Συνοπτικά για τις ανεμογεννήτριες | Του Γ. Καρατζά

Διακρίνοντας μια έλλειψη περιεκτικής επιχειρηματολογίας κατά των ανεμογεννητριών, παραθέτω συνοπτικά μια καταγραφή επιχειρημάτων που έχω συλλέξει από διάφορες πηγές και αναφορές.

1. Υγεία: Μελέτη για τις δυσμενείς συνέπειες και επιπτώσεις στην υγεία από τους υπόηχους, βρίσκεται κατατεθειμένη στο Max Planck Institute for Human Development, στο Βερολίνο. Διανέμεται από την πανεπιστημιακή κλινική (UKE) Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf, από τη Dr. Simone Kühn, neuroscientist.

2. Οικονομία: Θα αλλοιωθεί η οικονομία και η φυσιογνωμία της Πάρου. Η σχέση του εγχειρήματος με το εναλλακτικό κόστος ή κόστος ευκαιρίας, είναι επιβλαβής, τόσο για την Πάρο όσο και για την υπόλοιπη τουριστική Ελλάδα.

Θα αλλοιώσει τον μέχρι τώρα περιφερειακό σχεδιασμό της οικονομίας και τον χαρακτήρα του νησιού. Από τουριστικό νησί, θα μεταβληθούμε σε βιομηχανικού τύπου αιολικό πάρκο, φαραωνικών διαστάσεων.

3. Αναποτελεσματικότητα: Επειδή, η παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες δεν είναι σταθερή και δεν αποθηκεύεται, δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει αυτόνομα. Κανένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής δε σταματά την λειτουργία του, διότι πρέπει να υποστηρίζει και να εξισορροπεί την παραγωγή. Τα αιολικά έχουν αποδειχθεί μια αμφιλεγόμενη δραστηριότητα που οικονομικά βασίζονται σε επιδοτήσεις, που πληρώνουν οι πολίτες. Γι’ αυτό όπου έχουν τοποθετηθεί ακριβαίνει το κόστος παραγωγής της ενέργειας. Δε συμβάλουν ούτε σε ενεργειακή αυτάρκεια ούτε σε ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Δεν εξοικονομούνται καύσιμα, διότι δεν καταργούν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

4. Φυσικό περιβάλλον: Φανταστείτε τη θέα των ομαλών και χαμηλών κορυφογραμμών της Πάρου με εγκατεστημένες τεράστιες ανεμογεννήτριες. Η όψη και το μέγεθός τους και μόνο, θα υποβαθμίσει το τοπίο, αφού θα είναι ορατές και κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Εκτός όμως από την αισθητική υποβάθμιση, τραγικές είναι οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα, από τα έργα εγκατάστασης των ανεμογεννητριών αλλά και τα συνωδά έργα που απαιτούνται. H διάβρωση του εδάφους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ατελείωτα κυβικά τσιμέντου θα χρειαστούν για την εγκατάστασή τους. Τεράστιες εκτάσεις γης θα «ποτιστούν» με τσιμέντο.

Η τροφική αλυσίδα και τα οικοσυστήματα των περιοχών θα διαταραχθούν. Σπάνια και ευαίσθητα είδη ζώων και φυτών, αλλά και οι βιότοποι μπορεί να οδηγηθούν σε αφανισμό. Ο χρόνος ζωής τους είναι 20 με 25 χρόνια. Όταν παροπλιστούν αυτές οι εκτάσεις, θα βρεθούν με άχρηστα ατσαλένια κουφάρια.

5. Εξάντληση σπάνιων φυσικών πόρων: Για την κατασκευή των ανεμογεννητριών εξαντλούμε το σπάνιο χημικό στοιχείο Νεοδύμιο. Το Νεοδύμιο ανήκει στην κατηγορία «Σπάνιες Γαίες», του οποίου η διαδικασία εξόρυξης και επεξεργασίας είναι ραδιενεργή, και απαιτεί ιδιαίτερη περιβαλλοντική διαχείριση με ειδικές απαιτήσεις. Ακόμα, για την κατασκευή των ανεμογεννητριών απαιτούνται τόνοι ατσαλιού για τον κορμό και ενώσεις υψηλής επίδοσης για τα πτερύγια. Η κατασκευή τους λοιπόν είναι πολύ επιβαρυντική για το περιβάλλον.

6. Λύση του ενεργειακού: Η ανθρωπότητα βρίσκεται στην τελική ευθεία επίλυσης του ενεργειακού της ζητήματος, κατασκευάζοντας αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης. (Η πυρηνική σύντηξη είναι καθαρή και ακίνδυνη. Είναι η διαδικασία με την οποία ο ήλιος παράγει ενέργεια).

ITER, Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας, στη νότια Γαλλία.

Πλαισιώνεται από 34 έθνη και χιλιάδες επιστήμονες. Οι χώρες που μετέχουν στην κατασκευή του είναι: η Ε.Ε., οι Η.Π.Α., η Ρωσία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Κίνα, και η Νότιος Κορέα.

Ακόμα έχουν κατασκευαστεί ανεξάρτητα οι:

ST40 της εταιρίας CEO Tokamak Energy, και JET, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Wendelstein 7-X (W 7-X) στη Γερμανία.

EAST, στην Κίνα.

KSTAR στη Νότιο Κορέα.

TFTR στο Πρίνστον των ΗΠΑ.

JT-60 στην Ιαπωνία.

Οι προσπάθειες αυτές, σύμφωνα με τον Dr. David Kingham (Executive Vice Chairman at CEO Tokamak Energy Ltd) και η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, θα επιτρέψουν την επίτευξη ισχύος σύντηξης σε μερικά χρόνια, όχι δεκαετίες. Δηλαδή, από τη στιγμή που το ενεργειακό ζήτημα του πλανήτη βαίνει προς λύση -σύμφωνα με τους επιστήμονες- ποιός είναι ο λόγος να γεμίσουμε με ανεμογεννήτριες όλη τη Γη.

Γιώργος Αχ. Καρατζάς