Επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας συλλόγων | Του Χρ. Μαούνη

1.jpg

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, Άγιος Φωκάς Παροικιάς. Μετά τον εσπερινό, ακολούθησε μια ήσυχη ρομαντική βραδιά, ρεμβάζοντας τα φώτα της πόλης. Τα πεζούλια ήταν γεμάτα με σκόρπιες παρέες που συζητήσουν, ενώ σε κάποια σημεία υπήρξαν και τα πηγαδάκια, με σχολιασμό «περί της πανήγυρης». 

Ο κόσμος αναρωτιόταν, πού είναι ο εμποροεπαγγελματικός σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου, που εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνει το πανηγύρι. Με την απορία αυτή έφευγε ο κόσμος σιγά σιγά, ψελλίζοντας στα χείλη, «έσβησε κι αυτό το πανηγύρι». Μείνανε μερικοί που είχαν κάνει το κουμάντο τους με λίγα μεζεδάκια ρεφενέ πίνοντας το σουμάκι τους, με λίγο τυράκι και αγγουράκι. Εν τω μεταξύ ερχόντουσαν και κάποιοι αργοπορημένοι, ντόπιοι και επισκέπτες που γνώριζαν χρόνια για το πανηγύρι, αλλά και αυτοί έφευγαν με την ίδια απορία.   

Επειδή η συνήθεια είναι κακό πράγμα, καλό θα ήταν να υπήρχε μια ενημέρωση, για τον λόγο ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτό το όμορφο πανηγύρι που διοργανωνόταν εδώ και χρόνια από τους εμπόρους. Αν πιθανόν υπήρχαν κάποια προβλήματα στους διοργανωτές, θα μπορούσαν να ξεπεραστούν σε συνεργασία με τους άλλους συλλόγους της Παροικιάς, καθώς και με τη συνδρομή του δήμου, της δημοτικής κοινότητας και της ΚΔΕΠΑΠ. 

Τι καταφέραμε λοιπόν, πέρα από το να περάσουμε μια ρομαντική βραδιά; Δεν καταφέραμε να κρατήσουμε τον επισκέπτη, αλλά αντιθέτως τον αποτρέψαμε από το πανηγύρι και την Παροικιά γενικότερα. Πότε θα μονιάσουμε εδώ στην Παροικιά; 

Πότε θα σκεφτούμε για το καλό της Παροικιάς; Πότε θα υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ των συλλόγων (των επαγγελματιών, των αλιέων, των γυναικών, κ.α.) και του δήμου γενικότερα;

Ας ελπίσουμε ότι με πνεύμα συνεργασίας, οι σύλλογοι της Παροικιάς θα σταθούν άξιοι αρωγοί και συνεχιστές της πανήγυρης της Αναλήψεως και θα διοργανώσουν μια όμορφη εκδήλωση. 

Χριστόδουλος Μαούνης