Απολογισμός ΔΕΥΑΠ

Κάνοντας έναν απολογισμό των δύο και πλέον ετών που βρίσκομαι στη θέση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάρου, θα ήθελα να αναφερθώ σε πράγματα τα οποία πετύχαμε αλλά και σε πράγματα τα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ώστε να διαφυλάξουμε το μέλλον του τόπου μας και το μέλλον των παιδιών μας, αφού το νερό είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές της ύπαρξης ζωής στον πλανήτη μας.                                    

Από τα πρώτα πράγματα τα οποία επιδιώξαμε και πετύχαμε μετά την ανάληψη της διοίκησης της Δ.Ε.Υ.Α.Π ήταν να επαναφέρουμε την εργασιακή ηρεμία στην επιχείρηση και να βελτιώσουμε την εικόνα της προς τους καταναλωτές.

Επειδή όμως η εικόνα μίας επιχείρησης είναι ένα πολυσύνθετο κομμάτι το οποίο πρέπει καθημερινά να βελτιώνεται και αυτό να γίνεται αντιληπτό τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους συνεργάτες και προμηθευτές μας, ώστε και ο κόσμος να γνωρίζει που πηγαίνουν τα χρήματά του, αλλά και οι προμηθευτές να γνωρίζουν για τη φερεγγυότητα της επιχείρησης, πρέπει να τονιστεί ότι προχωράμε με συνέπεια στην αποπληρωμή των δανείων μας, το ένα εκ των οποίων έχει ήδη αποπληρωθεί, οι οφειλές μας προς τη ΔΕΗ διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς επίσης και οι πληρωμές μας προς τους προμηθευτές γίνονται εντός των συμφωνηθέντων χρονικών ορίων.

Ένας άλλος στόχος τον οποίο έχουμε πετύχει τα δύο αυτά χρόνια είναι η υλοποίηση ενός εξαιρετικά μεγάλου μέρους των τεχνικών μας προγραμμάτων, γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς τα καθημερινά απρόοπτα που συνεχώς συμβαίνουν σε ένα τόσο μεγάλης έκταση δίκτυο όπως αυτό της Δ.Ε.Υ.Α.Π. Αυτό σε συνδυασμό με τη συνεισφορά μας σε ότι μας έχει ζητηθεί είτε από το Δήμο είτε από άλλο φορέα του νησιού όταν αυτό αφορά το «καλό του τόπου» και όταν φυσικά εμπίπτει στις αρμοδιότητες μας, επιβεβαιώνουν τη δυσκολία της επίτευξης του στόχου. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η καθοριστική συμβολή μας στην κατασκευή των δικτύων ύδρευσης του νέου κρατικού αερολιμένα Πάρου, όπου κατασκευάσαμε περισσότερο από 2800 μέτρα δικτύου για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Επειδή όμως η διοίκηση μιας τέτοιας επιχείρησης δεν απαιτεί μόνο την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων αλλά καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη της πρόβλεψης για το μέλλον, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που μας δόθηκε, έτσι κατορθώσαμε σε συνεργασία με τον δήμο να καταθέσουμε δύο πληρέστατους φακέλους για τα καθοριστικής σημασίας έργα για το νησί μας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων». Η προσπάθειά μας αυτή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς κατορθώσαμε να ενταχθούν και τα δύο έργα.

Το πρώτο χρηματοδοτούμενο έργο είναι η «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΓΙΑΣ ΥΠΑΚΟΗΣ ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ».

Έργο ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την υδροδότηση της Παροικιάς, αφού ο συγκεκριμένος αγωγός είναι η μοναδική πηγή υδροδότησής της και ο οποίος είναι ιδιαίτερα βεβαρημένος αφού έχει υποστεί εκτεταμένες εμφράξεις οι οποίες έχουν προκληθεί λόγω παλαιότητας του, αλλά και λόγω της σύστασης του νερού. Άλλο ένα σημείο που καθιστά επιβεβλημένη την αντικατάσταση του αγωγού είναι η διέλευση του, η οποία έχει γίνει εντός ιδιοκτησιών, πράγμα που δυσχεραίνει ιδιαίτερα τον εντοπισμό του καθώς και την αποκατάσταση των βλαβών που δημιουργούνται. Με την αντικατάσταση του θα ομαλοποιηθεί η υδροδότηση μεγάλων περιοχών, οι οποίες υδρεύονται  απευθείας από τον υπάρχων κεντρικό αγωγό, με συνέπεια όταν ο αγωγός έχει χαμηλή πίεση, στις  περιοχές αυτές να δημιουργείται πρόβλημα.

Το δεύτερο έργο είναι η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΕΠΟΝΑΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ». Ένα έργο το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού η προσπάθεια προμήθειας και λειτουργίας των μονάδων έχει ξεκινήσει από το δήμο το 2007 με την απόφαση του υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας με ποσό το οποίο ανερχόταν στο 1.700.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα για τις ανάγκες λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου έχουν κατασκευαστεί συνωδά έργα από τη Δ.Ε.Υ.Α.Π  ύψους περίπου 550.000 ευρώ, τα οποία παραμένουν τόσα χρόνια ανενεργά και ανεκμετάλλευτα. Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου θα ενισχυθεί η υδροδότηση σε μεγάλο τμήμα του νησιού το οποίο ιδιαίτερα το καλοκαίρι και λόγω αυξημένης κατανάλωσης αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα πίεσης.

Αυτό που ήθελα να τονίσω, είναι ότι η ένταξη των παραπάνω έργων δεν μας καθησυχάζει, αντιθέτως μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε στις βασικές μας προτεραιότητες την προετοιμασία και άλλων έργων ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος για αντίστοιχες προσκλήσεις.

Όμως, η διαχείριση και η επάρκεια των υδάτινων πόρων δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, πρέπει σε όλους να γίνει κατανοητό ότι με την παρατεταμένη ανομβρία που έχει αντιμετωπίσει το νησί μας τα δύο τελευταία χρόνια η διαφύλαξη των υπόγειων αποθεμάτων νερού είναι υπόθεση που αφορά τον καθένα μας στον βαθμό που του αναλογεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο, φέτος το καλοκαίρι, διακινήσαμε ενημερωτικό έντυπο για την προστασία του νερού με στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο των τουριστών όσο και των μόνιμων κατοίκων του νησιού. Στόχος μας είναι να κατανοήσουν οι καταναλωτές μας ότι πρέπει η χρήση να γίνεται υπεύθυνα και με σεβασμό προς ένα τόσο πολύτιμο αγαθό.

Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε είναι η υποστελέχωση της επιχείρησης ιδιαίτερα στο τεχνικό προσωπικό της, η οποία προκλήθηκε από την παράλογη απόφαση της κεντρικής εξουσίας να απαγορεύσει τις προσλήψεις στις Δ.Ε.Υ.Α. Απόφαση η οποία δε δικαιολογείται, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α είναι δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν χρηματοδοτούνται ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό άλλα ούτε και από τους δήμους, αντιθέτως καλύπτουν τα έξοδα τους από ιδίους πόρους. Όμως και σε αυτόν τον τομέα, εν μέσω δύσκολων συνθηκών καταφέραμε να έχουμε ακόμα μια επιτυχία καθώς, η αίτησή μας για την πρόσληψη 12 υπαλλήλων εργατοτεχνικού προσωπικού εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, και τώρα απομένει να γίνει κατανοητό το πρόβλημα και να εγκριθούν από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να προχωρήσουμε στην πρόσληψη τους.

Η Δ.Ε.Υ.Α Πάρου είναι το νομικό πρόσωπο που κατά την άποψη μου επιτελεί κάποιες από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του νησιού 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, χωρίς όμως να τυγχάνει της ανάλογης αναγνώρισης. Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι το έργο το οποίο συντελείται βρίσκεται κάτω από το έδαφος και αφετέρου γιατί οι υπηρεσίες της θεωρούνται δεδομένες στους καταναλωτές. Λέγοντας δεδομένες εννοώ ότι η Πάρος και γενικά οι Κυκλάδες είναι από τις περιοχές που  επικρατεί εκτεταμένη ανομβρία κατά την διάρκεια του έτους, και δεν υπάρχει επιφανειακό νερό σε πληθώρα όπως π.χ. στην Βόρεια Ελλάδα. Αντιθέτως το νερό το αντλούμε από βάθη τα οποία κάποιες φορές ξεπερνούν και τα 150 μέτρα. Παρόλα αυτά έχουμε καταφέρει να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντα μας με επιτυχία παρά την «έκρηξη» της κατανάλωσης κατά τους θερινούς μήνες χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου και τον Γενικό Διευθυντή της, για την άψογη συνεργασία την οποία έχουμε τα δύο αυτά χρόνια για την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης αφού ο καθένας τους βάζει το λιθαράκι του προς αυτή την κατεύθυνση, τους εργαζομένους της, οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων οι οποίοι είναι τα μάτια και τα αυτιά μας στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας του πολίτη, καθώς και για την κατανόηση τους όταν βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση λόγω της υποστελέχωσης να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα στα αιτήματά τους.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δήμαρχο μας Μάρκο Κωβαίο για την εμπιστοσύνη και την στήριξη την οποία έχει δείξει στο πρόσωπο μου αυτά τα δύο χρόνια η οποία και μου επιτρέπει να κάνω πράξη το όραμά μου για τη Δ.Ε.Υ.Α.Π και το νησί μας.

Βατίστας Ρούσσος

Δημοτικός σύμβουλος

Πρόεδρος ΔΕΥΑΠ

ΠΗΓΗ: Έντυπη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ».