Παιδεία με προβλήματα στην Πάρο

Παρά του ότι τα θέματα παιδείας στο νησί μας έχουν τεθεί επιτακτικά εδώ και πολλά χρόνια, το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο (δημοτική επιτροπή παιδείας), δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά στα τρία τελευταία χρόνια!

Το θέμα της ανάγκης συνεδρίασης του Οργάνου έχει τεθεί και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, σε προ ημερήσιας διάταξης θέμα. Παρά ταύτα, συνεδρίαση του Οργάνου δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των εμπλεκομένων φορέων (εκπαιδευτικών και γονέων).

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Ροκονίδας, δήλωσε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι ζητάει ειδική μονοθεματική συνεδρίαση για τη συζήτηση των θεμάτων παιδείας στο νησί μας, ενώ όπως δήλωσε θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, ώστε να έρθει το αίτημα σύμφωνα με τον κανονισμό, αφού η πλειοψηφία αρνείται από μόνη να φέρει το θέμα προς συζήτηση. Την πρόταση Ροκονίδα για μονοθεματική συνεδρίαση για την παιδεία, αποδέχθηκε αμέσως –και συμφώνησε μαζί του- ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρ. Βλαχογιάννης.

Νέα παρέμβαση γονέων

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων συλλόγων δήμου Πάρου, με νέα επιστολή του ζητάει τη σύγκλιση της δημοτικής επιτροπής παιδείας.

Η επιστολή των γονέων έχει ως εξής:

«Έχοντας υπόψη:

α) την απόφαση Δημάρχου Νο 135 με αρ.πρ. 1907/15-2-2018 με θέμα «Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας»

β) τα αποσταλμένα έγγραφα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 11/12/2017, 8/3/2018, 9/3/2018 και 10/3/2018, μεταξύ της ΕΛΜΕ και του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Χριστόφορου Χρήστου.

γ) το άρθρο 50 του νόμου 1566/1985 όπου, η δημοτική επιτροπή παιδείας εισηγείται στο δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την κατανομή των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολείων και παρακολουθεί την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή και συντήρησή τον, καθώς και το έργο των σχολικών επιτροπών. 

δ) τον τρόπο λειτουργίας δημοτικών επιτροπών παιδείας Δ4/86/11-02-1987 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ. (άρθρο 1 παρ. 3 και άρθρο 2 παρ. 3) και το άρθρο 41 παρ. 3 Ν. 1566/1985)

Σας γνωρίζουμε ότι:

Παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις για τις κτηριακές εγκαταστάσεις και για τη στέγαση των σχολικών μονάδων, αιτούμαστε την Σύγκλιση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με τα παρακάτω προτεινόμενα θέματα:

α) Ανέγερση του «Νέου Γυμνασίου Πάρου»

β) Ειδικό Σχολείο

γ) Στέγαση Νηπιαγωγείων, μετά την υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων

Επίσης προτείνουμε:

α) Την αγορά οικοπέδου, περιμετρικά της πόλης, που θα επιτρέπεται η ανέγερση σχολικών κτιρίων.

β) Την ανταλλαγή ή παραχώρηση οικοπέδου της εκκλησίας για αυτό το σκοπό.  

γ) Την Ίδρυση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στο σχολείο της Ανεραντζιάς. 

δ) Την αξιοποίηση του Δημοτικού Σχολείου Σωτήρων.

ε) Την ημέρα και την ώρα διεξαγωγής της συνεδρίασης, να γίνει την περίοδο των διακοπών του Πάσχα κατόπιν συνεννοήσεως των μελών, αφού τίθεται θέμα γραμματειακής υποστήριξης.

Θα θέλαμε ως γονείς «το καλύτερο σχολείο» για τα παιδιά μας. Επειδή όμως γνωρίζουμε, ότι δεν υπάρχουν δημοτικά οικόπεδα προς ανοικοδόμηση και τα υφιστάμενα κτίρια προς ενοικίαση δεν αρκούν, στα τετραγωνικά που απαιτούν οι προδιαγραφές, μέχρι τώρα ανεχτήκαμε τις προσωρινές λύσεις. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτές.

Πρέπει όλοι μαζί να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να σχεδιάσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, που θα προκύψουν στο μέλλον. 

Κλείνοντας, υπογραμμίζουμε ότι το Σχολείο, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας.

Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες».

Ειδικό Σχολείο

Η ίδρυση σχολείου ειδικής αγωγής στο νησί μας είναι μία υπόθεση χαμένων ευκαιριών, καθώς το θέμα απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας επί δύο σχεδόν χρόνια.

Άλλοτε (πέρσι), δεν πρόλαβε ο κ. Χαρ. Μαλινδρέτος,ως αρμόδιος των σχολικών επιτροπών να προλάβει τις ημερομηνίες που είχαν οριστεί από το υπουργείο για να κατατεθεί το αίτημα… και άλλοτε οι κινήσεις που έγιναν (και πάλι στο παρά πέντε… των ημερομηνιών) ήταν λαθεμένες και δίχως τις αρμούζουσες κινήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο ίδιος ο κ. Μαλινδρέτος μέσα στο δημοτικό συμβούλιο παραδέχθηκε ότι δεν είχε γίνει η σωστή ενημέρωση, ώστε να συγκεντρωθούν οι αιτήσεις από τις οικογένειες των μαθητών, που έχουν ανάγκη τη φοίτηση στο ειδικό σχολείο.

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν μόνο δύο αιτήσεις μαθητών φέτος, για τη διδασκαλία στο εν λόγω σχολείο. Με το σκεπτικό ότι οι αιτήσεις ήταν λίγες το υπουργείο ήταν αρνητικό στο αίτημα. Γιατί όμως από το ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης Υποστήριξης) Νάξου δόθηκαν μόνο δύο βεβαιώσεις για φοίτηση στο ειδικό σχολείο;. Για τον απλούστατο λόγω του ότι δεν υπήρχε καμία πίεση για το θέμα από την Πάρο. Έτσι, το ΚΕΔΔΥ και λόγω του ότι δεν υπάρχει ειδικό σχολείο στην Πάρο, δίνει έως σήμερα βεβαιώσεις σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ώστε να εξετάζονται με διαφορετικούς τρόπους (π.χ. προφορικά) από τους εκπαιδευτικούς τους. Αυτό προκάλεσε τη Λαϊκή Συσπείρωση σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να δηλώσει ότι με τους χειρισμούς των υπευθύνων «χάνεται για δεύτερη χρονιά η δυνατότητα ίδρυσης γυμνασίου ειδικής αγωγής στην Πάρο». Σε ανακοίνωσή τους δε την προηγούμενη εβδομάδα σημείωναν: «[…] Διαλαλούσαν ότι έχουν στο «τσεπάκι» το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης για την ίδρυση του. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για μια ακόμα φορά είχαμε την αποθέωση της προχειρότητας τους. Ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να το χάσουν και πάλι!

Δυστυχώς το μπάχαλο συνεχίζεται...».

Η απάντηση του δήμου

Το γραφείο δημάρχου Πάρου με ανακοίνωσή του στις 22/3/2018  εξέδωσε δελτίο τύπου για το ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο – λύκειο., στο οποίο σημείωνε:

«Ενημέρωση σχετικά για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο

Ο Δήμος Πάρου γνωστοποιεί στους δημότες του ότι, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την αποστολή των απαιτούμενων οικονομικών βεβαιώσεων που αποτελούσαν τις υποχρεώσεις του Δήμου για το θέμα, δεν κατέστη δυνατή η ίδρυση και λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2018-19 επειδή δε διασφαλίστηκε στο Υπουργείο Παιδείας ο ελάχιστος αριθμός μαθητών πιστοποιημένων από τα ΚΕΔΥ Νάξου και Σύρου, όπως ορίζει ο νόμος.

Το αίτημα θα υποβληθεί εκ νέου τον προσεχή Οκτώβριο και ο Δήμος θα καταβάλει και πάλι κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, και θα επιδείξει κάθε ευαισθησία για τη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου.

Κάθε προσπάθεια για πολιτική αξιοποίηση του γεγονότος πιστεύουμε ότι είναι άκαιρη».

Η νέα ανακοίνωση

Υπό τον τίτλο: «Έχουν χάσει τον λογαριασμό, ζητούν και τα ρέστα…», η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, δημοσιοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση – απάντηση στα ισχυριζόμενα από το γραφείο δημάρχου Πάρου:

«2016- Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ίδρυση Γυμνασίου Ειδικής Αγωγής. Το αίτημα απορρίπτεται γιατί δεν εστάλησαν από τη δημοτική αρχή τα απαιτούμενα έγγραφα προς τους αρμόδιους.

2017- Το Σεπτέμβρη η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με έγγραφο της γνωρίζει στην δημοτική αρχή ότι, αν ενδιαφέρεται για την ίδρυση Γυμνασίου Ειδικής Αγωγής στην Πάρο, πρέπει να υποβάλλει αίτημα της, εντός 2 μηνών. Η δημοτική αρχή εκπρόθεσμα φέρνει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση το θέμα της ίδρυσης Γυμνασίου Ειδικής Αγωγής, χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλίσει τη στέγαση του, απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του αιτήματος. Παρόλα αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει και πάλι ομόφωνα το αίτημα της ίδρυσης. (Σχετικό δελτίο τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με τίτλο «Υπόλογοι σε γονείς και μαθητές», 1-12-2017)Το αίτημα απορρίπτεται και πάλι γιατί δεν εξασφάλισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά βάσει των οποίων εγκρίνεται η σχετική ίδρυση από το Υπουργείο Παιδείας. Αντί να σιωπήσουν, αντί να ζητήσουν έστω συγνώμη από τους ενδιαφερόμενους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν το θράσος να βγάζουν και δελτίο τύπου (Γρ. Δημάρχου 22-3-18), για να διώξουν από πάνω τους τις ευθύνες που αποκλειστικά τους ανήκουν. Η κρίση ανήκει στο παριανό λαό».