Μουσική συνάντηση λαϊκών πνευστών οργάνων του Αιγαίου, στην Ικαρία

Το τριήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ικαρία η «Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου», συμπληρώνοντας 14 χρόνια σε μια μεγάλη πολιτιστική δράση για τη διάσωση, μελέτη, προβολή και διάδοση της μουσικής κληρονομιάς του Αιγαίου.

Η φετινή Συνάντηση κινητοποίησε περισσότερους από 130 μουσικούς από 13 νησιά: από τις Κυκλάδες (Άνδρος, Αντίπαρος, Κέα, Κύθνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σύρος), τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Λέρος) και από το Ανατολικό Αιγαίο (Σάμος, Ικαρία). Ανάμεσά τους ήταν και πολλοί νέοι και παιδιά, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του θεσμού και τη συστηματική προσπάθεια για το πέρασμα των παραδοσιακών πνευστών (τσαμπούνα και σουραύλι) στις νεότερες γενιές.

Τη σπουδαιότητα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να προτείνει τα λαϊκά αερόφωνα του Αιγαίου για ένταξη στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, η οποία χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες!

Οι «Μουσικές Συναντήσεις» επιδιώκουν να φέρουν σε επικοινωνία τους οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη συνέχιση της μουσικής τους κληρονομιάς. Παράλληλα, οι νέοι έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν τους παλαιότερους και να μυηθούν στην αυθεντική μουσική παράδοση του Αιγαίου. 

Με την εμπειρία των «Μουσικών Συναντήσεων», συγκροτούνται ήδη πρότυπα μουσικά αρχεία στα μεγαλύτερα νησιά (με ανάλογη προοπτική και για τα υπόλοιπα), ενώ υλοποιούνται ταινίες-ντοκιμαντέρ όπου καταγράφονται αντιπροσωπευτικές, συχνά αθέατες μέχρι τώρα, όψεις του αιγαιακού μουσικού πολιτισμού.