησε μετά, όλοι το γνωρίζουμε. Η φράση του Γ. Παπανδρέου «Έλληνες λεφτά υπάρχουν!», συναγωνίζεται στα μεγαλύτερα ψεύδη της μεταπολίτευσης αυτό του πατέρα του με το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, τι ίδιο συνδικάτο!».

Τα «όχι» του Αντώνη

Μετά τις εκλογές του 2010 και την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, είχαμε το φαινόμενο Σαμαρά. Ο Αντώνης ξεκίνησε τις συνάξεις με το «Ζάππειο Ι» και «Ζάππειο ΙΙ» και έλεγε: «Ξέρετε ποιος είμαι. Λέω όχι και είναι όχι, και έχω λόγο και τον τιμώ. Όχι στα μνημόνια, όχι στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ». Τα υπόλοιπα και εδώ τα γνωρίζετε! Βέβαια κάποιοι έπρεπε να θυμούνται τον Σαμαρά, από τότε που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στη συνέχεια δήλωνε: «Έχω ήδη χαράξει το δρόμο μου με την «Πολιτική Άνοιξη» και η ΝΔ, όπως και τα άλλα κόμματα, ακολουθούν το δικό τους δρόμο. Δεν θα επιστρέψω, συνεπώς, στη ΝΔ και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω αρχηγός της». Η συνέχεια και πάλι γνωστή. Επέστρεψε το 2007 και το 2009 έγινε πρόεδρος της…

Δόξα τω Θεώ

Δόξα τω Θεώ στην Πάρο, δεν έχουμε παρόμοια ψέματα (τηρουμένων των αναλογιών). Δόξα τω Θεώ εδώ, ότι έργα εξαγγέλλονται γίνονται, μακέτες δε βάζουμε, υποσχέσεις δε δίνουμε και τα προγράμματα των δημοτικών συνδυασμών που πλειοψηφούν τηρούνται κατά γράμμα! Καλό καλοκαίρι να έχετε!