Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Παριανών Μακεδονομάχων

Στους αγώνες των Μακεδόνων, για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και των Βουλγάρων, συνέδραμε και η παρουσία Παριανών, που προσέφεραν το αίμα τους στον αγώνα για την ελευθερία της Μακεδονίας. 

Ξεκινώντας από την επανάσταση του 1821 ο αρχιστράτηγος της Μακεδονίας, χιλίαρχος, Γρηγόριος Σάλλας και διάδοχος του Εμμ. Παπά, σκοτώθηκε σε μάχη στο Λεωνίδιο της Κυνουρίας το 1827. 

Στην προετοιμασία του μεγάλου Μακεδονικού αγώνα που έφθασε στην αποκορύφωσή του στις αρχές του 20ου αιώνα, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο πρόδρομος του Παύλου Μελά, ο ιατρός και αγωνιστής από την Πάρο, Γεώργιος Ι. Μεταξάς (1853-1929).

Ο διδάσκαλος Αντώνιος Κ. Κορτιάνος, εγκατέλειψε το εκπαιδευτικό του έργο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως λοχαγός, πέφτοντας ηρωικά στο Σιμιτλή της Μακεδονίας στις 15/7/1913.

Ο λοχαγός του μηχανικού, Γεώργιος Γράβαρης, έπεσε στο Πέτσοβο στις 15/7/2013.
Στρατιώτες που έπεσαν υπέρ πατρίδας στο Κιλκίς στις 21-6-1913: Γεώργιος Δημ. Αιγινήτης, Εμμανουήλ Νικήτα Αλιπράντης, Ανδρέας Αποστ. Γαβαλάς, Νικόλαος Σπύρου Δραγάτης, στις 12-1-1913 και άλλοι οι οποίοι αναγράφει ο κατάλογος του Πολεμικού Μουσείου Κιλκίς. Στη μάχη Λαχανά - Κιλκίς μετείχε η στρατιά του Αρχιπελάγους, όπου υπηρετούσαν νησιώτες, έτσι δικαιολογείται η παρουσία τόσων Παριανών.

Στο Ηρώων Πεσόντων Παροικιάς, που μεταφέρθηκε στην Αγκαιριά γράφει: «Οπλίται 1912-13 Πατέλης Πέτρος, Παρούσης Ανδρέας, Κρητικός Σταμάτης, Περιπάνος Ιωάννης, Δραγάτης Νικόλαος, Πυλόστομος Γεώργιος, Ραγκούσης Αντώνιος, Μπάος Ιωάννης, Αιγινήτης Μιχαήλ». Επίσης, έλαβαν ενεργό μέρος στις μάχες Ελασσόνας, Σαρανταπόρου, Γιαννιτσών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, οι Δελαγραμάτης Ναυπλιώτης, Κονταράτος, Μαλαματένιος, Σταθερός, Χανιώτης, Καβάλλης. 

Με τη μνήμη αυτών και πάλι η Ελλάδα θα αγωνιστεί, για την αρπαγή του ονόματος της Μακεδονίας από τους ανιστόρητους της οικουμένης.    
 
πηγές: α) Παριανά τεύχη 66, 71, 88, 90, 103, 126   
Η οδός ξεκινάει από την οδό «Μακεδονίας», έως την οδό «Γεωργίου Ι. Μεταξά».

Χριστόδουλος Α. Μαούνης
Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς