Εντυπωσιακή προβολή του Νοτίου Αιγαίου

Από τη Νέα Υόρκη στη Μόσχα και από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο, με πλήθος δράσεων και πρωτοβουλιών, μόνο την τελευταία εβδομάδα, η Περιφερειακή Αρχή προβάλλει και προωθεί διεθνώς τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών της, στους τομείς του τουρισμού, της γαστρονομίας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, παράλληλα με την προώθηση λύσεων στα τοπικά ζητήματα

Ο τρόπος λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μιας Περιφέρειας που παρά τη σημαντική υποστελέχωσή της και τα εγγενή διοικητικά προβλήματα του θεσμού, ανεβάζει καθημερινά τον πήχη, εργάζεται εντατικά σε όλα τα «μέτωπα» και τα πεδία δράσης και αρμοδιότητάς της, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει και βρίσκεται παντού, από τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση έως την τοπική γιορτή, αναδείχτηκε την τελευταία εβδομάδα, μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, εκτός και εντός συνόρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρισκόταν ταυτοχρόνως στη Νέα Υόρκη και στη Μόσχα, όπου πρόβαλλε και προωθούσε τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών της στους τομείς του τουρισμού και της γαστρονομίας.

Στη Μόσχα, ειδικότερα, άνοιξε τις πύλες της η 21η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού MITT, με την Περιφέρεια να συμμετέχει με 9 νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τη ρωσική αγορά. Σημειώνεται ακόμα, ότι η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Μαριέτα Παπαβασιλείου, συμμετείχε στη συνάντηση διασύνδεσης μεταξύ των Περιφερειών της Ρωσίας και της Ελλάδας με θέμα: «Τόσο διαφορετική Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2018 στη Μόσχα, παρουσιάζοντας το τουριστικό πλούτου του Νοτίου Αιγαίου. Η συνάντηση έθεσε τις βάσεις για τη σύσφιξη των σχέσεων, τον σχεδιασμό και την ανταλλαγή απόψεων, καθώς επίσης και τον αναλυτικό προγραμματισμό των επακόλουθων συνεργειών των Περιφερειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των αντίστοιχων Περιφερειών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του έτους τουρισμού.

Στη Νέα Υόρκη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, -Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019-, για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρουσίασε στο φημισμένο «James Beard Foundation», τη γαστρονομία των νησιών της και πρόβαλε τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς. Επικεφαλής της ομάδας ήταν η πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο 2019, βραβευμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία μαζί με τις Αμερικανίδες σεφ, μέλη του φημισμένου club των ΗΠΑ, «Les Dames d’ Escoffier», ξετύλιξαν τα μυστικά της αιγαιακής γαστρονομίας στο πιο απαιτητικό κοινό της Νέας Υόρκης. Μαζί τους και ο 20χρονος, Σπύρος Κουγιός, μέλος της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό European Young Chef Award 2017,

Ακόμα, το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε η 52η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ) του Βερολίνου, η διεθνώς σημαντικότερη έκθεση τουρισμού, που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας και την προσοχή ολόκληρης της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας και στην οποία συμμετέχουν περί τους 10.000 εκθέτες από περισσότερες από 180 χώρες του κόσμου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχε με 22 νησιά στο περίπτερό της και με τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, επικεφαλής της αποστολής και την σντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μαριέτα Παπαβασιλείου, να επιβεβαιώνουν τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές για την επερχόμενη τουριστική σαιζόν στο Νότιο Αιγαίο, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο της εντυπωσιακής και αισθητικά άψογης εικόνας που παρουσίασε η Περιφέρεια και έκανε για μια ακόμη φορά τη διαφορά, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών στο περίπτερό της.

Επίσης, στις Βρυξέλλες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε την περασμένη Τετάρτη 7ηΜαρτίου, στην ειδική εκδήλωση για την 70η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία οργάνωσε ο ευρωβουλευτής  Στέλιος Κούλογλου, σε συνεργασία με τον βουλευτή Δωδεκανήσου, Δημήτρη Γάκη. Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος ήταν μεταξύ των ομιλητών.

Ο «στόχος» Νέα Υόρκη

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Νότιο Αιγαίο βρέθηκε στον «ναό» της γαστρονομίας στις ΗΠΑ, James Beard Foundation.

Τo «James Beard Foundation», με έδρα τη Νέα Υόρκη δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής. Κάθε χρόνο, διοργανώνει τα «James Beard Awards», την πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Αμερική.

Η διοργάνωση αυτή, θεωρείται κορυφαία για την διαφήμιση και προβολή των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, στις ΗΠΑ, καθώς, δημοσιογράφοι γεύσης και γαστρονομικού τουρισμού, food & beverage opinion leaders και bloggers γαστρονομίας παρεθρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως μοναδικοί γαστρονομικοί προορισμοί και γεύτηκαν όλοι τις ξεχωριστές δημιουργίες των σεφ. Το μενού περιλάμβανε αντιπροσωπευτικά πιάτα της αιγαιακής κουζίνας, με πρωταγωνιστές τα θαλασσινά αλλά και τα όσπρια, το λάδι και τα τοπικά  βότανα. Τα πιάτα συνόδευσαν επιλεγμένες ετικέτες κρασιών του Νοτίου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με την παρουσίαση στη Νέα Υόρκη της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου:

«Χρόνο με τον χρόνο, το Νότιο Αιγαίο εδραιώνει τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας και στέκεται πλέον ισάξια δίπλα στους μεγαλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης. Είμαστε η πρώτη περιοχή της Ελλάδας, που περνά αυτή την πολύ μεγάλη πόρτα, του οργανισμού James Beard Foundation και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αυτό αποτελεί και την επιβράβευση της εξαιρετικής  δουλειάς που έχουν κάνει όλοι οι συνεργάτες μας. Τα προϊόντα και οι γεύσεις των νησιών  μας, όπου κι αν έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, εντυπωσιάζουν τους πάντες και αποδεικνύουν σε κάθε αφορμή ότι το Νότιο Αιγαίο επάξια υπηρετεί το θεσμό της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια ο γαστρονομικός τουρισμός αυξάνεται αλματωδώς σε παγκόσμια κλίμακα. Όλο και περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους με κριτήριο την γαστρονομία του. Τους ενδιαφέρει ο τουρισμός εμπειρίας και η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου είναι αυτό ακριβώς: εμπειρία. Παρακολουθούμε τις διεθνείς τάσεις και πάνω σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εργαζόμαστε συστηματικά. Επενδύσουμε σταθερά στην εξωστρέφεια που είναι το «κλειδί» της επιτυχίας μας».

Γαστρονομία

Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η γαστρονομία Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με την ανακήρυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης για το 2019.

Αυτό σημαίνει ότι έως και το 2019 θα υλοποιηθούν δράσεις που οι πέντε βασικοί στόχοι είναι:

- Η ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε γαστρονομικό τουριστικό προορισμό διεθνώς

- Η ανάδειξη της «αιγαιακής διατροφής» και η αύξηση των πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων

- Η χρήση των τοπικών προϊόντων σε όλη την τουριστική αλυσίδα

- Η εκπαίδευση του καταναλωτή να αναζητά, να αγοράζει και να καταναλώνει τοπικά προϊόντα

- Η παροχή κινήτρων στους νέους να επιστρέψουν στη γη και να καλλιεργούν με τις παραδοσιακές μεθόδους

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές δράσεις με μεγάλο ενδιαφέρον. Μερικές από αυτές: Εκπαίδευση αγροτών / παραγωγών στην προώθηση των προϊόντων τους, εκπαίδευση της νέας γενιάς στα σχολεία για τις τοπικές καλλιέργειες (πρόγραμμα «κηπουροί του Αιγαίου»), εκπαίδευση οικογένειας να μαγειρεύει με τοπικά προϊόντα. Ακόμα, μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ένα σχέδιο, που χαρακτηρίστηκε μεγαλεπίβολο και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2019 ονομάζεται «digital agenda»: θα δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουμε σε «πραγματικό χρόνο» τοπικά προϊόντα από οποιοδήποτε μέρος και να τα έχουμε κοντά μας σε μερικές ημέρες. Προβλέπονται, ακόμα, ταξίδια στο εξωτερικό για τη διάδοση της τοπικής κουζίνας και την προσέλκυση επισκεπτών. Με το πρόγραμμα για τους επισκέπτες «be a local», ο ξένος βλέπει πώς δημιουργούνται βήμα-βήμα οι παραδοσιακές συνταγές του τόπου. Μια άλλη σημαντική δράση, αφορά τη δημιουργία τράπεζας σπόρων, με σκοπό τη διατήρηση των παλαιών σπόρων του Ν. Αιγαίου. Ακόμα, η ανάδειξη της «αιγαιακής διατροφής» και των υπερτροφών (superfoods) που κρύβονται μέσα στα εκατοντάδες βότανα των νησιών μας. 

Να σημειωθεί, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη κατοχυρώσει 10 από τα 108 προϊόντα ΠΟΠ πανελλαδικά, ενώ διαθέτει το 1/4 των αυτόφυτων βοτάνων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.