Δημοτικό ωδείο Πάρου

Το δημοτικό ωδείο Πάρου, που λειτουργεί με επιτυχία από την ΚΔΕΠΑΠ, κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλου, αλλά κυρίως «πλάθει» τη νεολαία του νησιού μας με τα πολιτιστικά δρώμενα και τη μουσική παιδεία.

Το δημοτικό ωδείο Πάρου, μετρά ήδη ένα χρόνο ζωής και στεγάζεται στην Αγία Άννα Παροικιάς σ’ ένα παραδοσιακό κτίριο με καλαίσθητους ανακαινισμένους χώρους και θέα το Αιγαίο.

Μέσα στο κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον ενισχύεται η καλλιτεχνική, η πνευματική και η προσωπική ανάπτυξη των σπουδαστών. Η διδασκαλία των μαθημάτων από μία εκλεκτή ομάδα καθηγητών και σε συνάρτηση με τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του ωδείου, εμφυσούν στους μαθητές το πάθος για τη γνώση, δίνοντας τους τα εφόδια για να αναδειχθούν στην τέχνη που αγαπούν.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ωδείου, κ. Αικατερίνη Σαβίνο, σημείωσε: «Το ωδείο, σε συνέχεια της πετυχημένης πορείας της δημοτικής σχολής μουσικής Πάρου, αναβάθμισε τις μουσικές σπουδές στο νησί μας και προσφέρει πτυχία και διπλώματα σε όλες τις μουσικές ειδικότητες, πλήρως αναγνωρισμένα από το κράτος και εντελώς ισότιμα με αυτά του κρατικού ωδείου Θεσσαλονίκης. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, το δημοτικό ωδείο έχει να επιδείξει σπουδαίο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο, αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της καλλιτεχνικής διευθύντριας, των καθηγητών του προέδρου, της γενικής διευθύντριας και του ΔΣ της ΚΔΕΠΑΠ. Οι καθηγητές, με καταξιωμένη καλλιτεχνική και παιδαγωγική αξία, και έχοντας μεγάλη διδακτική εμπειρία, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ιδιαίτερο ζήλο για μία σοβαρή και ολοκληρωμένη μουσική γνώση, γεγονός που αντανακλάται στις επιδόσεις και στις επιτυχίες των σπουδαστών του ωδείου.

Έτσι, στον πανελλήνιο διαγωνισμό κιθάρας Π. Φαλήρου, συμμετείχε ο σπουδαστής μας Άλντο Λικάφι, ο οποίος, αξιολογούμενος από επιτροπή που αποτελείτο από διεθνούς φήμης κιθαρίστες, έλαβε το δεύτερο βραβείο, αποσπώντας κολακευτικότατα σχόλια για την άριστη τεχνική και την μουσικότητα του. Η σπουδάστριά μας στα ανώτερα θεωρητικά, Μαρουσώ Φουρνιστάκη, έλαβε το πτυχίο αρμονίας, το πρώτο πτυχίο του ωδείου μας! Εξετάστηκε από επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, αποτελούμενη από διακεκριμένους καθηγητές των μεγαλύτερων ωδείων της Αθήνας και βαθμολογήθηκε με άριστα παμψηφεί. Επίσης, ο σπουδαστής μας Άγγελος Κυδωνιεύς, έλαβε μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις και εισήχθη στη σχολή μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η επιτυχία του αυτή έχει ιδιαίτερη αξία καθώς είναι αποτέλεσμα μικρής χρονικά προετοιμασίας αλλά σκληρής δουλειάς τόσο από τον ίδιο όσο και από την καθηγήτριά του.

Παράλληλα, το δημοτικό ωδείο λαμβάνει μέρος στα δρώμενα του νησιού μας με συχνές εμφανίσεις στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου, ενώ διοργανώνει και παρουσιάζει συναυλίες, ανοιχτά μαθήματα και σεμινάρια. Η δημοτική αρχή, από κοινού με τον πρόεδρο της ΚΔΕΠΑΠ, αναγνωρίζοντας το σημαντικότατο ρόλο που παίζει η μουσική στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην καλλιέργεια της ψυχής των παιδιών, και

θέλοντας να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να εντρυφήσουν στο χώρο της μουσικής, αποφάσισε από πέρυσι την μείωση των διδάκτρων, καθιστώντας τα από τα χαμηλότερα της επικρατείας».

Τμήματα

Στο δημοτικό ωδείο Πάρου, λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα:

- Κλασικής και σύγχρονης οργανικής μουσικής (πιάνο, κιθάρα, έγχορδα και πνευστά),

- Φωνητικής μουσικής (όπερα, σύγχρονο τραγούδι),

- Μουσικής θεωρίας (υποχρεωτικά θεωρητικά και σολφέζ, ωδική μέχρι και σύνθεση),

- Προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις μουσικολογίας, μουσικής προπαιδείας (τμήματα Orff),

- Τμήμα εκμάθησης μουσικών οργάνων για παιδιά προσχολικής ηλικίας, παραδοσιακής μουσικής (βυζαντινή μουσική σε συνεργασία με το Ι.Π. Εκατονταπυλιανής, παραδοσιακά όργανα),

- Χορωδίας (παιδική - εφηβική - ενηλίκων),

- Φιλαρμονική.

Τέλος, το δημοτικό ωδείο Πάρου από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 άνοιξε και πάλι τις πόρτες του για εγγραφές στη νέα μουσική σχολική χρονιά ευχόμενο στους μαθητές καλή πρόοδο στις σπουδές τους!