Η ΔΗΜ. Τ.Ο. ΝΔ Πάρου-Αντιπάρου για την ομιλία Φορτσάκη

«[...] Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜ.Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Πάρου Αντίπαρου με θέμα «Παιδεία –Νησιωτικότητα». 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Π.Σ. «Αρχίλοχος» στην Παροικία της Πάρου μίλησε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, προσκεκλημένος της ΔΗΜ.Τ.Ο της ΝΔ Πάρου Αντιπάρου, ο Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή και Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. 

Αντικείμενο της ομιλίας ήταν η «Παιδεία –Νησιωτικότητα», τα προβλήματα που παρατηρούνται στην Παιδεία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι άξονες πολιτικής της ΝΔ για την Παιδεία.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας παρατίθενται κατωτέρω.
Η εκπαιδευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ισοπεδώσει με πρωτοφανή τρόπο το εκπαιδευτικό σύστημα της Χώρας μας. Σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις του Υπουργείου Παιδείας με ιδεολογικό πρόσημο, άλλες φανερώνουν ότι υπηρετούν και άλλες ότι αντιμάχονται ορισμένες αρχές. Οι αρχές που υπηρετούνται είναι ενδεικτικά η κομματοκρατία-αναξιοκρατία (π.χ. κομματική επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, διευθυντών σχολείων), η εξίσωση προς τα κάτω, ο αυταρχισμός (π.χ. ενθάρρυνση καταλήψεων πανεπιστημίων). Οι αρχές που αποδοκιμάζονται είναι ενδεικτικά η επιδίωξη συναινέσεων (π.χ. προσχηματικός Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία), η αριστεία (π.χ. κατάργηση Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων), η προστασία των κυρίαρχων γνωρισμάτων του Έθνους μας (π.χ. επίθεση κατά της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και των Αρχαίων).

Σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις του Υπουργείου Παιδείας που οφείλονται σε ανικανότητα, αυτές έχουν κυριολεκτικά διαλύσει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση (π.χ. τίτλοι τέλους για πολλές δομές διά βίου μάθησης).

Κατόπιν, ο κ. Φορτσάκης ανέπτυξε μια σειρά προτάσεων για την ανόρθωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των πανεπιστημίων, που τέθηκαν σε συζήτηση, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των οριστικών προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία και θα ολοκληρωθούν σε ευσύνοπτο χρόνο. 

Ο κ. Φορτσάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του για όλες τις αλλαγές που θα πρέπει να υιοθετηθούν για να είναι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βιώσιμο εστιάζοντας παράλληλα στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η νησιωτικότητα προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Προέβη σε συγκριτικές αναλύσεις με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα (γαλλικό) τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η επαγγελματική εκπαίδευση από την πλευρά της πολιτείας. 

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους κι έγινε μια ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς:
ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος και ο Έπαρχος Κώστας Μπιζάς οι οποίοι αναφέρθηκαν επισταμένως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάρος στην εκπαίδευση· ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, οι Πολιτευτές του Νομού Κυκλάδων Κατερίνα Μονογιού, Γιώργος Βακόνδιος και Γιώργος Χριστόπουλος καθώς, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης του κόμματος στο Νότιο Αιγαίο Φοίβος Παρασκευόπουλος και ο Σύμβουλος Νομοθετικού και Κοινοβουλευτικού Έργου του Προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη Φίλιππος Φόρτωμας.

Επίσης παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Σύρου κ. Στάθης Μπαρμπούνης, το μέλος της ΝΟΔΕ κ. Ανδρέας Παγώνης, ο αιρετός του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Κυκλάδων Μανόλης Κουφόπουλος αρκετοί εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου (ανάμεσα τους και πολλοί νέοι).

Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ καθηγητών και αιρετός στο Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. Δημήτρης Πεππές απέστειλε χαιρετισμό που αναγνώστηκε».