Γ. Χατζημάρκος: Παρά την κρίση, προσπαθούμε να κλείσουμε πληγές

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, παραχώρησε στη «Φωνή της Πάρου» συνέντευξη, αναλύοντας τα θέματα που του τέθηκαν, τόσο για Πάρο και Αντίπαρο, όσο και γενικότερα για την περιφέρεια μας.

Ο κ. Χατζημάρκος στην αποκλειστική του συνέντευξη απαντάει στα ζητήματα υποστελέχωσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για την Αντίπαρο, το κλειστό γυμναστήριο Παροικιάς, για την υγεία και τα έργα στην Πάρο, καθώς και για θέματα τουρισμού και ανακύκλωσης. Η συνέντευξη του κ. Περιφερειάρχη έχει ως εξής:

Υποστελέχωση

Είχατε συνεχείς συναντήσεις στην Αθήνα, για το θέμα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Σας έχουν δώσει υποσχέσεις -που επιτρέψτε μας να πούμε- δεν είναι οι πρώτες… Θα αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στο επαρχείο Πάρου δεν υφίστανται τμήματα ανάπτυξης εμπορίου, τουρισμού (!), αλιείας, κοινωνικής μέριμνας, ενώ το τμήμα μεταφορών εργάζεται με δύο άτομα. Ακόμα, στο τμήμα αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης υπηρετεί σήμερα, ένας κτηνίατρος, όταν στην Πάρο υπάρχει ο μεγαλύτερος αλιευτικός στόλος των Κυκλάδων, όταν έχουμε ελαιοτριβεία, τυροκομεία, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους κλπ. Τι γίνεται λοιπόν με αυτό το πρόβλημα;

Γ.Μ.: «Η πραγματική κατάσταση είναι χειρότερη ακόμα και από την περιγραφή σας. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Λειτουργούμε κάτω από το όριο συναγερμού και οι συνέπειες αυτής της κατάστασης αντικατοπτρίζονται σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της Περιφέρειας. Το έχουμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, με αλλεπάλληλες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και συναντήσεις με τους καθ’ ύλιν αρμόδιους υπουργούς, από τους οποίους έχουμε ζητήσει την άμεση ενίσχυση του προσωπικού μας με 250 άτομα. Έχουμε λάβει υποσχέσεις και έχουν αναληφθεί δημοσίως δεσμεύσεις για ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας, με προσλήψεις κατά προτεραιότητα στην Περιφέρειά μας, λόγω του νησιωτικού της χαρακτήρα. Επειδή, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε λύση στο πρόβλημα αυτό με κάθε μέσο, εντός του 2016. Δεν πάει άλλο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ομόφωνα αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή, να προχωρήσουμε σε κλείσιμο της Περιφέρειας στις 15 Νοεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες και στο κέντρο πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν ότι τα προβλήματα της πολυνησίας δεν θεραπεύονται με παυσίπονα».

Αντίπαρος

Στο θέμα της υποστελέχωσης του επαρχείου, θα θέλαμε να προσθέσουμε και το μεγάλο πρόβλημα του δήμου Αντιπάρου. Τόσο ολιγάριθμο προσωπικό δεν έχει ούτε συντεχνιακός σύλλογος στα νησιά μας!

Γ.Μ.: «Η περιφερειακή αρχή βρίσκεται πάντα στο πλευρό των μικρών δήμων, πρόθυμη να συνδράμει στην επίλυση των ζητημάτων που τους ταλανίζουν. Έχουμε πλήρη γνώση και κατανόηση ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης, βασανίζει και τους μικρούς δήμους. Υπάρχουν δήμοι το Νότιο Αιγαίο, όπου δήμος είναι μόνο ο δήμαρχος. Ούτε ένας δημοτικός υπάλληλος! Στην τελευταία μας συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, στις 10 Οκτωβρίου, εκθέσαμε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και ζητήσαμε επιτακτικά να ενισχυθούν με προσωπικό οι δήμοι της Περιφέρειάς μας. Σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεχθέντα του Υπουργού Εσωτερικών, είναι ζήτημα ημερών η ανακοίνωση προσλήψεων κατά αρχήν στους μικρούς δήμους. Περιμένουμε και σε αυτό το επίπεδο να δούμε αν θα υπάρξουν αντανακλαστικά από πλευράς της κυβέρνησης».

Κλειστό Παροικιάς

Υπάρχει κάποια πρόοδος σχετικά με το κλειστό γυμναστήριο Παροικιάς, για το οποίο μας είχατε δηλώσει στην τελευταία σας επίσκεψη στην Πάρο, ότι η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να κάνει τη μελέτη.

Γ.Χ.: «Η βούλησή μας να γίνει το έργο είναι δεδομένη. Έχουμε προτείνει στο Δήμο Πάρου τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, ώστε η Περιφέρεια να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μελέτης. Από πλευράς μας είμαστε έτοιμοι. Οποιαδήποτε στιγμή θελήσει ο Δήμος να προχωρήσει στη σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης, εμείς θ' ανταποκριθούμε θετικά, αφού άλλωστε ήταν δική μας πρόταση, προκειμένου το κλειστό γυμναστήριο να υλοποιηθεί».

Γιατροί

Το αιώνιο πρόβλημα των νησιών μας είναι η υποστελέχωση ιατρικού και διοικητικού προσωπικού στις μονάδες υγείας, όπως και διασωστών του ΕΚΑΒ. Η ΠΝΑΙ δίνει επίδομα 450 ευρώ σε γιατρούς που θα έρθουν στα νησιά μας. Πώς προχωράει αυτό το ζήτημα;

Γ.Χ.: «Η ανταπόκριση που βρήκε η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία αναλήφθηκε στις αρχές του 2015, ήταν εντυπωσιακή. Στην αρχή, ίσως κάποιοι την αντιμετώπισαν με επιφύλαξη, ως μια πρωτοβουλία που κινείτο έξω από τα όρια των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών. Ωστόσο, πεποίθηση και δέσμευσή μου, που από την πρώτη ανέλαβα απέναντι στους συμπατριώτες μου νησιώτες, κυρίως των μικρών νησιών, είναι ότι δεν υπάρχουν στεγανά αρμοδιοτήτων για τόσο σοβαρά θέματα όπως η υγεία. Το κάναμε πράξη. Πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε στην θέσπιση οικονομικού κινήτρου για τους γιατρούς που θα υπηρετήσουν στα νησιά μας. Ακολούθησαν και άλλες Περιφέρειες της χώρας και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας. Σήμερα, κάθε προκήρυξη για ιατρικό προσωπικό στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνει το δικό μας επίδομα, συν το επίδομα που θέσπισε το Υπουργείο Υγείας. Τα δύο επιδόματα διπλασιάζουν τις αποδοχές των γιατρών που θα επιλέξουν να έρθουν στα νησιά μας και αυτό αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο. Αποδείξαμε, πως όταν υπάρχει πραγματική βούληση για την εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα όπως αυτό, που διαχρονικά βασανίζουν τη νησιωτική Ελλάδα, όλα μπορούν να γίνουν».

Πάρος

Η ΠΝΑΙ ανακοίνωσε προ ημερών την ένταξη στο ΕΣΠΑ δύο σπουδαίων έργων για την Πάρο: «Αντικατάσταση Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Κώστος – Παροικιά Δήμου Πάρου» και «Κατασκευή Συνοδών Έργων Μονάδας Αφαλάτωσης Παροικιάς Πάρου». Υπάρχουν όμως σε αναμονή για ένταξη στο ΕΣΠΑ άλλων δύο έργων. Δηλαδή, τη λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης στον Παρασπόρο και του αγωγού μεταφοράς νερού από Αγία Υπακοή προς Αγ. Αναργύρους Παροικιάς. Τι γίνεται με αυτά τα θέματα;

Γ.Χ.: «Έχω πει πολλές φορές ότι, από την Περιφέρειά μας τα προηγούμενα χρόνια πέρασε πακτωλός κοινοτικών πόρων, όμως, δυστυχώς, βασικά προβλήματα υποδομών δεν αντιμετωπίστηκαν. Σήμερα, παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που για επτά συνεχή χρόνια ταλανίζει τη χώρα, παρά την σοβαρή υποχρηματοδότηση της Περιφέρειάς μας, λόγω Στόχου 2, προσπαθούμε να κλείσουμε πληγές, να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά μας. Αυτό στην πράξη σημαίνει αξιοποίηση στο έπακρο της μοναδικής πηγής χρηματοδότησης που πλέον διαθέτουμε, του ΕΣΠΑ. Σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου, που είναι ο φορέας υλοποίησης των έργων και υπεύθυνος για την ωρίμανσή τους, εντάσσουμε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου τα έργα που χρειάζεται το νησί, μόλις αυτά είναι ώριμα προς ένταξη, με στόχο να ξεκινήσει η υλοποίησή τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017».

Ανακύκλωση

Σε λίγες ώρες θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Πάρο, για την ανακύκλωση, στην οποία μετέχει και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα το θέμα της ανακύκλωσης στο Ν. Αιγαίο σε τι κατάσταση βρίσκεται;

Γ.Χ.: «Η ανακύκλωση δυστυχώς βρίσκεται σε στάδιο εφηβικό και είναι άγνωστο αν θα ωριμάσει ποτέ. Οι συνεχείς τροποποιήσεις του ΕΣΔΑ (Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων), μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκαν νέες αλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι οι δήμοι δεν έχουν ούτε πόρους ούτε προσωπικό, για να ανταπεξέλθουν, μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους. Όσον αφορά την Περιφέρεια, δεν συμμετέχει στον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), καθώς τα στερεά απόβλητα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων. Παρόλα αυτά, είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος».

Υδατοδρόμια

Όσον αφορά το Δίκτυο των υδατοδρομίων, ένα πραγματικά φιλόδοξο εγχείρημα που θέσατε σε εφαρμογή από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης των καθηκόντων σας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Γ.Χ.: «Όπως σας είπα και πριν, το Νότιο Αιγαίο τις τελευταίες δεκαετίες έχασε περισσότερα από όσα κέρδισε, παρά τα ανυπολόγιστα κονδύλια που είχαν στην διάθεσή τους οι διαχειριστές της τοπικής εξουσίας. Για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες, σε μια τόσο δύσκολη εποχή, η μόνη λύση είναι να κινηθούμε στρατηγικά, με σχέδιο και δημιουργώντας τις προοπτικές που τα νησιά μας στερήθηκαν. Το δίκτυο των 26 υδατοδρομίων έχει διπλό στόχο. Την εξυπηρέτηση των κατοίκων των μικρών νησιών στην καθημερινότητά τους, αλλά και την τόνωση των μικρών νησιωτικών οικονομιών, μέσα από την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Φυσικά και εδώ δεν έλειψαν οι «παραφωνίες» από εκείνους που για τους δικούς τους λόγους επιμένουν να παραμένουν προσκολλημένοι στο χθες και να αντιτίθενται, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, σε κάθε πρωτοβουλία που θέλει να βγάλει τον τόπο από τη μιζέρια. Και δεν αναφέρομαι στους κυβερνώντες, οι οποίοι, θέλω να το επαναλάβω, υιοθέτησαν πλήρως τις προτάσεις μας για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων. Το σχέδιο νόμου που αυτή την περίοδο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, κατά το μεγαλύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις προτάσεις που εμείς καταθέσαμε. Μέσα στην επόμενη διετία, η χώρα θα διαθέτει το πρώτο και μεγαλύτερο δίκτυο υδατοδρομίων. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που το δίκτυο αυτό θα έχει τη σφραγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πιστεύω ακράδαντα ότι με την πρωτοβουλία και τις προτάσεις μας έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, για τα νησιά μας και τη χώρα συνολικά».

Εκθέσεις

Είναι φανερό ότι γίνονται προσπάθειες από την Περιφέρειά μας για συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού και υπάρχει δραστηριότητα σ’ αυτόν τον τομέα. Επίσης, η ΠΝΑΙ συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις προώθησης αγροτικών προϊόντων. Πού βρισκόμαστε σε αυτόν τον τομέα και τι άλλο μπορεί να γίνει;

Γ.Χ.: «Η πολιτική που ακολουθούμε στον τουρισμό αναπτύσσεται πολύ πέρα των συμμετοχών μας στις εκθέσεις, στις οποίες προσπαθούμε και το καταφέρνουμε, να έχουμε πολύ επιτυχημένη παρουσία, αντιπροσωπευτική της ανανεωμένης τουριστικής ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου. Προτεραιότητα για μας είναι να αποκτήσει το Ν. Αιγαίο τουριστική στρατηγική και κάθε νησί, με τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιότητες, να αποτελεί κομμάτι αυτής της στρατηγικής. Ξεκινήσαμε με την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης, παράλληλα με την σύναψη επίσης στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχιών και με την χρήση του πιο σύγχρονου ψηφιακού μάρκετινγκ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συμπεριλάβαμε τον τομέα του Πολιτισμού και την γαστρονομία, δύο παραμέτρους υψηλής προστιθέμενης αξίας στο τελικό τουριστικό προϊόν. Η προώθηση της τοπικής παραγωγής και συνολικά της γαστρονομικής κουλτούρας των νησιών μας, ως βασικό χαρακτηριστικό της τουριστικής ταυτότητάς τους, είναι κομμάτι του σχεδιασμού μας, με πολύ μεγάλη δυναμική, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η διεκδίκηση από το Νότιο Αιγαίο του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019».

Στο θέμα αυτό που βρισκόμαστε;

Γ.Χ.: «Τον επόμενο μήνα περιμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Είναι μια ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία με συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληροί μια Περιφέρεια για να κερδίσει τον τίτλο. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα. Όχι μόνο γιατί η ομάδα που ανέλαβε να δουλέψει πάνω στην υποψηφιότητά μας έκανε εξαιρετική δουλειά, που άφησε άριστες εντυπώσεις στην παρουσίαση του φακέλου. Κυρίως γιατί η γαστρονομία των νησιών μας, αυτή που αποτελεί τη βάση της σύγχρονης κουζίνας σε όλη την Ευρώπη, αξίζει όσο καμία άλλη αυτή τη διάκριση. Είναι η πρώτη φορά που η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου ακολουθεί μια τόσο εξωστρεφή πορεία, τα οφέλη της οποίας νομίζω μπορεί να αντιληφθεί εύκολα ο καθένας. Για τον τουρισμό αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής και εν τέλει, του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρειά μας».

ΠΗΓΗ: ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ