Έντονες διαφωνίες εκπαιδευτικών της Πάρου

Με αφορμή τον τρόπο χρήσης στο «Σπίτι του Δασκάλου», οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών του νησιού μας (ΕΛΜΕ και Π. Καλλίερος), αντάλλαξαν δελτία τύπου, τα οποία σε κάθε «τρίτο» αναγνώστη αφήνουν πολλά ερωτηματικά.

Σημειώνουμε ότι το οίκημα που στεγάζεται το «Σπίτι του Δασκάλου» αποτελεί δημοτική περιουσία και έχει παραχωρηθεί στους εκπαιδευτικούς για διάφορες δράσεις τους στο συγκεκριμένο χώρο.

Η ανακοίνωση ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το ΔΣ του σωματείου Π Καλλιέρος άλλαξε κλειδαριά στο Σπίτι του Δασκάλου κι αρνείται να δώσει αντικλείδι στην ΕΛΜΕ απαγορεύοντας έτσι την πρόσβασή στο χώρο. Η συζήτηση για αλλαγή κλειδιών έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο όταν δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι χάθηκαν χρήματα από το Σπίτι του Δασκάλου. Επομένως για την αλλαγή κλειδιών υπήρξε συμφωνία, χωρίς ωστόσο να έχουμε κανονίσει πότε θα γινόταν αυτό.

Το ΔΣ του Καλλιέρου αιφνιδιαστικά άλλαξε την κλειδαριά το καλοκαίρι. Αυτή τη  στιγμή δεν έχουμε κλειδί κι επομένως δεν έχουμε πρόσβαση στο χώρο. Ξεκαθαρίζουμε ότι για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση και ως ότου αποκατασταθούν τα πράγματα δεν έχουμε ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στο χώρο. Το ΔΣ του σωματείου της πρωτοβάθμιας πρότεινε την προηγούμενη χρονιά αλλαγή στο καταστατικό λειτουργίας του Σπιτιού του Δασκάλου. Η ΕΛΜΕ διαφώνησε για την αλλαγή του καταστατικού και πρότεινε να παραμείνει το καταστατικό όπως ήταν. Η υπόθεση με τα κλειδιά είναι άραγε φιέστα τιμωρητική ή προσπάθεια επίδειξης δύναμης για τη μη συμφωνία; Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρόκειται για μια αντιδημοκρατική πράξη παραχάραξης του καταστατικού λειτουργίας. Στις συλλογικότητες και στα σωματεία δεν υπάρχει το αποφασίζω και διατάζω.

Τέτοιες ενέργειες δείχνουν απειρία συμμετοχής στα κοινά κι έλλειψη σεβασμού αφού προσβάλλουν:

- το ΔΣ της ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας.

- όσους συμμετέχουν εθελοντικά στις ομάδες του Σπιτιού του Δασκάλου.

- κυρίως όμως ως αντισυναδελφική και αυθαίρετη ενέργεια είναι προσβλητική για τους συναδέλφους του συλλόγου της πρωτοβάθμιας, τον Καλλιέρο και την πλούσια ιστορία αυτού του σωματείου στο συνδικαλιστικό χώρο.

Το ζήτημα της συνδιαχείρισης του Σπιτιού του Δασκάλου από τα δύο σωματεία ορίζεται  σύμφωνα με την απόφαση της τρίτης επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Παν Καλλιέρου στις 21-02-2013 (έγγραφο κοινοποίησης αρ πρ 45/28-02-2013) και η οποία έχει επικυρωθεί από Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου με την οποία ορίζεται σαφώς ότι: «Ο συγκεκριμένος χώρος έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Πάρου στο σύλλογο Παν Καλλιέρο ο οποίος στη συνέχεια απηύθυνε κάλεσμα για συνδιαχείριση στην ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου. Συνεπώς την κεντρική ευθύνη της διαχείρισης του Σπιτιού του Δασκάλου την έχουν τα δύο Σωματεία και στις δραστηριότητες αυτού μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη των δύο σωματείων».

Επομένως λόγω της συνδιαχείρισης δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να εμποδίζει την πρόσβαση στο χώρο στις ομάδες εθελοντών ή στην ΕΛΜΕ. Καταγγέλλουμε την ενέργεια ως αυθαίρετη, ανεύθυνη και προσβλητική για όλους τους συναδέλφους τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας.

Το Σπίτι του Δασκάλου είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και οι ομάδες των εθελοντών και δεν υπόκειται σε εκβιαστικές κι αυθαίρετες ενέργειες απαγόρευσης πρόσβασης σε αυτό κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

Η ανακοίνωση του συλλόγου «Π. Καλλίερος»

«Καθόλου έκπληξη δε μας προκάλεσε τις προάλλες η δήλωση-καταγγελία την οποία έφερε στη δημοσιότητα το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Είναι ίδιον της αντισυναδελφικής και αντισυνδικαλιστικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει τα τελευταία 2 χρόνια τόσο σε σχέση με το δικό μας σωματείο, όσο και με άλλα σωματεία εργαζομένων του νησιού. Βέβαια, εμείς ποτέ μα ποτέ δεν τα δημοσιοποιήσαμε ή διαπομπέψαμε αυτούς, παρά μόνο προσπαθούσαμε να βρούμε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας. Επειδή όμως τα γκεμπελικά και παρασκηνιακά πολιτικά παιχνίδια που στηρίζονται σε αναλήθειες και αποσκοπούν σε άλλα συμφέροντα και φιλοδοξίες έχουν τα όρια τους, πόσο μάλλον στο μικρό τόπο που ζούμε και γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά, είμαστε υποχρεωμένοι να διασαφηνίσουμε κάποια πράγματα.

Το Σπίτι του Δασκάλου είναι ένα δημόσιο κτίριο, πρώην νηπιαγωγείο που δεν μπορούσε πλέον να στεγάζει και να φιλοξενεί τους μικρούς μαθητές και παρέμενε ανεκμετάλλευτο. Ο Σύλλογος Δασκάλων κ’ Νηπιαγωγών το 2011 ζήτησε τη διάθεσή του από το Δήμο σε αυτόν με σκοπό τη χρήση για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις ανοιχτές στην κοινωνία της Πάρου. Κι έτσι έγινε. Προς μεγάλη του τιμή το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του 442/2011 παραχώρησε το κτίριο στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πάρου-Αντιπάρου «Π. Καλλιέρο» για χρήση.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια δάσκαλοι-νηπιαγωγοί αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες, με μόνο κίνητρο τον εθελοντισμό και το μεράκι, οργάνωσαν δραστηριότητες, συναντήσεις, εκδηλώσεις, σεμινάρια και συναυλίες που προωθούσαν την ενδυνάμωση της σχέσης των εκπαιδευτικών με τους γονείς και τα παιδιά πέραν των σχολικών κτιρίων και του ωρολογίου προγράμματος αλλά και γενικότερα τον εξευγενισμό των σχέσεων των ανθρώπων και την αλληλεγγύη. Το Σπίτι του Δασκάλου πάντα λειτουργούσε και ευελπιστούμε να συνεχίσει να λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και εμπιστοσύνη στην ποιότητα των συνανθρώπων και τη συνεργασία μεταξύ τους.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια προσπάθεια ανοίγματος και διεύρυνσης των συνεργασιών έγινε στο παρελθόν πρόταση στην ΕΛΜΕ για συνδιαχείριση, με ενημέρωση φυσικά της Δημοτικής Αρχής, χωρίς όμως να αλλάζει η απόφαση παραχώρησης στο Σωματείο μας. Η συνεργασία μας αυτά τα χρόνια με την ΕΛΜΕ, όπως και όλες οι συνεργασίες, είχε λαμπρές στιγμές αλλά και πολύ άσχημες. Σε μια προσπάθεια συνεννόησης και εύρεσης κοινής συνισταμένης η Γενική μας Συνέλευση, το ανώτερο όργανό ενός Συλλόγου, τις αποφάσεις του οποίου σεβόμαστε και είμαστε υποχρεωμένοι ως διοικητικό να ακολουθήσουμε, ψήφισε το 2013 ένα πλαίσιο λειτουργίας που περιλάμβανε καθορισμό υπευθύνων και αντίστοιχων αρμοδιοτήτων. Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ υπερψήφισε το πλαίσιο αλλά τα επερχόμενα διοικητικά αυτής ουδέποτε σεβάστηκαν ή δέχτηκαν να εφαρμόσουν!

Η Γ.Σ μας για τη μη διακοπή της συνεργασίας πρότεινε στο διοικητικό της ΕΛΜΕ εκ νέου ένα πλαίσιο βασισμένο στο προηγούμενο αλλά πιο συγκεκριμένο και αναλυτικό, το οποίο προέβλεπε τις διάφορες προβληματικές που είχαν αναδυθεί το προηγούμενο διάστημα, προστάτευε εξίσου και έδινε αντίστοιχες ελευθερίες και στα δύο Σωματεία. Το διοικητικό της ΕΛΜΕ δεν μας έκανε ποτέ μια αντιπρόταση ούτε πήγε το ζήτημα στη ΓΣ. της, όπως της ζητούσαμε επανειλημμένως!

Τώρα ζητάει μέσω ενός κατασυκοφαντικού κειμένου την εφαρμογή του παλιού πλαισίου;

Χωρίς καμιά διάθεση ή προσπάθεια συνεργασίας για πάνω από 2 χρόνια απαιτεί μ’ ένα ιδιαιτέρως προσβλητικό κείμενο κλειδιά για ένα χώρο στον οποίο φιλοξενούνταν;

Επειδή τέτοιες συμπεριφορές είναι αδικαιολόγητες και κόστισαν πολύ κι από πολλές απόψεις όλο αυτό το διάστημα στην υγιή λειτουργία του χώρου και προπάντων στην προστασία του, αποφασίζουμε να πάμε το θέμα της συνδιαχείρισης με την ΕΛΜΕ και γενικότερα της λειτουργίας του χώρου εκ νέου στη Γ.Σ μας. Κι έχουμε το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη γι’ αυτό, τόσο απέναντι στους συναδέλφους Α’θμιας κ’ Β’θμιας που με προσπάθεια και όραμα δημιούργησαν και εξέλιξαν το χώρο αυτό, όσο απέναντι και στο Δήμο για τη μεγάλη προσφορά που μας έχει κάνει.

Ξεκαθαρίζουμε και είναι πάγια θέση μας ότι το Σπίτι θέλουμε να είναι ανοιχτό σε συνεργασίες όχι μόνο με την ΕΛΜΕ αλλά και με όλα τα άλλα Σωματεία, τους πολιτιστικούς Συλλόγους, τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες και όλους τους δημότες της Πάρου και της Αντιπάρου, οι οποίοι θέλουν να φιλοξενηθούν στο χώρο και να μοιραστούν μαζί με όλους εμάς!

Και ευελπιστούμε οι Δάσκαλοι κ’ Νηπιαγωγοί του τόπου αλλά και τα επόμενα διοικητικά αυτών να μην απογοητευτούν από τέτοιες κακοτοπιές....

Στις μέρες μας είναι καλό να ψάχνουμε όσα μας ενώνουν!

Υ.Γ. Ενημερώνουμε τις ομάδες και τους εθελοντές που όλα τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσαν το χώρο, δημιουργούσαν σε αυτόν και θέλουν να συνεχίσουν πως μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας ώστε ο χώρος να ανοίξει γι’ αυτούς. Πάντα όμως με τη δέσμευση ότι θα σεβαστούν τις αποφάσεις της Γ.Σ. του Οκτωβρίου και του επόμενου διοικητικού σχετικά με τη λειτουργία του χώρου».