Σύλλογος στην Παροικιά, τώρα! | Του Δ.Μ.Μ.

Η παραίτηση όλης ουσιαστικά της επιτροπής αισθητικής της δημοτικής κοινότητας Πάρου, καταγράφεται στα αρνητικά, καθώς η μοναδική περιοχή του νησιού μας που δεν έχει «φωνή» εκτός δημοτικών παρατάξεων και πλειοψηφίας δημοτικής εξουσίας, είναι η Παροικιά!

Για την Παροικιά, έχουν άποψη όλοι στην Πάρο. Έχουν άποψη για το πώς πρέπει να είναι οι δρόμοι, πού πρέπει να είναι οι θέσεις που επιτρέπεται η στάθμευση, από πού πρέπει να φεύγουν τα λεωφορεία, πού να είναι η πιάτσα των ταξί, κλπ. Οι μόνοι που δεν μπορούν να εκφέρουν άποψη είναι οι Παροικιώτες.

Εδώ το λιμάνι, εδώ η μεγάλη κίνηση, εδώ τα εμπορικά πλοία, εδώ οι φορτοεκφορτώσεις αδρανών υλικών, εδώ τα γκαζάδικα, εδώ τα πάντα!

Παρά ταύτα, η Παροικιά, έχει δημοτικούς συμβούλους που συνήθως κάνουν τα χατίρια άλλων για διευκολύνσεις, αλλά ποτέ για τους μόνιμους κατοίκους της, έχει τοπικό συμβούλιο που συνεδριάζει επί χρόνια στις 8 το πρωί (!), ενώ συγχρόνως οι σύμβουλοί της σε ζητήματα που είναι σημαντικά για τη δύσμοιρη κοινότητα και συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο, είτε δεν έχουν άποψη, είτε απουσιάζουν την κρίσιμη ώρα...

Ακόμα, στην Παροικιά που έχει τις περισσότερους κατοίκους στην Πάρο, δεν υπάρχει «φωνή» δημοτών. Όλες οι κοινότητες του νησιού έχουν συλλόγους που παρεμβαίνουν όταν νιώθουν ότι θίγονται τα συμφέροντα του χωριού τους. Στην Παροικιά δεν υπάρχει τίποτα. Ο πολιτιστικός σύλλογος «Αρχίλοχος», εδώ και χρόνια ασχολείται μόνο με πολιτιστικά ζητήματα και κυρίως παραστάσεις του. Δεν παρεμβαίνει ποτέ.

Έτσι, η επιτροπή αισθητικής -για όσο διάστημα λειτούργησε- ήταν ένα «καταφύγιο» πολλών για τα κακώς κείμενα. Έτσι, για την ιστορία να γράψω ότι η Παροικιά ήταν η μόνη περιοχή της Πάρου έως και προ ολίγων μηνών που δεν είχε δικό της χορευτικό συγκρότημα, για να κατανοήσουμε όλοι μας τη «φτώχεια» που δέρνει την πρωτεύουσα του νησιού μας σε πολλά ζητήματα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός συλλόγου της Παροικιάς, που θα διεκδικεί τα αυτονόητα για τους κατοίκους αυτής της περιοχής. Ενός συλλόγου δυναμικού με φρέσκιες ιδέες, καθαρές σκέψεις και μακριά από κάθε τύπου εξουσία. Ενός συλλόγου ανοιχτού σε όλους, με δημόσιες συναντήσεις.

Η επιτροπή αισθητικής μπορεί να κατηγορηθεί πιθανά για πολλά, αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί από κανέναν ότι δεν προσπάθησε να διορθώσει τα κακώς κείμενα της Παροικιάς. Ατυχώς, η επιτροπή αισθητικής δεν είχε πολιτική πονηριά και δεν ήθελε να καταλάβει ότι κάποιοι από μπροστά έκαναν τους φίλους της και από πίσω της την έθαβαν κανονικά, ειδικά στους επαγγελματίες της περιοχής.

Το «μάθημα» που πήραν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην επιτροπή αισθητικής. έχω την υποψία ότι θα λειτουργήσει θετικά σε μία νέα προσπάθεια που την έχει ανάγκη το δικό μας χωριό!

Δ. Μ. Μ.