Δε γνωρίζει τίποτα το Νομισματικό Μουσείο | Επιστολή Βαρριά

Έκπληξη προκαλεί η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, στη βουλευτή, Κατερίνα Παπακώστα, που κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το θέμα της συλλογής 106 αρχαίων νομισμάτων της Πάρου.

Ως γνωστόν τα αρχαία νομίσματα παραδόθηκαν πριν 10 χρόνια στην εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων από το συμπολίτη μας κ. Αριστείδη Βαρριά, γνωστό εκπαιδευτικό και αρχαιόφιλο, χωρίς να ζητήσει ο ίδιος ούτε την προβλεπόμενη από το νόμο αμοιβή και θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση να συντηρηθούν τα νομίσματα και να επιστρέψουν προς έκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Πάρου.

Δέκα χρόνια μετά και παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν παλαιότερα το ινστιτούτο αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων και πλέον πρόσφατα, ο δήμος Πάρου, και η επιτροπή ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου Πάρου, καμία ουσιαστική απάντηση δεν υπήρξε για το σοβαρό αυτό θέμα από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων και η σημαντική αυτή συλλογή παραμένει εκτός Πάρου, αφού εν τω μεταξύ έχει ταξιδέψει από την Πάρο στη Θήρα, κατόπιν στην Άνδρο και κάπου ενδιάμεσα στο νομισματικό μουσείο της Αθήνας.

Αυτά περίπου προκύπτουν από την γενικόλογη και γεμάτη αοριστίες απάντηση του υπουργού Πολιτισμού που αντί να ελέγξει την υπεύθυνη ΕΦΑ Κυκλάδων για την αδράνεια και αδιαφορία των 10 χρόνων σχετικά με την συντήρηση και επιστροφή της συλλογής νομισμάτων στην Πάρο, επέλεξε να επιτεθεί στον πολίτη-δωρητή αμφισβητώντας τη δωρεά της συλλογής, καλύπτοντας επομένως τις μεγάλες ευθύνες των  εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων, την ελλιπή και στρεβλή πληροφόρηση των οποίων και υιοθετεί.

Το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι γιατί η ΕΦΑ Κυκλάδων σήμερα αρνείται την δωρεά του κ. Βαρριά ενώ η ίδια υπηρεσία με το αρ. πρωτ. 4768/22.5.2006 έγγραφό της που υπογράφεται από την τότε προϊσταμένη της εφορείας, κ. Μαρίζα Μαρθάρη, αναφέρεται σε δωρεά συλλογής νομισμάτων του κ. Βαρριά και αποδέχεται την τεθείσα προϋπόθεση να συντηρηθούν τα νομίσματα και να επιστρέψουν προς έκθεση στο μουσείο Πάρου; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη συλλογή των 106 νομισμάτων τα οποία η ΕΦΑ Κυκλάδων οφείλει να επαναφέρει ως ενιαίο σύνολο στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου, όπως είχε αποδεχθεί όχι μόνο με το έγγραφο της κ. Μαρθάρη, αλλά και με το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής της 25ης Μαΐου 2006; Και ενώ τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα υπάρχουν, είναι τουλάχιστον περίεργο να τα αγνοεί ο κ. υπουργός και με την απάντησή του να εμφανίζει τον δωρητή κ. Βαρριά ως παραβάτη του νόμου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με τη δήλωσή της στην εφημερίδα μας η βουλευτής ΝΔ κ. Κατερίνα Παπακώστα που κατέθεσε και τη σχετική ερώτηση.

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται με την απάντηση του κ. Μπαλτά, πέραν της πρωτοφανούς στοχοποίησης του κ. Βαρριά και της απουσίας ουσιαστικής απάντησης για το θέμα, είναι και οι παραπλανητικές πληροφορίες που δίδονται στην ερωτώσα βουλευτή.

Η «Φωνή της Πάρου» επικοινώνησε με τη διεύθυνση του νομισματικού μουσείου της Αθήνας από το οποίο, σύμφωνα με την απάντηση Μπαλτά, ζητήθηκε το 2009 η συντήρηση των νομισμάτων και διαπιστώθηκε αντιθέτως η πλήρης άγνοια του νομισματικού μουσείου για την υπόθεση αφού, ουδέποτε είχε απευθυνθεί σε αυτό σχετικά με τέτοιο ζήτημα η ΕΦΑ Κυκλάδων. Σίγουρα οι απορίες και τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τη συλλογή νομισμάτων διαρκώς αυξάνονται αφού όχι μόνον δεν δίνονται συγκεκριμένες και καθαρές απαντήσεις αλλά παρατηρείται και μία συστηματική προσπάθεια αποφυγής απαντήσεων από την εφορεία Κυκλάδων. Η «Φωνή της Πάρου» επεχείρησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο της εφορείας, κ. Δ. Αθανασούλη, για να πάρει την απάντηση ότι απουσιάζει με τρίμηνη εκπαιδευτική άδεια και με τον υπεύθυνο για την Πάρο αρχαιολόγο κ. Α. Παπαδημητρίου…

Η επιστολή Βαρριά

Από  το συμπολίτη μας κ. Αριστείδη Βαρριά, λάβαμε την παρακάτω επιστολή, σχετικά με το θέμα:

«Αξιότιμε κ. Ραγκούση,

Δέκα χρόνια μετά από τη δωρεά της συλλογής των 106 αρχαίων νομισμάτων της Πάρου με αποκλειστικό όρο την έκθεσή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου, το θέμα ήλθε ξανά στην επικαιρότητα. Με παλαιότερη επιστολή μου ευχαρίστησα την «Επιτροπή Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Δήμου Πάρου και την πρόεδρό της καθηγήτρια κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου, πρόεδρο του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων για την από 15/3/2016 επιστολή της προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τον αξιότιμο Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο για την από 18/5/2016 επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και την εφημερίδα σας «Φωνή της Πάρου», η οποία στο τεύχος της 18ης Ιουνίου 2016 δημοσιοποίησε το θέμα της ανακίνησης του ενδιαφέροντος για την τύχη της συλλογής των νομισμάτων. Εν τω μεταξύ με e-mail από το γραφείο της βουλευτού κ. Παπακώστα έμαθα για την επερώτηση στη βουλή γι’ αυτό το θέμα.

Στο τεύχος της εφημερίδας σας της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου 2016 ενημερώθηκα για την εξέλιξη της υπόθεσης και για την απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού. Ο αξιότιμος κ. Υπουργός φαίνεται να αγνοεί αυτό που και όλη η Παριανή κοινωνία γνωρίζει, αλλά και η ίδια η αρχαιολογική Υπηρεσία: Το γεγονός ότι για πολύ καιρό πριν από την 24 Μαΐου 2006, (ημέρα κατά την οποία δώρισα τη συλλογή των 106 νομισμάτων) βρισκόμουν σε επικοινωνία με φορείς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε να εξασφαλίσω τον μοναδικό όρο που έθετα, δηλαδή τη συντήρηση και έκθεση της συλλογής στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου.

Αυτό καθαρά μαρτυρεί και το τελικό έγγραφο της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (σημερινή ΕΦΑ Κυκλάδων) με αριθμό 4768/ 22-5-06 που υπογράφει η τότε διευθύντρια κ. Μαρίζα Μαρθάρη. Σ’ αυτό το έγγραφο που απευθύνεται σε μένα προσωπικά, αναγγέλλεται η αποστολή αρχαιολόγου για την παραλαβή της συλλογής μου, αλλά και η αποδοχή του όρου για τον οποίο αγωνιζόμουν δηλαδή, «να προωθηθεί η συντήρηση των αντικειμένων και η προετοιμασία τους  για την έκθεσή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου». Δεν είναι, επομένως, κατανοητή η αντιμετώπιση της δωρεάς της συλλογής μου με αμφισβήτηση από τη σημερινή προϊσταμένη αρχή της ΕΦΑ Κυκλάδων, 10 ολόκληρα χρόνια μετά την παράδοση και αποδοχή της από την ίδια Υπηρεσία.

Κύριε Ραγκούση,

Υπάρχει δυστυχώς μια καθεστηκυία άποψη: πως αν πέσουν στα χέρια σου αρχαία αντικείμενα τότε πρέπει να τα καταστρέψεις ανελέητα προκειμένου να τα εξαφανίσεις για να μην έχεις μπλεξίματα.

Αυτή την καταστροφική άποψη αντιπαλεύουν φωτισμένοι αρχαιολόγοι, δάσκαλοι και πνευματικοί γενικά άνθρωποι που αγωνίζονται με όση δύναμη και όποιο μέσο διαθέτει ο καθένας να σώσουν ότι κομμάτι της ιστορίας έλθει στο φως και να το αναδείξουν σε ανεκτίμητης αξίας κτήμα της συλλογικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υπηρετώντας ακριβώς το κοινό καλό, εκθέτοντας, όπως τελικά αποδεικνύεται, τον εαυτό τους στον κίνδυνο όχι μόνον να μην αναγνωριστεί η προσφορά τους αλλά αντίθετα να γίνουν αποδέκτες άδικης και αδικαιολόγητης  επίθεσης.

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στο προκείμενο θέμα της τύχης της δωρηθείσας συλλογής νομισμάτων με θλίβει βαθύτατα, γιατί ακυρώνει με μιας τον παραπάνω αγώνα πνευματικών ανθρώπων και δυστυχώς ενισχύει την καθεστηκυία άποψη, στέλνοντας στους πολίτες το μήνυμα της αποφυγής διάσωσης των αρχαίων, ώστε να μην μπλέκουν με το σύστημα της αρχαιολογικής γραφειοκρατίας.

Με τιμή,

Αριστείδης Βαρριάς».