Συντάξεις γήρατος | Του Δημ. Καλανδράνη

Κύριε πρωθυπουργέ, 
Τώρα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχος γιατί η κυβέρνησή σας επιτέλεσε το καθήκον της  εισπράττοντας τα 84 ευρώ από την ήδη κουτσουρεμένη επικουρική σύνταξη ενός ανθρώπου 80 χρονών. 

Θα μπορούσατε να περιμένετε λίγο μέχρι να πεθάνω. Τώρα μένει ένα υπόλοιπο 99 ευρώ και σας τα χαρίζω κι αυτά προκαταβολικά, γιατί με τις αλχημείες του κ. Κατρούγκαλου, θα μου τα πάρετε ούτως ή άλλως. Τουλάχιστοn αν τα χαρίσω θα έχω την ικανοποίηση  της προσφοράς και όχι το αίσθημα της ταπείνωσης.

Και ξέρετε κάτι; Δεν θα με πείραζε τόσο αυτή η περικοπή, αν η κυβέρνηση σας δεν έχανε 5 δις από εισπράξεις ΦΠΑ λόγω αναποτελεσματικότητας και ανεπάρκειας των υπηρεσιών σας. Αν είχατε εισπράξει μόνο τα μισά, δεν θα χρειαζόταν να γίνουν οι τελευταίες περικοπές των 250.000 επικουρικών συντάξεων για τα επόμενα 10 χρόνια, και  θα σας περίσσευαν χρήματα καθώς οι περισσότεροι των συνταξιούχων θα είχαν «φύγει»  νωρίτερα.

Όμως πιστεύω ότι, ακόμα και να εισπράττατε τα 5 δις ΦΠΑ, πάλι θα κάνατε τις περικοπές, γιατί το υποσχεθήκατε με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου την αποφράδα ημέρα της 15ης Ιουλίου 2015. Βέβαια δεν φταίτε μόνο εσείς με τα μνημόνια. Φταίνε και οι προηγούμενοι που τα ξεκίνησαν και οι πιο προηγούμενοι που τα προκάλεσαν. Εσείς έχετε μια ευθύνη παραπάνω γιατί δώσατε ελπίδα στον λαό και τώρα συνεχίζετε αυτό που άρχισαν οι άλλοι. 

Επιτρέψτε όμως να σας πω ότι, αν είχατε μεγαλύτερη πείρα στην πολιτική δεν θα χάναμε τους πέντε μήνες διαπραγματεύσεων και το αποτέλεσμα της αποφράδας μέρας θα ήταν διαφορετικό. Άλλο να ’στε αρχηγός κόμματος και άλλο  αρχηγός κράτους που διαπραγματεύεται με πεπειραμένους και πανίσχυρους αντίπαλους.

Τώρα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχος κ. Πρωθυπουργέ γιατί η κυβέρνησή σας κατάφερε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το όριο φτώχειας είναι τα 500 ευρώ τον μήνα, όταν το όριο αυτό θα έπρεπε να ονομάζεται όριο εξαθλίωσης και θανάτου. 

Άλλο πράγμα είναι η αξιοπρεπής φτώχεια και άλλο η ταπεινωτική εξαθλίωση. Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση σας συστηματικά προσπαθεί να πείσει τον λαό ότι αυτοί που κερδίζουν 1000 ευρώ τον μήνα είναι προνομιούχοι γιατί παίρνουν τα διπλάσια από το όριο της εξαθλίωσης το όποιο η κυβέρνησή σας καθόρισε σκόπιμα σαν βάση. Είναι σαν να λέτε σε κάποιον: «Θα πρέπει να είσαι ευχαριστημένος που έχασες το ένα μάτι. Για κοίταξε αυτούς που χάσανε και τα δύο. Εκεί μας φτάσατε: Να ευχαριστούμε το Θεό που ζούμε ακόμη. Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα όταν οι ελεύθεροι πολίτες και τα παιδιά τους  αρχίσουν να πιστεύουν και να τους γίνεται συνείδηση ότι η μετριότητα και η μιζέρια  σημαίνει φυσιολογική ζωή, και το όνειρό τους να είναι να ξεφύγουν από τα 500 ευρώ για να φτάσουν τα 1000 ή να μεταναστέψουν.

Στο νησί που ζω αυξήσατε τον ΦΠΑ από 16% σε 24%, όταν τα προϊόντα που αγοράζουμε εδώ είναι 30-40% πιο ακριβά από την Αθήνα. Όταν δεν υπάρχουν ειδικότητες ιατρών στο Κέντρο Υγείας που υπολειτουργεί και δεν έχει γάζες και αναλώσιμα. 

Τώρα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχος κε Πρωθυπουργέ ενώ δεν θα έπρεπε, γιατί γνωρίζετε ότι παρόλα αυτά μπορεί να κερδίσετε στις επόμενες εκλογές. Ο κόσμος δυστυχώς, ψηφίζει πλέον στην τύχη.

Δημήτρης Καλανδράνης

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ».