"Διαφωνίες" από τη "Φωνή της Πάρου"

Μίνωας

Αν υπάρχει μία ιστορία από την ελληνική μυθολογία που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, είναι αυτή του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Οι ιστορίες με την ελληνική μυθολογία, δεν ξέρω πόσο μύθος είναι. Και αυτό το στηρίζω διότι σχεδόν για όλες τις ιστορίες στη συνέχεια, βρήκαμε αποδείξεις. Έτσι και με το Μίνωα, έχουμε έξι χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο, στην Κνωσό, το Μινωϊκό βασίλειο, που είναι μία ολόκληρη πόλη. Για το ποιος κατέλυσε το βασίλειο του Μίνωα, δεν υπάρχουν πολλές αποδείξεις, παρά μόνο μία αναφορά του Ηρόδοτου, που λέει ότι είχε πληροφορηθεί ότι η επίθεση στο βασίλειο και το πλιάτσικο έγινε από έλληνες και συγκεκριμένα από Αχαιούς. Μεταξύ μας αυτή την εκδοχή πιστεύω και εγώ. Πελοποννήσιοι, σου λέει σε μανούρα και πλιάτσικο. Δεν μπορεί, αλήθεια θα είναι! Έχοντας γυρίσει όλη τη λατρεμένη Αχαΐα, σας προσυπογράφω ότι ήταν σίγουρα Πελοποννήσιοι! (Σημείωση για τους παίκτες του «Πάμε Στοίχημα». Δεν πιάνουμε να παίξουμε ποτέ ομάδα της Αχαΐας. Φέρνει ότι αποτέλεσμα έχει συμφωνήσει!).

Μίνωας 2

Ο Μίνας παντρευόταν συνέχεια, έκανε ένα τσούρμο παιδιά, έλεγε ψέματα στους ανθρώπους ότι οι Θεοί του Ολύμπου είχαν σχέδια γι’ αυτόν, έχει κατηγορηθεί για διάφορες σεξουαλικές ακολασίες και τελικά βρήκε φριχτό θάνατο στη Σικελία, όταν τον περίχυσαν με καυτό νερό! Αυτό που δεν είναι γνωστό σε πολλούς είναι ότι ο Μίνωας είχε περάσει και από την Πάρο. Έτσι εξηγούνται όλα και για τους Παριανούς μύθους της εξουσίας!

Ο γάμος

Ο ακόλαστος Μίνωας, που περιέργως, άλλοι –Όμηρος, Πλάτωνας- του έχουν πλέξει το εγκώμιο και τον περιγράφουν ως μέγα νομοθέτη, ερωτεύτηκε στην Πάρο τη Νύμφη Παρία, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Τον Ευρυμέδοντα, τον Χρύση, τον Νηφαλίωνα και τον Φιλόλαο. Ήταν η εποχή (δεύτερη χιλιετία) που ο Μίνωας είχε κάνει το μεγάλο ντου στις Κυκλάδες και με ένα μικρό ευκίνητο πλοίο, την επακτηρίδα, απάλλαξε το Αιγαίο από τους πειρατές, και κατέστησε ευκολότερα τα ταξίδια. Το ντου στις Κυκλάδες λένε ότι το έκανε αναγκαστικά, διότι τα πλοία από την Κρήτη είχαν προβλήματα με τους πειρατές που κρύβονταν στα νησιά. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρόβλημα με τους πειρατές ήταν «στάχτη στα μάτια», διότι εποίκισε με Κρήτες τα νησιά και ίδρυσε αποικίες. Έτσι κάνουν οι σωστοί ηγήτορες κύριοι του δήμου Πάρου. Δηλαδή, όταν όλος ο κόσμος σου λέει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό, δε βγαίνεις και λες έχω κάνει τόσες συνεδριάσεις για το θέμα, αλλά δε δίνεις καμία λύση.

Ο δήμος

Ο δήμος Πάρου, όλως τυχαίως, βεβαίως - βεβαίως, την περασμένη Παρασκευή που βγήκε η εφημερίδα  μας με πρωτοσέλιδο το θέμα με το κυκλοφοριακό και τίτλο: «Στο έλεος της μικροπολιτικής», εξέδωσε αμέσως δελτίο τύπου με δεκάδες ενέργειες που έχει κάνει για το θέμα. Δηλαδή, τις συζητήσεις που έχουν γίνει, τις μελέτες που προωθεί για το λιμάνι κλπ. Πουθενά όμως δε μας γράφουν στο δελτίο τύπου γιατί ως σήμερα (τόσα χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους), δεν έχουν κάνει διαγωνισμό για κυκλοφοριακή μελέτη. Το δελτίο τύπου συνοδεύτηκε από το γραφείο δημάρχου Πάρου με μία πραγματικά ωραία φωτογραφία σαν καρτ ποστάλ, η οποία δείχνει τον μύλο στο λιμάνι Παροικιάς και δίχως κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα στο δρόμο. Ουάου! Μιλάμε ότι η φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά. Απίθανη σκέψη είχαν στην Αγία Άννα. Μόνου που…

Again Μίνωας

Ένας από τους γιους του Μίνωα, ο Αδρόγεος, βρήκε τον θάνατο στην Αττική, επί βασιλείας στην Αθήνα, του Αιγέα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Το νέο του θανάτου του γιου του, βρήκε τον Μίνωα στην Πάρο, όπου θυσίαζε στις Χάριτες. Έφερε σε πέρας την τελετή πετώντας το στεφάνι και ζητώντας να σταματήσει ο αυλός (έτσι αιτιολογείται το τοπικό λατρευτικό έθιμο να θυσιάζουν στις Χάριτες χωρίς στεφάνια στα κεφάλια και χωρίς αυλό)». Και αφού, ο Μίνωας, έκανε όλες τις λειτουργικές του υποχρεώσεις στην Πάρο για τον θάνατο του γιου του, στη συνέχεια έκανε ντου στην Αττική και κυρίευσε τα Μέγαρα και την Αθήνα. Σύμφωνα με τον μύθο την Αθήνα την κυρίευσε με μεσιτεία του Δία, που έστειλε λοιμό στην πόλη. Με λίγα λόγια, από τότε, εμείς οι Παναθηναϊκοί δεν τα είχαμε καλά με την εξουσία. Έτσι και ο Δίας, αντί να στηρίξει εμάς που υπερασπιζόμαστε την πόλη μας έσπευσε να βοηθήσει τους εισβολείς!

Ο δήμος 2

Όταν λοιπόν το σπίτι σου έχει πιάσει φωτιά, εσύ πρέπει να το υπερασπιστείς επί της ουσίας. Δε βγάζεις ανακοινώσεις κύριε Μάρκο μας και στέλνεις ωραίες φωτογραφίες. Κάνεις έργο. Κάνεις κυκλοφοριακή μελέτη. Αλλά επειδή οι μύθοι έχουν βαθιές καταβολές στο νησί, το πρόβλημα είναι ότι δεν πρέπει να χαλάσεις την καρδιά σου με όλους όσοι ωφελούνται από το μπάχαλο της Παροικιάς. Και ξέρεις κάτι. Είμαι σίγουρος ότι προεκλογικά θα κηρύξεις διαγωνισμό για την κυκλοφοριακή μελέτη! Αλλά, αλλά το καράβι έχει πάρει πλέον κλίση.