Εκλογές | Η γιορτή της δημοκρατίας (Του Π. Δημόπουλου)

Στην αρχαία Αθήνα, δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι άνδρες, εφόσον είχαν εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία. Αποκλείονταν οι γυναίκες και οι δούλοι. Επίσης, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, όσοι ήταν ασυνεπείς στις οικονομικές τους οφειλές προς την πολιτεία.

Ο κάθε πολίτης άνω των 20 ετών, όχι μόνο μπορούσε να συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων, αλλά θεωρούταν καθήκον του. Το σύστημα ήταν πλειοψηφικό και ψηφίζονταν άτομα και όχι κόμματα.

Στην εποχή του Ομήρου, οι ψηφοφορίες ήταν φανερές και δια βοής. Κάτι που συνέβαινε και στην αρχαία Σπάρτη. Ο δε υποψήφιος έπρεπε να αποδείξει ότι είναι γνήσιος Αθηναίος πολίτης και υπηρέτησε στο στρατό, ότι πλήρωνε τους φόρους του, ότι ήταν έντιμος και δεν είχε καταδικαστεί ποτέ για κάποιο αδίκημα.

Από τη στιγμή της εκλογής του, καταγραφόταν λεπτομερώς όλη η προσωπική, αλλά και οικογενειακή του περιουσία, με τέτοια λεπτομέρεια, μέχρι και τα σανδάλια που φορούσε. Αν κατά την διάρκεια της θητείας του έπαιρνε κάποια απόφαση, απόρροια της οποίας ήταν να ζημιωθεί το δημόσιο, και το κοινό καλό των πολιτών, γινότανε κατάσχεση της περιουσίας του, μέχρι του ποσού της ζημιάς που προκαλούσε. Αν η ζημιά ήταν μεγαλύτερη της περιουσίας του, είχε την υποχρέωση να δουλεύει χωρίς αμοιβή στο δημόσιο, μέχρι να ξεχρεώσει την ζημία αυτή.

Το ψηφοδέλτιο, εισήχθη με την έλευση των Βαυαρών του Όθωνα το 1833. Ήταν λευκό και ο ψηφοφόρος σημείωνε χειρόγραφα τον εκλεκτό του υποψήφιο. Το χειρόγραφο ψηφοδέλτιο, καταργήθηκε με το σύνταγμα του 1864, επειδή οι περισσότεροι Έλληνες ήταν αναλφάβητοι και εύκολα χειραγωγούμενοι από τους κομματάρχες. Ως μέσο ψηφοφορίας εισήχθη το σφαιρίδιο (μικρός μολυβένιος βώλος). Είχε δε σκοπό, την διασφάλιση του απορρήτου της ψήφου. Ύστερα από μισό αιώνα, τα πράγματα άλλαξαν. Ο αναλφαβητισμός είχε υποχωρήσει στο 50% και ο τρόπος ψηφοφορίας δια σφαιριδίου θεωρείτο απαρχαιωμένος. Έτσι, το έντυπο ψηφοδέλτιο επανήλθε στις Δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 1914 και από τις βουλευτικές εκλογές του 1926, είναι το μέσο ψηφοφορίας μαζί με τον σταυρό, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα, απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, με το προεδρικό διάταγμα της 5ης Φεβρουαρίου του 1930. Για πρώτη φορά, ψήφισαν τον Φεβρουάριο του 1934 όσες είχαν κλείσει τα 30 και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού.

Οι εκλογές λέγεται ότι είναι η γιορτή της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι καλούμαστε, να ψηφίσουμε και να αναδείξουμε τους καλύτερους που θα μας εκπροσωπούν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ικανοποιούν τις προσωπικές μας απαιτήσεις, αλλά να διαμορφώνουν το κατάλληλο περιβάλλον μέσα από το οποίο οι πολίτες του τόπου μας στο σύνολό τους, θα αναβαθμίζουν τον τρόπο ζωής τους και αυτό σε σύμπνοια ή και σε αντίθεση στις προσωπικές ή παραταξιακές απαιτήσεις. Χρειάζεται να έχουν «κότσια» οι τοπικοί άρχοντες και αυτά πρέπει να τους τα δώσουν οι ψηφοφόροι.

Θέλει πολύ προσοχή λοιπόν, ποιούς θα επιλέξουμε με τι ηθικό ανάστημα και ποιά προσόντα.

Σε μια μικρή κοινωνία που είναι το νησί μας, όλοι γνωριζόμαστε. Ο ένας εξαρτάται από τον άλλον, γιατί ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον. Πόσο ηθικό όμως και δίκαιο είναι, να εξοφλούμε τα όποια «γραμμάτιά μας» με την ψήφο μας; Το νησί μας, έχει ανάγκη από ανθρώπους άξιους και ικανούς, που θα πάρουν το πλοίο της ανάπτυξης και θα οδηγήσουν τον τόπο σε ευημερία και όχι σε ναυάγιο.

Η όποια επιλογή λοιπόν, πρέπει να γίνει με σωστά κριτήρια, έξω από τα οποιαδήποτε μικροσυμφέροντα ή οφειλές μας σε κάποιους και κυρίως να μην υποτιμούμε το υπέρτατο δικαίωμά μας προς την δημοκρατία, που είναι η ψήφος μας, διαφυλάσσοντάς την μόνο, για τους άξιους και ικανούς.

Παναγιώτης Δημόπουλος