Αγροκήπιο Παροικιάς | Του Π. Δημόπουλου

Με σύνθημα «Αγροκήπια παντού» το περασμένο Σάββατο παρουσιάστηκε στους Παριανούς συλλόγους των Αθηνών, η πρόταση του Αγροκηπίου Παροικιάς – Βιωματικό πάρκο, από την Ομοσπονδία Παριανών συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ), τον σύλλογο Παρίων Αντιπαρίων «Εκατονταπυλιανή» και τον σύλλογο Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς Πάρου, παρουσία πολλών επισημοτήτων, επιστημόνων και άλλων νησιωτικών συλλόγων και φορέων.

Η αίθουσα «Αντ. Τρίτσης» του πνευματικού κέντρου του δήμου Αθηναίων, γέμισε ασφυκτικά. Πολίτες όλων των ηλικιών, όρθιοι, πηγαδάκια παντού, γνωριμίες με φορείς άλλων νησιών. Στις συζητήσεις, η απορία όλων κοινή: Πώς μια τόσο πρωτοποριακή πρόταση που ξεκίνησε από το 2015 και έχει υποβληθεί σαν αίτηση δύο φορές στο Δήμο με πάνω από 200 υπογραφές πολιτών, δεν έχει ακόμα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση. 

Μια πρόταση που όπως απέδειξαν οι επιστημονικοί συνεργάτες των τριών συλλόγων, μπορεί να εκμεταλλευτεί απόλυτα πολλά προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Βιο-οικονομία, Αειφορία, Βιοποικιλότητα, απασχόληση, εκπαίδευση/κατάρτιση). Πόσο μάλλον εφόσον και ο υπουργός Γεωργίας, Ευάγγελος Αποστόλου, έχει δεσμευτεί, ότι θα παραχωρήσει το κομμάτι των 8 περίπου στρεμμάτων που ανήκει στο υπουργείο, για άλλα 30 χρόνια, αν υπάρξει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για υλοποίηση της πρότασης.

Πολλοί επαγγελματίες εργάστηκαν και υπεύθυνα κατέθεσαν την εμπειρία τους και αυτό αφιλοκερδώς, με μόνο γνώμονα τον εθελοντισμό. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Ο.ΠΑ.Σ. Αντώνης Πατέλης, κατά την βράβευση από τους τρεις συλλόγους των επιστημονικών συνεργατών, ανέφερε ότι: «Σήμερα βραβεύεται ο εθελοντισμός». Στις μέρες της οικονομικής κρίσης, η αφιέρωση άπειρων εργατοωρών για το κοινό καλό του τόπου είναι σημαντικότατο και πολυτιμότατο αγαθό. 

Αυτοί οι άνθρωποι βραβεύτηκαν, και τους ευχαριστούμε δημοσίως, ενισχύοντας ψυχικά και ηθικά τον εθελοντισμό, εμψυχώνοντας ανθρώπους που εργάζονται με μόνο κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους. Οποιαδήποτε απαξίωση λοιπόν της προσπάθειας αυτής, με στείρα αρνητική κριτική είναι ανεπίτρεπτη. 

Τα φτερά του εθελοντισμού πρέπει να δυναμώσουν, πετώντας προς κατευθύνσεις υλοποίησης του κάθε οράματος. Καμία κοντόφθαλμη επίκριση ή κωλυσιεργία ή οικονομικά ή πολιτικά μικροσυμφέροντα δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο. Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι που παίζουν βασικό ρόλο στα δρώμενα θα σταθούν στο ύψος που απαιτείται και θα σταθμίσουν σωστά το καλό του τόπου μας. 

Η ζυγαριά των συμφερόντων μας, πρέπει επιτέλους να γύρει προς την πλευρά της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Κι αν χρειαστεί να βάλουμε «μέσον», να είναι για το καλό του τόπου.

Παναγιώτης Δημόπουλος