Δημ. Σχολείο Λευκών Κώστου: Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο!

DISELIDO_3.jpg

Στο δημοτικό σχολείο Λευκών Κώστου ήθελαν ένα χαρούμενο προαύλιο χώρο για τα παιδιά τους.

Όλοι τους κατάφεραν να αλλάξουν τον γκρίζο χώρο σε μία οπτασία χρωμάτων και σχεδίων χρησιμοποιώντας τα πινέλα τους. Δούλεψαν με αγάπη όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, με  τον συντονισμό της Αγγέλικας, που πιο παιδί από τα παιδιά έδωσε υπόσταση στη φαντασία των μικρών μαθητών.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Αλλά και οι λίγες λέξεις των δημιουργών αποκαλύπτουν «τα μυστικά συστατικά» της μαγικής εικόνας που βλέπουμε ως αποτέλεσμα.

Η καλλιτεχνική συνεργασία

Ο λόγος της δημιουργίας της τοιχογραφίας ήταν η αναβάθμιση του περιβάλλοντος της σχολικής αυλής όπως και η αναβάθμιση της βιωματικής εμπειρίας των παιδιών που δρουν μέσα στο περιβάλλον της.

Αυτή ήταν πάντα η κινητήρια δύναμη και ο πυρήνας όλων των δράσεων και πρωτοβουλιών που έγιναν και πάρθηκαν σε σχέση με αυτό το έργο. Για όσους το περιβάλλον της σχολικής αυλής των Λευκών, τους είναι γνωστό, ξέρουν ότι περιστοιχίζεται από ψηλούς τοίχους που δεν επιτρέπουν καμία ορατότητα σε φυσικό περιβάλλον. Μ’ αυτό το όριο δεν αντιπαλέψαμε αλλά συνεργαστήκαμε και παίξαμε φέρνοντας το εξωτερικό στο εσωτερικό.

Το θέμα της τοιχογραφίας δεν ήταν τυχαίο. Ζητήθηκε από τους δασκάλους να ρωτήσουν τα παιδιά τι θα ήθελαν να βλέπουν βγαίνοντας στην αυλή. Πήρανε εκπληκτική απάντηση! Τα παιδιά ήθελαν ζώα! Ήθελαν να βλέπουν ελέφαντα, καμηλοπάρδαλη, χταπόδι, φάλαινα, ψάρι, γαϊδούρι! Έτσι, χρησιμοποιώντας αυτή τη βάση αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε από τον μεγαλύτερό τοίχο ο οποίος έχει διάμετρο 20Χ5 μέτρα, πράγμα που τον καθιστούσε ιδανικό για μια μεγάλη απέραντη θάλασσα. Μια θάλασσα μέσα στην οποία το βλέμμα και η φαντασία θα μπορούσε να ταξιδέψει!

Τέτοια μεγάλα πρότζεκτ για να υλοποιηθούν χρειάζονται συνεργασία με πολλούς ανθρώπους. Το συγκεκριμένο είχε την τύχη να έχει την υποστήριξη των γονέων, των δασκάλων, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και όσων άλλων έδωσαν τον χρόνο τους ή υλικά για την ολοκλήρωση του από την αρχή μέχρι το τέλος. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας και της καλής συνεργασίας είναι η πανέμορφη τοιχογραφία που απολαμβάνουμε.

Η επιλογή των χρωμάτων έγινε ώστε το έργο, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, να τα αγκαλιάζει και να θυμίζει τα παιχνιδίσματα που κάνει το φως μέσα στο νερό. Τα χρώματα είναι αυτόνομα στοιχεία που όταν συνθέτονται δημιουργούν την αρμονία που βλέπουμε γύρω μας. Τα ζώα, με το μέγεθος και τις φόρμες τους, εμπλουτιζουν τη συνολική σύνθεση. Τοποθετώντας κάποια από αυτά στο ύψος των μαθητών, τους προσκαλούμε να γνωριστούν με τον κόσμο που ζωγραφίσαμε.

Το αγαπημένο μου κομμάτι της τοιχογραφίας είναι η αριστοκρατική φάλαινα που χώρεσε μέσα στο σχολείο των Λευκών!

Για μένα ο θησαυρός που μου άφησε το πρότζεκτ είναι ότι δούλεψα σ’ αυτό από την αρχή μέχρι το τέλος και είχα την ευτυχία να μοιραστώ και να εξελίξω κομμάτια του με φίλους καλλιτέχνες, την Ελένη Κωνσταντίνου που έχει την κόρη της στο σχολείο, αλλά και την Αγγέλικα Ζίγκερ από τη Γερμανία, λάτρεις του χωριού. Και φυσικά, η εμπειρία να δουλεύεις με τον χαοτικό ενθουσιασμό των γονιών που θέλουν να αναβαθμιστεί το περιβάλλον των παιδιών τους.

Περιμένω με ενθουσιασμό τους υπόλοιπους τοίχους για να κλείσει το πρότζεκτ και έτσι να ανοίξει ένας τόπος για τα παιδιά, όπου το εξωτερικό θα συναντά το εσωτερικό!

Αγγέλικα Βαξεβανίδου

Ο σύλλογος γονέων

Κάποιους μήνες πριν σε μια γενική συνέλευση των γονέων συζητήθηκε το πως θα μπορέσουμε να ομορφύνουμε την αυλή των παιδιών, καθώς τα παιδιά περνάνε αρκετές ώρες εκεί.

Μετά λοιπόν και από την παρότρυνση του προηγούμενου ΔΣ ξεκινήσαμε τις προσπάθειες να οργανωθούμε εμείς, αλλά και να οργανώσουμε τους γονείς των παιδιών. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή ήταν τα πρόσωπα των παιδιών και η χαρά τους... Γι’ αυτό το λόγο το ΔΣ του συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις ευχαριστίες του αλλά και την ευγνωμοσύνη του προς τους γονείς και γνωστούς που συμμετείχαν στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά και προς την κ. Αγγέλικα Βαξεβανίδου, για την προσφορά, αλλά κυρίως για την αγάπη της προς τα παιδιά μας.

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

Λευκών Κώστου

Οι γονείς

Το παιδί μας ακόμα πηγαίνει στο νήπιο και του χρόνου θα είναι σε αυτό το δημοτικό. Ήταν σημαντικό για μας να ζήσει τον χώρο του σχολείου αυτή τη μέρα και με αυτόν τον τρόπο. Ήταν μια μέρα γιορτής! Γονείς έβαφαν, φίλοι περνούσαν κι έπαιζαν μουσική, τα παιδιά τριγυρνούσαν και έπαιζαν ελεύθερα. Συμμετείχαν και εκείνα σε αυτό το έργο που εξελισσόταν στο σχολείο τους. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν τον χώρο τους να τον σέβονται και να τον φροντίζουν.

Θάλεια Ντούρου

Τα παιδιά μας έχουν συνηθίσει να πηγαίνουν φορτωμένα με τσάντες στο σχολείο για να κάνουν μάθημα και μετά να φεύγουν. Το σχολείο όμως δεν είναι μόνο αυτό, ή δεν πρέπει να είναι. Κατασκευάζοντας αυτό το έργο, είχαμε τη χαρά να ζήσουμε ένα σχολείο που ήταν ανοιχτό σε όλους, δημιουργικό και φιλικό. Γονείς, παιδιά, δάσκαλοι, φίλοι και γνωστοί, δουλέψαμε για να γίνει το σχολείο πιο όμορφο! Τα παιδιά μας έζησαν την εμπειρία αυτής της διαδικασίας, είδαν τι σημαίνει συνεργασία και βέβαια τώρα έχουν ένα χαρούμενο προαύλιο για τα διαλείμματα τους.

Σηλίνα Παντελίδου

«Και ο....τοίχος είχε την δική του ιστορία». Μία ιστορία που ξεκίνησε από την ανάγκη να αποδείξουμε σαν γονείς και σαν σύλλογος, ότι, αν αποφασίσουμε να δουλέψουμε ομαδικά και για το κοινό «καλό» (στην περίπτωσή μας τα ίδια τα παιδιά μας) το αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς που βλέπουμε. Και επειδή όταν συμβαίνουν καλά πράγματα σκέφτεσαι πόσο θετικό θα ήταν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, αυτό ακριβώς θέλει το σχολείο μας και όλοι εμείς να στείλουμε το μήνυμα.

Βικτωρία Παντελαίου

Η διευθύντρια

Πριν από τρία χρόνια περίπου η Αγγέλικα Βαξεβανίδου, εικαστικός και μαμά του Ιωσήφ, μαθητή στο σχολείο μας, είχε μια ιδέα! Να ζωγραφίσει τον μεγάλο τοίχο της αυλής, στο σχολείο στις Λεύκες.

Με την πρόταση συμφώνησε το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων Κώστου-Λευκών (τα κορίτσια του σχολείου: Βικτωρία, Ελπίδα ,Χαρά, Αριστέα, Καλυψώ). Ανέλαβαν λοιπόν τα έξοδα να σοβατιστεί και να βαφεί ο τοίχος καθώς και τις μακέτες φωτογραφίες. Το θέμα ήταν επιλογή των μαθητών. Έφτασε λοιπόν η στιγμή να ολοκληρωθεί αυτή η δράση με  πρωτοβουλία του τωρινού συλλόγου γονέων και κηδεμόνων (Αντώνης, Αγγελική, Γιώργος, Δημήτρης, Ιωάννα). Ενημέρωσαν γονείς και φίλους του σχολείου, οι οποίοι προσέφεραν υλικά. Κάλυψαν μεγάλο μέρος των εξόδων.

Η Αγγέλικα Βαξεβανίδου σχεδίασε και είχε τον γενικό συντονισμό. Στις επιλογές των χρωμάτων αλλά και στην υλοποίηση του έργου βοήθησαν επίσης η Αγγέλικα Ζίγκερ  και η Ελένη Κωσταντίνου, εικαστικοί και μαμάδες μαθητών/τριών του νηπιαγωγείου. Μέλη του Δ.Σ του συλλόγου γονέων, γονείς, φίλοι, μαθητές εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί δούλεψαν για να έχει το σχολείο μας το δικό του σεντούκι… με τον θησαυρό.

Έναν θησαυρό για τον οποίο δουλεύουμε χρόνια τώρα σαν σχολική κοινότητα. Το θησαυρό της προσφοράς, του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης με τη συμμετοχή μας από το 2016 στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρώ», με συντονισμένες δράσεις, με το άνοιγμα του σχολείου στην ευρύτερη κοινότητα.

Ευχαριστούμε την τόσο δημιουργική ομάδα για την προσφορά της!Ευχαριστούμε  για το υπέροχο αποτέλεσμα!

Μαριαλένα Παναγάκη

DISELIDO_6.jpg