Νέα κίνητρα για γιατρούς στο Νότιο Αιγαίο

Μηνιαία αποζημίωση 450 ευρώ και για διάρκεια τριών χρόνων, σε 39 ακόμα γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον να υπηρετήσουν στα Κ.Υ. των νησιών μας, θα χορηγήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για την ιατρική στελέχωση των νησιών μας. Θυμίζουμε ότι με άλλη απόφαση της Περιφέρειάς μας ήδη έχουν προσληφθεί ιατροί με αποζημίωση 450 ευρώ επί του μισθού τους.

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για θέματα υγείας, Ν. Καραμαρίτη προς τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας αναφέρονται τα εξής:

«Κυρία/κύριε Πρόεδρε,

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή και κλιμακούμενη υποστελέχωση των δομών υγείας στα νησιά μας, αποφάσισε την παροχή κινήτρων σε ιατρούς αγροτικούς και επικουρικούς, που δέχονται να υπηρετήσουν σε κενές θέσεις ΠΙ, ΠΠΙ, ΚΥ και Νοσοκομείων της Περιφέρειας μας.

Το ύψος της αποζημίωσης ανά μήνα είναι 450 ευρώ και έχει διάρκεια τρία χρόνια. Το σύνολο των ιατρών που θα αποζημιώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται σε 85, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ήδη υπηρετούν 15 αγροτικοί ιατροί, οι οποίοι εισπράττουν την αποζημίωση των 450 ευρώ.

Κυρία/ε Πρόεδρε,

σας παρακαλούμε θερμά να στηρίξετε την προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία πρώτη ξεκίνησε τον αγώνα, στο τέλος του 2014, για τη νόμιμη καταβολή της αποζημίωσης στους ιατρούς, ενημερώνοντας τους συναδέλφους σας, που θέλουν να υπηρετήσουν σε υγειονομικές μονάδες των νησιών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, σας επισυνάπτω πίνακα με 39 θέσεις επικουρικών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως συντάχθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, για τις οποίες μπορούν να γίνουν άμεσα αιτήσεις στον αρμόδιο φορέα (2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου)».

Πάρος

Σε ό,τι αφορά τον πίνακα που έστειλε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τις 39 θέσεις επικουρικών γιατρών σημειώνουμε ότι οι τρεις θέσεις αφορούν το Κ.Υ. Πάρου.

Για το νησί μας η Περιφέρεια έχει ζητήσει να καλυφθούν θέσεις παιδιάτρου, παθολόγου και ορθοπεδικού.

Με αφορμή την παραπάνω θετική εξέλιξη ο έπαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς

δήλωσε: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος αποδεικνύουν έμπρακτα την υποστήριξη τους στα νησιά μας και ιδιαίτερα στο μείζον θέμα της δημόσιας υγείας που παρουσιάζει τραγικές ελλείψεις. Ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση από επικουρικούς ιατρούς που θα θελήσουν να υπηρετήσουν στα Κ.Υ. των νησιών μας».

Στη Νάξο

Κατά τη συνεδρίαση στις 8/12/2016 στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αποφασίστηκε με πρόταση του δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη, όπως δοθεί κίνητρο 400 ευρώ από το δήμο του νησιού σε κάθε επικουρικό γιατρό που θα επιλέγει να υπηρετεί στο εκεί νοσοκομείο.

Στη συνεδρίαση έδωσαν το παρόν ιατροί του νοσοκομείου Νάξου, το νοσηλευτικό προσωπικό και μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του δημάρχου Νάξου Μ. Μαργαρίτη, με στελέχη του νοσοκομείου Νάξου και είχε αποφασιστεί να δοθεί χρηματικό κίνητρο, ώστε να έρθουν γιατροί στο γειτονικό μας νησί, το οποίο και αυτό –όπως περίπου και όλη η νησιωτική Ελλάδα έχει ελλείψεις, που κορυφώθηκαν τα χρόνια του μνημονίου. Το κίνητρο-επίδομα των 400 ευρώ από το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δίνεται για στέγαση και σίτιση των ιατρών και για το λόγο αυτό ο γειτονικός μας δήμος έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του ποσό 30000 ευρώ.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπήρχε ομοφωνία για το θέμα και η αντιπολίτευση τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της πρότασης του δημάρχου.

Σε ό,τι αφορά τους πόρους που θα προέλθουν τα χρήματα για να δοθούν στους γιατρούς της Νάξου θα προέλθουν από ποιους άλλους (;) τους πολίτες, μέσω του ειδικού τέλους που υπάρχει για την παιδεία, υγεία, αθλητισμό, στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Όπως δε συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου η αύξηση του παραπάνω τέλους που έγινε φέτος (0,07%), είναι σχεδόν τριπλάσια από τα χρήματα που θα δοθούν για κίνητρο στους γιατρούς!

Τέλος, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα ενεργοποιήσει άμεσα αυτόν τον κωδικό από τον προϋπολογισμό 2017 τις επόμενες αμέσως μέρες και φυσικά την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Επίσκεψη Κωβαίου στο Κ.Υ.

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος επισκέφθηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 μαζί με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα υγείας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ., Χαράλαμπο Μαλινδρέτο, το Κέντρο Υγείας Πάρου.

Εκεί, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ., Σπύρο Λάβδα και με την υπεύθυνη για την επιστημονική λειτουργία του Κ.Υ., Ελισάβετ Κοκελίδου.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο δημάρχου Πάρου: «[…] Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος ενημερώθηκε για τα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία και στελέχωση του Κ.Υ., καθώς και για την πορεία των εργασιών εξωραϊσμού και καθαριότητας του κτηρίου του Κέντρου Υγείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου.

 Ο δήμαρχος Πάρου συνεχάρη τον κ. Λάβδα και την κ. Κοκελίδου για το σπουδαίο έργο που έχουν ήδη μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα επιδείξει καθώς και για την άψογη συνεργασία με τον δήμο Πάρου».

Το δελτίο τύπου, που παρουσιάζει μία εθιμοτυπική επίσκεψη του κ. Κωβαίου στο Κ.Υ. Πάρου, ολοκληρώνει γράφοντας: «Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει και να συνδράμει στον μέγιστο δυνατό βαθμό στο έργο του Κέντρου Υγείας του νησιού μας, διότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και η πρόσβαση σε αυτήν είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων».

ΠΗΓΗ: Έντυπη Έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ»