Διακομιδές ασθενών | Του Δ.Μ.Μ.

Η είδηση για αγορά πλωτών ασθενοφόρων από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες για τον τομέα υγείας στα νησιά μας.

Τα σκάφη που θα αγοραστούν έως τα τέλη της φετινής χρονιάς σύμφωνα με τις δηλώσεις των κκ. Κουρουμπλή και Σαντορινιού, θα έχουν ως βάση τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Η αφορά των πλωτών ασθενοφόρων θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά απ’ ότι φαίνεται αυτό δεν γινόταν για άλλους λόγους, τους οποίους τους έχουμε γράψει στο παρελθόν με «πλάγιο» τρόπο στην εφημερίδα μας… Εκατομμύρια ευρώ και δραχμών έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια από την πολιτεία για τις διακομιδές. 

Τόσα πολλά εκατομμύρια, όπου θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να έχει εγκαταστήσει και από ένα σύγχρονο πλωτό ασθενοφόρο σε κάθε νησί των θαλασσών μας.

Προφανώς και η στελέχωση με ναυτικό πλήρωμα των παραπάνω σκαφών και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουν σε όλο το εικοσιτετράωρο αυτά, θα πρέπει να ήταν ένας «σκόπελος» για να ληφθεί η απόφαση. Φυσικά και η δαπάνη χρημάτων για τη λειτουργία τους δεν πρέπει να μπει σε ζυγαριά, αφού ομιλούμε για το πολυτιμότερο αγαθό στον άνθρωπο.

Οι διακομιδές ασθενών με πτητικά ή θαλάσσια μέσα είναι η ορθότερη λύση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εννοείται ότι για τη λειτουργία των διακομιδών χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και κάτι μου λέει ότι σύντομα και στη χώρα μας θα δημιουργηθούν ανάλογες ειδικότητες στις ιατρικές σχολές. Όλα αυτά φυσικά μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο των οικονομικών ζητημάτων και ας μην ξεχνούμε ότι επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου διαφημίστηκε πολύ και με εμφατικό τρόπο η τηλεϊατρική. 

Η τηλεϊατρική τελικά σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές δε δούλεψε ποτέ, λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού. Δεν είναι βέβαια το μόνο που δε δούλεψε ειδικά εκεί (απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές), που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Μαζί με αυτά δε δούλεψαν και πετάχτηκαν ατελείωτα εκατομμύρια ανά την Ελλάδα για Κέντρα Υγείας. 

Στο νοτιότερο νησί της Ευρώπης (Γαύδος), κτίστηκε Κ.Υ. το οποίο δούλεψε μερικές μέρες προ και μετά των εγκαινίων του. Σε χωριά της πανέμορφης Αργιθέας υπάρχουν Κ.Υ. που άνοιξαν τις πύλες τους για μία και μοναδική ημέρα. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια εγκαινίων –την προεκλογική περίοδο του 2000- από τον τότε πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη… Το πόσα εκατομμύρια άλλωστε πετάχτηκαν την περίοδο κυβερνήσεως της χώρας από τον «άβρεχτο» πολιτικά Κ. Σημίτη, είναι κάτι που δε θα το μάθουμε ποτέ.

Επειδή, είμαι πεπεισμένος ότι καλύτερη υγεία στα νησιά και στις ορεινές περιοχές είναι η γρήγορη διακομιδή του ασθενή και όχι το κτίσιμο κτιρίων – νοσοκομείων κατ’ επίφαση, θέλω να πιστεύω ότι το 2019 τα κρατικά πλωτά ασθενοφόρα θα είναι μία πραγματικότητα και όχι μεγαλοστομίες Σημίτη…

Δ. Μ. Μ.