Λιμενικό Ταμείο: Δεν υπάρχει σωτηρία | Του Δ.Μ.Μ.

Την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα μας με πρωτοσέλιδο ανέδειξε το θέμα της προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία υδατοδρομίου στο νησί μας, μεταξύ του λιμενικού ταμείου Πάρου-Αντιπάρου και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Οι δημοσιογράφοι –όπου Γης- τους αρέσει να έχουν «καλές» ειδήσεις στα έντυπά τους. Δε θέλουν να είναι συνεχώς σε προστριβές, δε θέλουν να είναι συνεχώς με ένα τηλέφωνο στο χέρι, δε θέλουν να ασχολούνται 24 ώρες την ημέρα με σκάνδαλα. Θέλουν απλά να περνούν τη μέρα τους όπως όλοι οι εργαζόμενοι, Έτσι, οι «καλές» ειδήσεις, όπως εκείνη της προγραμματικής σύμβασης του λιμενικού ταμείου για το υδατοδρόμιο στο νησί μας, τους φτιάχνουν τη μέρα και μπορούν άνετα στη συνέχεια να κάνουν το συγγραφικό τους χόμπι (όλοι οι δημοσιογράφοι είναι κατά φαντασία «συνάδελφοι» του Παπαδιαμάντη και της Πηνελόπης Δέλτα).

Το λιμενικό ταμείο των νησιών μας είναι εδώ και χρόνια υπό αμφισβήτηση για τις ενέργειές του ή καλύτερα για τη μη αποτελεσματικότητά του. Το ανάθεμα από όλους είναι εύκολο, η κριτική ακόμα πιο εύκολη, αλλά η αλήθεια παραμένει μία. Οτιδήποτε έχει σχέση με λιμενικά έργα είναι απελπιστικά γραφειοκρατικό και το δικό μας λιμενικό ταμείο είναι υποστελεχωμένο 100%! (Δεν έχει ούτε ένα δικό του υπάλληλο και οι τυπικές εργασίες για να γίνουν, γίνονται με αποσπασμένο υπάλληλο του δήμου Πάρου). 

Ο λόγος που δεν έχει υπάλληλο/ους δικούς του –ενώ έχει την οικονομική δυνατότητα γι’ αυτό-, είναι διότι το κράτος δεν μπορεί να αντιληφθεί την αναγκαιότητά τους και να δώσει το «πράσινο» φως για τις προσλήψεις…

Ας πάμε τώρα και στην ουσία μετά την απαραίτητη παραπάνω φλυαρία μου. Οι αρχές για να «προχωρήσει» το λιμενικό ταμείο στη σύμβαση για το υδατοδρόμιο, ζητούν από το χωρίς υπάλληλο Ταμείο του νησιού μας, να τους προσκομίσουν την Άρτα, τα Γιάννενα, τα τοπογραφικά της μισής χώρας και ένα σέντερ φορ με δύο καλά αριστερά πόδια! Και αν νομίζετε ότι υπερβάλλω για να διακωμωδήσω την κατάσταση, τι θα απαντούσατε όταν σας γράψω ότι μεταξύ όλων των άλλων ζητείται να δοθεί αποδεικτικό υλικό για τα μέλη του ΔΣ του λιμενικού ταμείου, για το αν είναι ψυχοπαθείς; Όπως ακριβώς διαβάσατε! Ζητούν εκτός από ποινικό μητρώο όλων, βεβαίωση ψυχιάτρου ότι δεν πάσχουν από ψυχική νόσο και δεν είναι χρήστες ναρκωτικών!

Στη συνέχεια ζητούν: αποφάσεις επί αποφάσεων, τοπογραφικά, οριογραμμές αιγιαλών-παραλιών, υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, επιφάνειες χώρων, θέσεις αγκυροβολιών, δραστηριότητες λιμένων, τοπογραφικά επί τοπογραφικών, συντεταγμένες, ασφαλιστικές καλύψεις, επιχειρηματικό σχέδιο, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αδειοδοτήσεις, κλπ. Και όλα αυτά από έναν οργανισμό που του απαγορεύουν να έχει υπαλλήλους! Αυτά! Μάλλον μας λένε: «ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ!».

Δ. Μ. Μ.