Θόρυβος και επιπτώσεις | Του Π. Δημόπουλου

Ο θόρυβος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, ή και να επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες. 

Έρευνες έδειξαν ότι ο θόρυβος μπορεί να ευθύνεται για το ένα στα πέντε εγκεφαλικά επεισόδια. Μπορεί δε να βλάψει την υγεία, όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας ή του νερού. 

Υπολογίζεται ότι 245.000 Ευρωπαίοι κάθε χρόνο, εμφανίζουν καρδιακές νόσους λόγω ηχορύπανσης. Ακόμα μελέτες έχουν αποδείξει, ότι ο θόρυβος προκαλεί αύξηση της χοληστερίνης, διαταραχή προσωπικότητας, κόπωση, διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, στην ανθρώπινη συμπεριφορά (ευερεθιστικότητα και επιθετικότητα). Ιδιαίτερα ευαίσθητα τα παιδιά, με σημαντική επίδραση στη μαθησιακή διαδικασία. 

Και ενώ η μουσική είναι βάλσαμο για την ψυχή, όταν είναι σε δυνατή ένταση, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί τα mp3 players να αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ στις διακοπές μας και όχι μόνο, μπορούν όμως να βλάψουν ανεπανόρθωτα την ακοή μας. Περισσότεροι από το 50% που χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές, αναμένεται να οδηγηθούν σε κώφωση, επισημαίνουν οι ειδικοί. Είναι δε ο προπομπός της ασθένειας του πάρκινσον. Όταν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε θόρυβο με μεγάλη ένταση, παρουσιάζει μείωση της ακοής που στην αρχή είναι προσωρινή, αλλά όταν παρατείνεται η έκθεσή του αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η μείωση της ακοής του είναι μόνιμη.

Εκτός από τις μεγάλες αστικές περιοχές, εντονότατο πρόβλημα θορύβου αντιμετωπίζουν και όλες οι τουριστικές περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας τόσο την ποιότητα των παροχών υπηρεσιών, που αποτέλεσμα έχει την μείωση του τουριστικού ρεύματος της περιοχής. 

Στο νησί μας τα φαινόμενα ηχορύπανσης κατά τους θερινούς μήνες είναι πολλά. Αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, δίκυκλα μηχανάκια, beach buggy, γουρούνες, κλπ. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται όσοι κατοικούν κοντά ή επί των κεντρικών δρόμων. Ωστόσο υπάρχουν πάντα και οι οδηγίες επιβίωσης από τον θόρυβο, τόσο απλές, που ο καθένας μας μπορεί να τηρήσει στην καθημερινότητα του. Ακούμε χαμηλά μουσική, δεν παραμένουμε σε θορυβώδη μέρη περισσότερο των δύο ωρών, προτιμάμε τις ηλεκτρικές συσκευές νέας τεχνολογίας, που είναι πιο αθόρυβες, και αποφεύγουμε να αγοράζουμε στα παιδιά παιχνίδια που κάνουν πολύ θόρυβο. 

Αν μένουμε σε περιοχή ή δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, μονώνουμε το σπίτι από τον θόρυβο με διπλά τζάμια, φυτεύουμε στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες φυτά με πυκνές φυλλωσιές που φτάνουν το 1,5 μέτρο περίπου, για να λειτουργήσουν ως ηχομονωτικά φράγματα που μειώνουν τον θόρυβο έως και 50%. Και φυσικά οδηγούμε με χαμηλές στροφές, προστατεύοντας όχι μόνο το όχημά μας, αλλά και τον πολίτη. 

Έτσι, με σωστή διαχείριση του θορύβου, θα γίνει πιο ποιοτική η καθημερινότητα μας, προστατεύοντας εμάς και τα παιδιά μας, περνώντας μηνύματα και παιδία, στοχεύοντας στο δια βίου μάθησης,  αφού μόνο βιωματικό είναι ότι έχουμε μάθει μέχρι σήμερα.

Παναγιώτης Δημόπουλος