Μην τους αφήσουμε... | Όλοι μαζί για τη σωτηρία του ΕΠΑΛ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Πάρο για τη συρρίκνωση της τεχνικής εκπαίδευσης στο νησί μας με τη μη έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων.

Με αυτό τον τρόπο πολλά παιδιά από την Πάρο και την Αντίπαρο είναι αναγκασμένα να αλλάξουν μαθητικό προσανατολισμό ή σε μικρή ηλικία να ξενιτευτούν προς άλλες πολιτείες για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Έτσι η απόφαση του υπουργείου «Παιδείας», για τη μη έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων-τομέων σε ΕΠΑΛ Πάρου, καταργεί το δικαίωμα του μαθητή και της οικογένειάς του να επιλέγουν ελεύθερα και με ισοτιμία για το μέλλον του, δημιουργεί άλλη μια τεχνητή δεξαμενή υπεράριθμων εκπαιδευτικών και τελικά οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου, μεταξύ άλλων σημειώνεται ακόμα: «[…] Η προηγούμενη κυβέρνηση σφράγισε τη μνημονιακή εκπαιδευτική πολιτική με απολύσεις στην τεχνική –επαγγελματική εκπαίδευση. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου επιλέγει τον «κόφτη». Δεν είναι τυχαίο που και οι δύο επιλέγουν να ξεκινήσουν την υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης από τα ΕΠΑΛ.

- Απαιτούμε άμεσα τη λειτουργία των ολιγομελών τομέων των ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα.

- Διεκδικούμε συμμετοχή με ισότιμους και δίκαιους όρους  για όλους στη Δημόσια Παιδεία.

- Απαιτούμε να μη χαθεί καμία οργανική θέση – Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει».

Η αντίδραση Δήμου

Στις 6/10/2016 ο δήμαρχος Πάρου, κ. Μ. Κωβαίος, έστειλε προς τον υπουργό παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων. κ. Ν. Φίλη, καθώς και τους βουλευτές Κυκλάδων, την ακόλουθη επιστολή:

«ΘΕΜΑ: Κατάργηση τριών τμημάτων του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Πάρου

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά λύπης και εκπλήξεως πληροφορηθήκαμε την επικείμενη κατάργηση τριών εκ των έξι τμημάτων του ΕΠΑΛ Πάρου, στο πλαίσιο της απόφασης κατάργησης των ολιγομελών τμημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων.

Με την απόφαση μη έγκρισης της λειτουργίας ορισμένων τομέων ειδικοτήτων που αφορά τα  Επαγγελματικά Λύκεια νησιωτικών περιοχών όπως της Πάρου, το οποίο εξυπηρετεί και τους μαθητές του χαρακτηρισμένου ως δυσπρόσιτο νησιού της Αντιπάρου, στερείτε ουσιαστικά από τους μαθητές των περιοχών αυτών το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών. Ειδικά οι μαθητές της δευτέρας Λυκείου βρίσκονται στη δυσμενέστατη θέση να μην ακολουθήσουν την αρχική τους επιλογή και είναι αναγκασμένοι για δεύτερη φορά να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό.

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στη τοπική κοινωνία των νησιών μας και στη νησιωτικότητα, η οποία δεν είναι μια απλή λέξη αλλά τρόπος ζωής.

Με βάση όλα τα παραπάνω θα ήθελα να ζητήσω την άρση της κατάργησης των τμημάτων του ΕΠΑΛ Πάρου, διότι η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι προνόμιο και όλοι οι μαθητές δικαιούνται ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση».

ΚΟΒ Πάρου ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωσης Βάσης Πάρου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το κλείσιμο των τμημάτων του ΕΠΑΛ Πάρου, σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που κλείνει δεκάδες τομείς ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τρείς στο ΕΠΑΛ του νησιού μας.

Ένας μήνας πέρασε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις δηλώσεις του Υπουργού ότι «όλα ξεκινούν και τα πάντα βρίσκονται στην θέση τους».Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις χιλιάδες είναι τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, οι δαπάνες για την παιδεία όλο και μειώνονται, ενώ τα προβλήματα της έλλειψης των σχολικών κτιρίων και της υποβαθμισμένης στέγασης διαιωνίζονται.

Κοντά σε αυτά και τα άλλα προβλήματα της δημόσιας παιδείας, έρχεται και η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην επιτρέψει την λειτουργία δεκάδων τμημάτων στα ΕΠΑΛ. Με την απόφαση αυτή αναγκάζουν τα παιδιά να αλλάξουν τομέα ή σχολικό περιβάλλον και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν τα παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο. Αν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, το ΕΠΑΛ της Πάρου, οδηγείται άμεσα σε μαρασμό. Παράλληλα, με δεδομένο ότι στο νησί δεν υπάρχει άλλο ΕΠΑΛ, στερούν το δικαίωμα από τα παιδιά να επιλέξουν την ειδικότητα που επιθυμούν.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών για να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα του ΕΠΑΛ! Κάθε νέος να μπορεί να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει. Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις και οι χαμένες διδακτικές ώρες.

Καλούμε τους μαθητές και τους γονείς του ΕΠΑΛ Πάρου να μην ανεχτούν αυτή την κατάσταση, αλλά να παλέψουν για να την ανατρέψουν! Να σταθούν στο πλευρό των καθηγητών τους και να αγωνιστούν για πραγματικά Δημόσια & Δωρεάν Παιδεία για όλους, για ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Η ερώτηση στη Βουλή

Το ΚΚΕ διά του βουλευτή του κ. Γιάννη Δελή, στις 5/10/2016 έκανε επίκαιρη ερώτηση για το συνολικό θέμα προς τον υπουργό κ. Φίλη, που έχει ως εξής:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για την απαράδεκτη κατάσταση στα ΕΠΑΛ.

Με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας (αρ. πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016) για τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ επιβάλλεται νέο «τσεκούρι» στα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ.

Επί της ουσίας, με την απόφαση αυτή κλείνουν δεκάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μόνο στην Αττική έκλεισαν 60 τμήματα ειδικοτήτων στη Γ’ και τη Δ’ τάξη, στο Πειραιά κλείνουν 5 τομείς και 7 τμήματα ειδικοτήτων με αρκετά από αυτά να βρίσκονται στα νησιά, 3 τμήματα στην Ηλιούπολη, 3 τμήματα στη Δ’ Αθήνας.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα (π.χ. 14 τμήματα στα Δωδεκάνησα στη συντριπτική πλειοψηφία τους καταργούνται οι τομείς, 9 τμήματα στην Αν. Θεσ/νίκη, 4 τμήματα στην Αχαΐα κλπ). Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των στελεχών του Υπουργείου ότι από το περσινό ποσοστό των ολιγομελών τμημάτων που ήταν στο 35% θα πέσουμε φέτος κάτω από το 10%. Με την απόφαση αυτή αναγκάζουν παιδιά να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, μετά από δύο ή τρεις χρονιές στο σχολείο τους, προκειμένου να τελειώσουν την ειδικότητά τους. Να μετακινούνται δηλαδή σε μεγάλες αποστάσεις διασχίζοντας 2, 3 ή και περισσότερους δήμους. Ακόμα χειρότερα σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζουν τα παιδιά να αλλάξουν τομέα γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε αντίστοιχο τομέα (π.χ. νησιά Αργοσαρωνικού).

Όλες αυτές οι αποφάσεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη συγχωνευμένα τμήματα τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που δεν προτάθηκαν να λειτουργήσουν από τις Περιφερειακές Δ/νσεις αλλά και στις πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων στα Λύκεια, στις Ομάδες Προσανατολισμού και στα Γυμνάσια. Έρχονται σε μια στιγμή που τα βιβλία των ειδικοτήτων δεν έχουν έρθει ακόμα στα σχολεία, που οι ελλείψεις σε υποδομές είναι τεράστιες, που τα εργαστήρια είναι απαρχαιωμένα χωρίς τα απαραίτητα για να γίνει ουσιαστικό μάθημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

- Να μη κλείσει κανένα τμήμα των ΕΠΑΛ. Κάθε νέος να μπορεί να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει. Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις και οι χαμένες διδακτικές ώρες. Να υπάρξει μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικούς ανά 10 μαθητές). 

- Να καταργηθεί κάθε πιστοποίηση, κάθε επαγγελματική εξέταση, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα. Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη».

Αναφορές

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, κατέθεσαν αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής, για τον υπουργό κ. Φίλη.

Η αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ είναι το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη μη έγκριση λειτουργίας τομέων του ΕΠΑΛ Πάρου, που υπογράφουν ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Πάρου, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου-Αντιπάρου, η ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου, ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου και οι Δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου.

Ακόμα, ο βουλευτής ΝΔ Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε στη Βουλή αναφορά για θέμα που απασχολεί τα νησιά Πάρο και Αντίπαρο του Νομού Κυκλάδων.

Ειδικότερα: Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατατέθηκε ως αναφορά το έγγραφο του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου (α.π. 13553/06-10-2016), σχετικά με την επικείμενη κατάργηση 3 εκ των 6 τμημάτων του ΕΠΑΛ Πάρου.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Γ. Βρούτσης «[…] στο έγγραφό του ο Δήμαρχος του νησιού επισημαίνει ότι πρόκειται για μια απόφαση που πλήττει και τη νησιωτικότητα, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών της Πάρου και της Αντιπάρου, αφού στερεί από του μαθητές των δυο νησιών το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη, που υποβαθμίζει συνολικά τα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου, καθώς η Παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό στο οποίο όλοι οι μαθητές δικαιούνται ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση. Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, με αποκλειστικά δική της ευθύνη, οδηγεί την Κοινωνία και την Παιδεία σε παρακμή, αλλά και την Οικονομία σε κατάρρευση. Το έγγραφο του Δημάρχου Πάρου, εκφράζει την έντονη ανησυχία αλλά και την αγωνία των κατοίκων των δυο νησιών, που βλέπουν μια πολιτεία να αδιαφορεί και να μην στέκεται -ως οφείλει συνταγματικά- δίπλα στα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας.

Ζητείται, λοιπόν, από τον αρμόδιο υπουργό η άρση της επικείμενης απόφασης κατάργησης των τμημάτων του ΕΠΑΛ Πάρου και η επαναφορά τους στην προηγούμενη κατάσταση».