Αντιπολίτευση: Η Παιδεία στο προσκήνιο

Με μία συνδυασμένη κίνηση σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου Πάρου (συν τον κ. Αγ. Πατέλη που εκλέχτηκε με τον συνδυασμό της πλειοψηφίας), κατέθεσε στις 19 Απριλίου 2018 αίτημα σύγκλισης του δημοτικού συμβουλίου του νησιού μας.

Οι δώδεκα σύμβουλοι (Αγ. Άγουρος, Δημ. Αντιπαριώτης, Χρ. Βλαχογιάννης, Αν. Κάγκανη, Μηνάς Καλακώνας, Σωτ. Καστρουνής, Φρ. Κεφάλας, Γιώργος Δ. Λουκής, Αγ. Πατέλης, Κώστας Ροκονίδας, Νικ. Τσιγώνιας, Μαρ. Χανιώτη), κατέθεσαν αίτημα βάσει του άρθρου 67 παρ. 2 του Νόμου 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87/706-2010), με το οποίο ζητούν σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα: «Κτηριακές ανάγκες σχολικών μονάδων δήμου Πάρου. Σχετική ενημέρωση για τις ενέργειες και τον προγραμματισμό αντιμετώπισης των προβλημάτων από μέρους της δημοτικής αρχής. Συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων».

Η κίνηση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης δείχνει ξεκάθαρα μία πρωτοβουλία της στην άρνηση της δημοτικής πλειοψηφίας το τελευταίο χρονικό διάστημα να τεθεί το ζήτημα σε μονοθεματική συνεδρίαση, για να αντιμετωπιστούν τα ολοένα αυξανόμενα ζητήματα της παιδείας στο νησί μας, ιδιαίτερα με τα κτιριακά προβλήματα που έχουν προκύψει. Ομοίως, αυτή η κίνηση, που είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια -καθώς δε θυμόμαστε παρόμοια κίνηση της αντιπολίτευσης-, αποδεικνύει ίσως το μέγεθος του προβλήματος στην παιδεία. Σημειώνουμε ακόμα, ότι εκ του Κώδικα λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων, με τον αριθμό συμβούλων που το έχουν υπογράψει, το θέμα υποχρεωτικά θα έρθει προς συζήτηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου δημοσιοποίησε στις 23/4/2018 την παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα:

«Πριν από 16 μήνες με έγγραφο προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο, ζητούσαμε την σύγκληση του Συμβουλίου ώστε η δημοτική αρχή να μας γνωρίσει τη θέση της αλλά και τον προγραμματισμό της για την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών των σχολείων μας. Δυστυχώς «φωνή βοώντος…».

Μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του συλλόγου δασκάλων- νηπιαγωγών Πάρου – Αντιπάρου, της ΕΛΜΕ αλλά και της Ένωσης Γονέων για το ίδιο ζήτημα, αποφασίσαμε να προκαλέσουμε εμείς την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει ο Δημοτικός Κώδικας.

Όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρωτοβουλία μας και έτσι στις 15 Απριλίου κατατέθηκε αίτημα σύγκλησης δημοτικού συμβουλίου με θέμα: «Κτηριακές ανάγκες σχολικών μονάδων Δήμου Πάρου. Σχετική ενημέρωση για τις ενέργειες και τον προγραμματισμό  αντιμετώπισης των προβλημάτων από μέρους της Δημοτικής Αρχής. Συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων».

Επιτροπή Παιδείας

Η δημοτική επιτροπή παιδείας συνεδρίασε για πρώτη φορά και υπό το βάρος των εξελίξεων, τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2018. Η συνεδρίαση κράτησε περίπου δύο ώρες.

Τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν γύρω από το κτιριακό ζήτημα και την ανάγκη εξεύρεσης ακινήτων, ιδιαίτερα για νηπιαγωγεία. Για το 2ο Γυμνάσιο Παροικιάς, που πρόκειται να αναγερθεί απέναντι από το ΕΠΑΛ Πάρου έγινε γνωστό ότι είμαστε ακόμα στις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί μεταξύ των εταιρειών, που ενδιαφέρονται για τη μελέτη. Οι ενστάσεις δεν έχουν εξεταστεί ακόμα από την Τεχνική Υπηρεσία δήμου Πάρου, λόγω φόρτου εργασίας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη (έχουν μείνει μόλις τρία άτομα) και ο φόρτος εργασίας είναι μεγαλύτερος από ποτέ, αφού με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα έργα της αυτοδιοίκησης, τα πάντα θέλουν έλεγχο και μελέτες της παραπάνω υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά το 2ο δημοτικό σχολείο Παροικιάς και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν εκεί, έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω, αφού υπάρχει πρόβλημα με τη γεωτεχνική μελέτη που πρέπει να γίνει από την ετ. «Εγνατία».

Τέλος, υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πεζοδρόμηση στην περιφερειακή οδό Παροικιάς στο ύψος του δημοτικού σχολείου, με τους φύλακες των σχολείων, με μικρο-επεμβάσεις σε πολλά σχολεία, καθώς και τη στέγαση των εκπαιδευτικών, που γίνεται ολοένα και δυσκολότερη,

«Σπίτι του Δασκάλου»

Ένα θέμα, το οποίο είχε τεθεί και παλαιότερα για να στεγαστεί αίθουσα νηπιαγωγείου είναι και το κτίριο που στεγάζεται σήμερα στην Παροικιά, το «Σπίτι του Δασκάλου».

Το εν λόγω κτίριο είχε παραχωρηθεί επί δημαρχίας Χρ. Βλαχογιάννη στον σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο κτίριο γίνονται από τους εκπαιδευτικούς διάφορες δράσεις, τόσο μαθητικού όσο και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Το θέμα είχε έρθει προ πολλών μηνών στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου, όταν είχε ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τη χρήση της αίθουσας. Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο παρόλο που υπήρχαν φωνές για επιστροφή της αίθουσας, δεν είχε ουσιαστική συνέχεια.

Πλέον όμως η αναγκαιότητα για κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν για νηπιαγωγεία στην Παροικιά και η θετική άποψη που εκφράζει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση Κυκλάδων για χρησιμοποίησή του, αφού γίνουν διάφορες εργασίες στον χώρο, επαναφέρουν τη σκέψη για επιστροφή του κτιρίου στον δήμο.

Τα ζητήματα των γονέων

Η ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου Πάρου είχε ζητήσει από τη δημοτική επιτροπή παιδείας να συζητηθούν τα τρία κυριότερα θέματα της εκπαίδευσης στο νησί μας, που τα αξιολογούσε ως εξής: α) Ανέγερση του «Νέου Γυμνασίου Πάρου», β) Ειδικό Σχολείο και γ) Στέγαση Νηπιαγωγείων, μετά την υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων.

Το ειδικό σχολείο χάθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά υπαιτιότητα του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας (Χ. Μαλινδρέτος), που ανέλαβε την ευθύνη να φέρει το θέμα εις πέρας… Η νέα προσπάθεια (τρίτη συνεχής), θα γίνει και πάλι από τον ίδιον… Για την ανέγερση του νέου γυμνασίου Παροικιάς γράψαμε πιο πάνω και τις ενστάσεις που υπάρχουν. Το τρίτο θέμα (νηπιαγωγεία) φαίνεται ότι είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια με τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται προς ενοικίαση. Ακόμα, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες παρόμοιων κτιρίων που επιθυμούν να ενοικιάσουν τα κτίρια τους για νηπιαγωγείο. Από την άλλη δεν υπάρχουν και δημοτικά οικόπεδα για ανέγερση σχολικών μονάδων. Παρά ταύτα στον δήμο Πάρου υπάρχει πρόταση φορέα για αγορά αγροτεμαχίων σε κεντρικά σημεία της Παροικιάς, με τιμές από 320.000 έως 500.000 ευρώ. Ακόμα έχει γίνει πρόταση για ανταλλαγή αγροτεμαχίων. Αυτά φυσικά τα ισχυρίζεται ο φορέας που έχει κάνει την πρόταση προς τον δήμο Πάρου, δίχως να έχει υπάρξει επίσημη απάντηση για την ώρα.

Τέλος, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, «γάντι» κάθισε στον δήμο Πάρου ότι δε συμπεριλαμβάνεται σ’ έναν από τους 184 δήμους της χώρας που από το 2018-2019 θα ξεκινήσει η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών. Απεναντίας ένας από τους δήμους που θα ξεκινήσει η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, είναι αυτός της Αντιπάρου. «Η προσχολική εκπαίδευση σε βάθος τριετίας θα υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων», σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε από τα υπουργεία Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το πρόβλημα διαμονής…

Ένα θέμα που θέτουν οι εκπαιδευτικοί είναι η στέγασή τους. Από πέρσι το πρόβλημα μεγάλωσε λόγω επιμήκυνσης της θερινής σαιζόν και έτσι, πολλοί εκπαιδευτικοί που ήλθαν στο νησί μας, δεν είχαν κυριολεκτικά που να μείνουν. Και αυτό διότι πολλά σπίτια που χρησιμοποιούν για διαμονή τον χειμώνα οι εκπαιδευτικοί, είναι σπίτια που χρησιμοποιούν τους θερινούς μήνες εποχιακοί εργαζόμενοι στην Πάρο.

Σημειώνουμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορούν καταρχήν να ενοικιάσουν τα σπίτια τους στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού ακόμα υπάρχει τουριστική κίνηση. Από την άλλη, ειδικά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν υψηλά ενοίκια. Η ζωή τους το πρώτο διάστημα σε νησί των Κυκλάδων θυμίζει ριάλιτι επιβίωσης! Επίσης, η ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb φαίνεται ότι δίνει ένα ακόμα χτύπημα στους εκπαιδευτικούς για να βρουν σπίτι προς ενοικίαση. Το θέμα της διαμονής εκπαιδευτικών στο νησί μας θα το δούμε κατάματα τον Σεπτέμβριο…