Βοηθούμε ΟΛΟΙ στο να είναι η Πάρος το πιο καθαρό νησί!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Ο Δήμος Πάρου ζητάει την συμβολή κατοίκων και επιχειρηματιών, για να μείνει το νησί μας καθαρό»

Αγαπητοί Συμπολίτες,
Η Υπηρεσία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου του Δήμου Πάρου, με το υπάρχον προσωπικό καταβάλλει καθημερινά φιλότιμες προσπάθειες για να κρατηθεί καθαρό το νησί μας.

Όμως η έλλειψη προσωπικού και οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στις επιδιώξεις μας για την αποτελεσματική και απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας και την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών καθαριότητας και ευπρεπισμού. 

Αναμένουμε να μας δοθεί η δυνατότητα των προσλήψεων 29 εργατών καθαριότητας με επτάμηνη σχέση εργασίας (ΣΟΧ1/αρ.πρωτ.04-5-2018) και σε δεύτερο στάδιο 33 εργατών καθαριότητας και 6 οδηγών απορριμματοφόρων αορίστου χρόνου μέσω της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας και να παρέχουμε βελτιωμένες υπηρεσίες καθαριότητας και ευπρεπισμού σε κάθε γωνία του νησιού. 

Παρακαλούμε τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες, για το επόμενο χρονικό  διάστημα και εν μέσω της τουριστικής περιόδου, να δείξουν κατανόηση και να συνδράμουν το έργο μας ακολουθώντας τον επικαιροποιημένο οδηγό καθαριότητας που σας επισυνάπτουμε. Επίσης, στο τηλέφωνο 2284360166 υποδεχόμαστε τις επισημάνσεις των πολιτών για τα σημεία που χρήζουν τη προσοχή της υπηρεσίας. 

Στον αγώνα για να διασφαλίσουμε την υγιεινή και να διατηρήσουμε το νησί μας καθαρό, είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και ΟΛΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ.
---------------------------
ΔΕΚΑ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΣ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΗ

1. Συσκευάζω τα απορρίμματα σε βιοδιασπόμενους σάκους τους οποίους πρέπει, λίγο πριν την διέλευση του απορριμματοφόρου, να τοποθετώ μέσα στον κάδο που έχει τοποθετήσει ο Δήμος.

2. Για λόγους αισθητικής και της δημόσιας υγείας δεν  τοποθετώ τους πλαστικούς σάκους σκουπιδιών έξω από τους κάδους, μπροστά από ξένη ιδιοκτησία και δεν τους κρεμάω σε δέντρα ή κολώνες.

3. Διαχωρίζω από τα συνήθη απορρίμματα τα χαρτοκιβώτια (ελαχιστοποιώ τον όγκο τους και  τα περιδένω) και αυτά που είναι από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, TETRAPAK, αλουμίνιο και λοιπά μεταλλικά αντικείμενα  και τα τοποθετώ στους αντίστοιχους  ΜΠΛΕ κάδους που έχει τοποθετήσει ο Δήμος για τα ανακυκλώσιμα υλικά, χωρίς να περιδέσω την πλαστική σακούλα.

4. Διατηρώ καθαρό το οικόπεδό μου από απορρίμματα και προβαίνω στην  αποψίλωσή του οπωσδήποτε πριν από τη θερινή περίοδο για λόγους πυρασφάλειας.

5. Τα υπολείμματα κηπουρικών εργασιών (κλαδιά, φύλλα, γκαζόν κλπ) οφείλω να τα απομακρύνω με δική μου αποκλειστική ευθύνη από τα όρια της ιδιοκτησίας μου και  να τα μεταφέρω στο Χ.Υ.Τ.Α. και όχι δίπλα στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά και μόνο κατόπιν συνεννόησης, τα μεταφέρω στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Πάρου, όπου λειτουργεί μονάδα κομποστοποίησης.

6. Τα μπάζα και τα άλλα αδρανή υλικά που προέρχονται από εργασίες εκσκαφών, κατασκευών, κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και λοιπών οικοδομικών εργασιών, τα  μεταφέρω επίσης  με δική μου ευθύνη και δαπάνη στις συμβεβλημένες Μονάδες Ανακύκλωσης Αδρανών Υλικών που λειτουργούν στο νησί

7. Τον κοινόχρηστο χώρο που χρησιμοποιώ για την επιχείρησή μου, κατόπιν άδειας,  οφείλω να τον διατηρώ καθαρό με δικά μου μέσα. Επίσης οφείλω να διατηρώ καθαρό και ασπρισμένο το πλακόστρωτο έμπροσθεν της οικίας μου ή του καταστήματός μου.

8. Δεν ρυπαίνω το περιβάλλον ρίχνοντας φέιγ – βολάν και δεν επικολλώ  αφίσες  ούτε τοποθετώ αεροπανό στις κολώνες των οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ-ΟΤΕ κλπ), στα δένδρα, στους κάδους απορριμμάτων και γενικά στους χώρους που απαγορεύεται η αφισοκόλληση.

9. Δεν παρκάρω το αυτοκίνητό μου δίπλα σε κάδους απορριμμάτων για να μην εμποδίζω την ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων και δεν εγκαταλείπω το παλαιό όχημά μου σε κοινόχρηστο χώρο ή ιδιωτικό χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση  του ιδιοκτήτη του. 

10. Απορρίπτω στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε όλα τα δημοτικά καταστήματα και στα ΚΕΠ τις άχρηστες μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και τις ηλεκτρικές στήλες (μπαταρίες).

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΟΓΚΩΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ (ΕΠΙΠΛΑ – ΣΤΡΩΜΑΤΑ κλπ) ΚΑΛΩ ΤΟ 1562 ή ΤΟ 22843-60166 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑ ΒΓΑΖΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στον Κανονισμό Καθαριότητας  ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα με την υπ’ αριθ. 287/2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, στον οποίο προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις για τους παραβάτες.