Επεκτείνεται η "ευέλικτη" εργασία

Η επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με την σταθερή άνοδο της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας είναι το χαρακτηριστικό των νέων προσλήψεων μισθωτών και τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τις ροές απασχόλησης τον Οκτώβρη, τουλάχιστον έξι στις 10 νέες συμβάσεις εργασίας ήταν συμβάσεις υποαπασχόλησης και κατά συνέπεια και μειωμένου εισοδήματος για τους μισθωτούς, επιβεβαιώνοντας ότι η γενική τάση συρρίκνωσης της πλήρους απασχόλησης κλιμακώνεται.

Συγκεκριμένα το ποσοστό της ευελιξίας στις νέες συμβάσεις έφτασε το 61,68% και μόνο το 38,32% των συμβάσεων ήταν πλήρους απασχόλησης. Έτσι, σε σύνολο 185.895 νέων συμβάσεων οι 86. 515 ήταν μερικής απασχόλησης (45,54%), 28.142 εκ περιτροπής (15,14%) και μόνο 71.238 ήταν πλήρους απασχόλησης. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και περίπου 8.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν είτε σε μερική είτε σε εκ περιτροπής.

Με τον τρόπο αυτό, συνολικά το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης η ευελιξία υπερτερεί της πλήρους απασχόλησης με τα ποσοστά στις νέες συμβάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να διαμορφώνονται ως εξής: Μερική απασχόληση το 39,82%, εκ περιτροπής 14,4% και πλήρης απασχόληση 45,78%, στοιχεία που εξηγούν εν πολλοίς και την σχετική αποκλιμάκωση της ανεργίας στα ποσοστά που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Ταυτόχρονα όμως τον περασμένο μήνα υπερτερούν και οι απολύσεις έναντι των προσλήψεων με τις χαμένες θέσεις να φτάνουν τις 82.810, αυξημένες ακόμα περισσότερο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2015, που οι χαμένες θέσεις μισθωτής εργασίας ανήλθαν στις 56.473. Αν και τον μήνα Οκτώβρη προκύπτει πάντα αρνητικό ισοζύγιο στις ροές απασχόλησης (λόγω και της συρρίκνωσης του τουριστικού κλάδου), πρέπει να σημειωθεί ότι οι χαμένες θέσεις του φετινού Οκτώβρη αποτελούν «ρεκόρ» 16ετίας.

ΠΗΓΗ: 902.gr